2021, Morry Gash/AP Photo
ΤΑΞΙΔΙ

Τι πόλη είναι τέλος πάντων αυτό το Μιλγουόκι;

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι το πιο σημαντικό project της δεύτερης φτωχότερης πόλης των ΗΠΑ.

Αν σε ρωτήσω απότομα σε ποια πολιτεία ανήκει το Milwaukee είμαι βέβαιος ότι θα χρειαστείς τον χρόνο σου και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ξέρεις την απάντηση. Δεν έχεις και άδικο εδώ που τα λέμε. Μπορώ πάντως να διαβεβαιώσω ότι η πόλη λέγεται πράγματι Milwaukee και όχι Bucks. Και ότι μπορεί να μην είναι καμιά παγκόσμια μητρόπολη, αλλά συνεχίζει να είναι η σημαντικότερη πόλη της πολιτείας της. Τι άλλο εκτός από την πόλη που παίζει μπάσκετ ο Αντετοκούνμπο είναι το Milwaukee;

Το Milwaukee, λοιπόν, είναι η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας του Wisconsin, η μόλις 31η μεγαλύτερη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες με πληθυσμό λίγο λιγότερο από 600.000 κατοίκους με τη μητροπολιτική περιοχή να έχει περίπου 2.000.000 κατοίκους. Το Wisconsin ανήκει στις λεγόμενες κεντροδυτικές πολιτείες και συνορεύει με το Illinois, την Iowa, και τη Minnesota.

AP Photo/Roger Schneider

Πρόκειται σε γενικές γραμμές για μια πολιτεία που έχει μεγάλη αφροαμερικανική κοινότητα. Το ποσοστό σύμφωνα με την απογραφή του 2010 έδειχνε ότι οι αφροαμερικανοί αποτελούσαν το 40% του πληθυσμού του Milwaukee. Η πόλη πάντως έχει μια πολύ μεγάλη κοινότητα με ρίζες από τη Γερμανία, χώρα προέλευσης πολλών μεταναστών στα μέσα του 19ου αιώνα. Aυτή η γερμανική νότα φαίνεται στο γεγονός ότι το Milwaukee είναι διάσημο για τη ζυθοποιία του.

Το SPORT24 είναι στους NBA Finals! Ο Χάρης Σταύρου βρίσκεται στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού για να μεταφέρει τον παλμό από τις αναμετρήσεις που θα αναδείξουν το νικητή του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο. Ειδήσεις, στατιστικά, φαντασμαγορικά στιγμιότυπα, πολύ Γιάννης Αντετοκούνμπο και όλη η δράση εντός και εκτός παρκέ μόνο στο SPORT24.

AP Photo/Mark Gail

Πρόκειται πάντως είναι ο τόπος γέννησης της Harley-Davidson και η μόνη πόλη στον πλανήτη με Harley Davidson μουσείο. Και αυτό είναι κάτι που το λες σημαντικό. Τουλάχιστον αν είσαι το κινούμενο στερεότυπο του μηχανόβιου. Και αν είσαι, πραγματικά μπράβο σου.

AP Photo/Morry Gash

Ταυτόχρονα, το Milwaukee είναι η πόλη στην οποία διοργανώνεται ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ του πλανήτη, το Summerfest. Κοντά στο 1 εκατομμύριο θεατές, 1000 live εμφανίσεις, 11 μέρες. Για παράδειγμα, το Summerfest πριν την πανδημία είχε ονόματα όπως Billie Eilish, Lil Wayne, Jennifer Lopez, The Killers, Lionel Richie και Snoop Dogg.

AP Photo/Morry Gash

Όπως και το γειτονικό Chicago, συμπεριλαμβάνεται στις πιο επικίνδυνες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά την εγκληματικότητα η οποία άλλωστε συνδέεται με τα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Είναι η δεύτερη φτωχότερη πόλη άνω των 500.000 κατοίκων, με το Detroit να είναι το μόνο που την ξεπερνάει.

Oι καιρικές συνθήκες δεν είναι και οι πιο εύκολες. Κατά μέσο όρο τον Ιανουάριο βρίσκουμε θερμοκρασίες από -2 °C σε -11 °C ελάχιστη.

AP Photo/Jeffrey Phelps

Παρότι δεν είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας, είναι το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του Wisconsin. Περίφημο είναι το Μουσείο Τέχνης που βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Michigan και αρχιτεκτονικά είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

AP Photo/Beth J. Harpaz

Eκτός από τους Bucks, το Mιλγουόκι έχει γνωστές ομάδες στο baseball (Milwaukee Brewers) και στο ice hockey (Milwaukee Admirals). Βέβαια δεν θα είμαστε καθόλου παράλογοι αν λέγαμε ότι το project Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι από τα πλέον φιλόδοξα project ολόκληρης της πόλης του Μιλγουόκι