ΤΑΞΙΔΙ

Πώς να την παλέψεις σε μια πολύωρη πτήση

Σκευάσματα, αξεσουάρ και πάσης φύσεως συμβουλές για να αντέξεις σε συνθήκες εγκλεισμού.

Έχεις πάρει την απόφαση να κάνεις ένα μακρινό ταξίδι. Σε άλλη ήπειρο. Να ζήσεις μια εμπειρία μοναδική. Όπως ξέρεις, κάθε απόφαση έχει και τις συνέπειες της. Αναφέρομαι στις ώρες που θα χρειαστεί να περάσεις σε -τουλάχιστον- μια πτήση. Θα συμφωνείς πως αυτές που ξεπερνούν τις 5 ώρες δεν είναι και το πιο απλό πράγμα, για να διαχειριστεί ο ανθρώπινος οργανισμός. Πολλώ δε το ανθρώπινο μυαλό. Όσο αυξάνονται οι ώρες του εγκλεισμού, αυξάνονται και οι πιθανότητες να σου συμβούν τα πάντα. Μέχρι και κρίση πανικού -χωρίς να ‘χεις προηγούμενο. Έλα να δούμε πώς μπορεί να γίνει η ιστορία πιο απλή.

Για αρχή σου έχω ένα φανταστικό σκεύασμα, που θα αφαιρέσει -αέρα- κάποιες ώρες από τη σούμα. Είναι συμπλήρωμα διατροφής, με μελατονίνη και βαλεριάνα. Η μελατονίνη είναι η ουσία που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός -από την επίφυση- στη διάρκεια της νύχτας, για να σε βοηθήσει να ρυθμίσεις τον κύκλο ύπνου και αφύπνισης. Αυτή που φτιάχνει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού. Η βαλεριάνα είναι ένα θαυμάσιο φυτό, που ανακουφίζει από το άγχος και τις διαταραχές ύπνου. Τρως λοιπόν, το δείπνο σου (ή το γεύμα σου), παίρνεις ένα χάπι και απολαμβάνεις κάποιες ώρες στην αγκαλιά του Μορφέα. Δοκίμασε το, ακόμα και αν ανήκεις στους ‘δεν μπορώ ποτέ να κοιμηθώ σε πτήση’ και θα με θυμηθείς.

Ένα ακόμα απαραίτητο αξεσουάρ (μη φοβάσαι, δεν θα το τερματίσω -με ειδικά ρούχα και κάλτσες) είναι το μαξιλαράκι για τον αυχένα. Αυτό που σου προσφέρει η πτήση, βάλτο στη μέση και θα είσαι άρχοντας. Αν έχεις και μια μάσκα ύπνου πρόχειρη, μην τη λυπηθείς. Θα σε βοηθήσει και στο jet lag -βλέπεις το φως επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι (ή πιο επιστημονικά τον κιρκάδιο ρυθμό).

Eνόσω περιμένεις να έλθει το φαγητούλι, κοίτα γύρω σου. Θα διαπιστώσεις πως στις φυλές των επιβατών υπάρχουν και αυτοί που παρακολουθούν στην οθόνη που έχουν μπροστά τους, όχι κάποια ταινία ή σίριαλ, αλλά την πορεία του αεροπλάνου στον χάρτη. Και δεν το κάνουν για λεπτά, αλλά για όλες. ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ. Αμέσως θα αισθανθείς καλύτερα.

Το αυτό θα σου συμβεί και αν εστιάσεις σε εκείνους που ανοίγουν τα window shades, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σαν να είναι σε τρένο και έχει ένα κάποιο ενδιαφέρον να δεις από πού περνάς (βοσκοτόπια; βουνά; λαγκάδια; ραχούλες; λίμνες;). Σου λέω, αν θες να αισθανθείς καλά, υπάρχουν τρόποι. Άκου με.

