123RF
ΤΑΞΙΔΙ

Πάργα – Σύβοτα: Η Καραϊβικη δίπλα σου

Η ελληνική Καραϊβική δεν έχει σκυλόψαρα ούτε Survivor. Και είναι τόσο όμορφη που δεν θα θες να φύγεις.

Έχει και η Ελλάδα την Καραϊβική της; Δεν είναι λίγες οι περιοχές της χώρας μας που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αυτό το χαρακτηρισμό, αλλά σίγουρα η ακτογραμμή ανάμεσα στην Πάργα και τα Σύβοτα είναι η επικρατέστερη για το σχετικό τίτλο. ‘Εχεις πολλούς λόγους να επισκεφθείς την Ηπειρώτικη Ριβιέρα. Τώρα πια κι έναν ακόμη, καθώς ο αυτοκινητόδρομος από την Αθήνα ως τα Γιάννενα είναι ολοκληρωμένος, κάνοντας το ταξίδι πολύ πιο εύκολο και ασφαλές. Όσο εύκολο και ασφαλές είναι και το να πληρώνεις τα καύσιμα από το κινητό σου. Η νέα εφαρμογή Roadcube αλλάζει την εμπειρία του ταξιδιού, εντοπίζοντας απευθείας τα πλησιέστερα πρατήρια καυσίμων. Και, το καλύτερο, είναι συνδεδεμένη με το πρόγραμμα της ελίν up rewards, για να μπορείς να αγοράσεις καύσιμα και υπηρεσίες ελίν από το κινητό σου, να επισκεφθείς το πρατήριο ελίν που επέλεξες και να συλλέξεις πόντους up rewards που μπορείς στη συνέχεια να τους εξαργυρώσεις με όποιο δώρο σου ταιριάζει καλύτερα.

123RF

Η Ολυμπία οδός που συνδέει την Αθήνα με την Πάτρα και η Ιωνία οδός που θα ακολουθήσεις στη συνέχεια για να φτάσεις στον προορισμό σου θα σου εξασφαλίσουν ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι. Μέσω του νέου δρόμου, η Πάργα απέχει περίπου 450 χλμ. και θα χρειαστείς λιγότερες από τεσσερισίμιση ώρες. Αν συνεχίσεις από την Πάργα για τα Σύβοτα θα απολαύσεις μια υπέροχη παραλιακή διαδρομή 27 χλμ. Εναλλακτικά, για όποιον πηγαίνει απευθείας στα Σύβοτα, η διαδρομή μέσω της Εγνατίας Οδού μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερη αλλά σίγουρα είναι πιο ξεκούραστη. Σε κάθε περίπτωση, είτε οδηγείς diesel είτε κάποιο βενζινοκίνητο μοντέλο, τα πρωτοποριακά καύσιμα Crystal της ελίν θα ωφελήσουν την τσέπη σου, το περιβάλλον, αλλά και την απόδοση του αυτοκινήτου σου. Φθανόντας, θα αποζημιωθείς από ένα εκπληκτικού κάλλους φυσικό τοπίο, με καταπράσινη φύση, συμπλέγματα από πανέμορφά νησάκια και, το κυριότερο, τιρκουάζ νερά, να τα πιεις στο ποτήρι: διαυγή, καθαρά κρυστάλλινα – αυτά και αν δικαιούνται τον χαρακτηρισμό Crystal…

H Πάργα είναι πανέμορφη και γραφική είτε τη βλέπεις μέσα από κάποιά βάρκα, με φόντο τα Ηπειρώτικα βουνά πίσω της είτε περιδιαβαίνεις τα δρομάκια της και βπλτάρεις στο εντυπωσιακό της κάστρο. Καλύτερη επιλογή,είναι ο Βάλτος που βρίσκεται πίσω από το κάστρο αλλά και ο Λύχνος. Και τα δύο μέρη είναι πολύ καλά οργανωμένα προσφέροντας άφθονες επιλογές στον επισκέπτη. Εξαιρετική επιλογή για διαμονή στην Πάργα είναι το ντιζαϊνάτο Racconto Boutique Design Hotel με σχεδίαση που παραπέμπει σε παραμύθι, χτισμένο σε ένα εκπληκτικό τοπίο μέσα στις ελιές. Στα Σύβοτα, ενδεικτικά, πολύ καλό είναι το Domotel Άγιος Νικόλαος, που διαθέτει και τη δική του παραλία.

123RF

Αυτός ο μικρός οικισμός της Θεσπρωτίας που είναι γνωστός και ως Μούρτος σου δίνει τη δυνατότητα να απολαύσεις ένα μοναδικό πάντρεμα της ξηράς με τη θάλασσα, με δέντρα που μοιάζουν να βουτούν στο νερό – νερό τόσο διάφανο που όταν είναι ήρεμη η θάλασσα, (δηλαδή τις περισσότερες φορές) τα διάφορα σκάφη μοιάζουν να αιωρούνται πάνω του. Αυτό που με τίποτα δεν πρέπει να χάσεις είναι η βόλτα με καραβάκι ή με κάποια βάρκα στα γύρω πανέμορφα νησιά. Και αυτό που με τίποτα δεν πρέπει να ξεχάσεις είναι η χρήση της εφαρμογής Roadcube στην επιστροφή, που σου δίνει πρόσβαση στο πρόγραμμα ελίν up rewards, το οποίο σε διευκολύνει και σε επιβραβεύει ποικιλοτρόπως.