 Όταν κάθεσαι για πολλές ώρες στην ίδια θέση, χωρίς να κουνιέσαι, υπάρχει κίνδυνος θρομβώσεων. Για αυτό ανά μία ώρα (ιδανικά -όποτε το αισθανθείς γενικά) σήκω από τη θέση σου και κάνε μια βόλτα. Αν δεν το ‘νιώθεις’ όπως κάθεσαι ανασήκωσε τα πόδια σου (ένα, ένα) και κούνα περιστροφικά, με τη φτέρνα στο έδαφος και τη ‘μύτη’ όρθια. Συνέχισε με τον αστράγαλο και μετά με το γόνατο, πριν περάσεις στους ώμους (μπρος και πίσω) και τον αυχένα (από την μια πλευρά στην άλλη).

Τα άνετα ρούχα και τα παπούτσια που μπαινοβγαίνουν εύκολα είναι must. Όπως και η ενυδάτωση είναι εξόχως σημαντική, μέσα σε ένα περιβάλλον που τελεί υπό ιδιαίτερες συνθήκες (δεν υπάρχει οξυγόνο και άρα αφυδατώνεται ο οργανισμός και το δέρμα). Πίνε νερό, σε κάθε ευκαιρία και αν η πτήση είναι 7+ ώρες, φρόντιζε να βρέχεις τακτικά το πρόσωπο σου. Θα σου έλεγα να βάλεις και καμιά ενυδατική κρέμα -αλλά δεν θέλω να σε πιέζω. Αν φουσκώσεις από το νερό, δοκίμασε το ντεκαφεϊνέ πράσινο τσάι. Θα σε βοηθήσει και αυτό στο jet lag. Για να προστατεύσεις τα μαλλιά σου, μπορείς να φορέσεις ένα φούτερ με κουκούλα. Στην τσάντα που θα ‘χεις μαζί σου βάλε και αποσμητικό, οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα. Χαμένα δεν θα πάνε.

Από τότε που ‘βγήκε’ το Netflix σώθηκαν ζωές. Αν δεν σε καλύπτει κάτι από τις επιλογές που σου προσφέρει η αεροπορική εταιρία με την οποία ταξιδεύεις, βγάλε το tablet ή το laptop και ‘πιάσε’ δουλίτσα. Αν δεν θες να πληρώσεις για wifi, φρόντισε να ‘χεις κάνει την μπάνκα σου. Έχε πρόχειρο και ένα βιβλίο -κανείς δεν έχασε-, ενώ για να είσαι 100% σίγουρος πάρε και ακουστικά. ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΣ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΟΥ. Δεν έχει νόημα. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αγχωθείς, χωρίς λόγο.

Για το τέλος, άφησα τα καλύτερα: τρεις ώρες πριν την πτήση δες αν μπορείς να κάνεις upgrade σε καλύτερες θέσεις. Όταν έχουν μείνει κενές πολλές θέσεις, οι εταιρίες κάνουν προσφορές. Φίλος μου ταξίδεψε στις ΗΠΑ, με συν 150 ευρώ περισσότερα. Τόσα χρειάστηκε για να μετακινηθεί στη business class.

Με όλα τα παραπάνω πέρασαν άνετα οι 10 ώρες που χρειάστηκαν για να φτάσω από τη Φρανκφούρτη στη Σεούλ. Στην οποία Σεούλ έφτασα μέρα. Και ακολούθησα πιστά τη μοναδική συμβουλή που μου είχε δώσει, προ δεκαετιών Αμερικανός μπασκετμπολίστας που αγωνιζόταν σε ομάδα που κάλυπτα -ως ρεπόρτερ. “Μετά πολύωρες πτήσεις, όπου προσγειώνεσαι και είναι μέρα, μην κοιμηθείς πριν τη 1 το ξημέρωμα”. Έκτοτε αγνοώ τι εστί jet lag. Μπορεί σε κάποια φάση να θες να κρατήσεις τα βλέφαρα με οδοντογλυφίδες, για να μην ‘παραδοθείς’, αλλά πίστεψε με: αξίζει.