ΤΑΞΙΔΙ

Το Μέτσοβο ήταν και παραμένει προορισμός κορυφής

Το διαμάντι της Πίνδου είναι ο πρωταθλητής στα 1150 μέτρα υψόμετρο.

Για εκείνον που αναζητά την επαφή με την ιστορία και την ορεινή φύση της Ελλάδας, έχουμε καλά νέα. Το πανέμορφο Μέτσοβο στην Περιφέρεια της Ηπείρου και τις βουνοκορφές της Πίνδου ήρθε πιο κοντά, αφού ολοκληρώθηκε το νέο οδικό δίκτυο. Πλέον, απέχει μόλις 2.5 ώρες από την Πάτρα.

Είχα 10 χρόνια να επισκεφθώ το Μέτσοβο και βρήκα την ομορφιά και την ταυτότητά του αναλλοίωτες στον χρόνο, αλλά επιπλέον εμπλουτισμένες με νέες εναλλακτικές δραστηριότητες δεμένες με τη φύση. Σε υψόμετρο 1150 μ. το Μέτσοβο είναι σχεδόν διατηρητέος οικισμός, με πολύ έντονο παραδοσιακό χρώμα στην αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση και την κουζίνα. Αρκεί μια βόλτα στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια, ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια με τις χαμηλές σκεπές, για να το δείτε και να το νιώσετε. Για ισχυρότερη γεύση επισκεφτείτε την Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο. Θα σας αρέσει.

Μη ξεχάσω: Φεύγοντας να πάρετε μαζί σας… νερό! Μπορεί να σας φανεί περίεργο, όμως εδώ το νερό είναι αλλιώς. Πιο γεμάτο, πιο βαρύ, πιο καθαρό και συχνά χωρίς χλωρίωση, αφού οι τακτικοί έλεγχοι τη βρίσκουν περιττή. Οι παραδοσιακές κρήνες με το γάργαρο νερό από τις πλαγιές τις Πίνδου υπάρχουν παντού. Θα το δοκιμάσετε.

Το Μέτσοβο είναι το ίδιο όμορφο από κοντά όσο και από μακριά. Και είναι το ίδιο γοητευτικό τόσο τον χειμώνα που είναι χιονισμένο, όσο και το καλοκαίρι, που σε υποδέχεται δροσερό, με τα πλατάνια του και τις πηγές του.

Λίγη Ιστορία

Αν και είναι μία περιοχή σχετικά μικρή σε έκταση έχει μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Συναντήσαμε τον δήμαρχο Κώστα Τζαφέα που μας εξηγεί: “Σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της ανάπτυξης του Μετσόβου αποτελούν οι μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες. Όλη η περιοχή οφείλει πολλά στον Γεώργιο Αβέρωφ και φυσικά στο Ίδρυμα Τοσίτσα”.

Ένα τρανταχτό παράδειγμα για το πώς βοήθησαν οι ευεργέτες τη γενέτειρά τους είναι το διάσημο καπνιστό τυρί μετσοβόνε. Οι τυροκόμοι της περιοχής ταξίδευαν στην Ιταλία για να μαθητεύσουν δίπλα σε έμπειρους ομότεχνούς τους και να μάθουν τα μυστικά τους με τη βοήθεια του Αβέρωφ. Στο Μέτσοβο φτιάχτηκε και πρώτο το χιονοδρομικό της Ελλάδας, από τον Αβέρωφ και πάλι, το 1967. Ακόμα κι αν δεν κάνετε σκι και χειμερινά σπορ, αξίζει να επισκεφθείτε το Καρακόλι, να ανεβείτε στο τελεφερίκ και να κάνετε τη βόλτα σας στη βουνοπλαγιά.

Οι ευεργέτες βοήθησαν την περιοχή όχι απλώς να αντισταθεί στην αστυφιλία της δεκαετίας του ’50 αλλά να φτάσει τους 3.500 χιλιάδες κατοίκους που τους διατηρεί ως και σήμερα. Τότε ήταν οι οικοδομικές εργασίες, σήμερα ο τουρισμός. Σύμφωνα με το Trivago, το Μέτσοβο συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους ευρωπαϊκούς χειμερινούς προορισμούς.

Στο Μέτσοβο υπάρχει και το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας, που λειτουργεί από το 1993, ως φόρος τιμής στους ιδρυτές του μεγάλου πολυτεχνικού πανεπιστημίου της Αθήνας. Πρόκειται για το μόνο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα που εξειδικεύεται στις ορεινές περιοχές – σε μια χώρα, η επικράτεια της οποίας είναι ορεινή σε ποσοστό άνω του 70%. Κάθε Σεπτέμβριο, στο συνέδριο του ΜΕΚΔΕ, οι φοιτητές παρουσιάζουν τις προτάσεις τους πάνω στον αποκεντρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό.

Τip

Στο χιονοδρομικό Ανήλιο Adventure Park που είναι και το νεότερο της χώρας, βρίσκεται το ομορφότερο σαλέ της Ελλάδας, το Chalet Chamois με σύγχρονο eco friendly design. Καθίστε αρχικά στα γούνινα καθίσματα της καφετέριας και συνεχίστε στο ρεστοράν. Το Ανήλιο λειτουργεί από τις 31 Δεκεμβρίου 2017 υπό νέα διεύθυνση, που κρατά τις τιμές ανταγωνιστικές. Η διαχείριση μας ενημερώνει μάλιστα ότι το Chalet Chamois θα λειτουργήσει όλο το χρόνο με πολλές καλοκαιρινές δραστηριότητες (ορεινή ποδηλασία, αναρρίχηση κ.λπ.) και με ένα μπαλκόνι μέσα στη φύση.

Δραστηριότητες

Το Μέτσοβο προσφέρεται για πάρα πολλές δραστηριότητες στη φύση. Είναι ιδανικός προορισμός για τους πεζοπόρους, αφού διαθέτει διεθνώς πιστοποιημένες διαδρομές όλων των βαθμών δυσκολίας. Εθελοντές, μάλιστα, δημιούργησαν και το Ursa Trail, έναν δρομικό αγώνα που εκτυλίσσεται σε μια ορεινή διαδρομή 40χλμ που περνά από τον βιότοπο της καφέ αρκούδας με στόχο να ευαισθητοποιήσει σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Τι θα δοκιμάσετε:

Το Κατώγι Αβέρωφ είναι μια αγαπημένη ελληνική ετικέτα κρασιού και προέρχεται από έναν από τους πιο ορεινούς αμπελώνες της Ευρώπης (υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων). Στο υπέροχο οινοποιείο η ξενάγηση διαρκεί 45 λεπτά και περνά μέσα από διαδρόμους με εκατοντάδες δρύινα βαρέλια.

Πώς θα πάτε

Από Πάτρα, η διαδρομή είναι περίπου 2.5 ώρες με τον νέο δρόμο – μέσω της Ιωνίας Οσού και στη συνέχεια μέσω Εγνατίας. Επιλέξτε να μπείτε από την κεντρική είσοδο, ώστε να έχετε πλήρη εποπτεία.

Διαμονή

Υπάρχει πληθώρα καταλυμάτων στο Μέτσοβο, σε τιμές για όλα τα βαλάντια. Σας προτείνουμε το Galaxy, κεντρικό με θέα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκεύης. Εδώ ο Αβέρωφ φιλοξένησε την βασίλισσα Φρειδερίκη και τον Παύλο, και μπορείτε να μείνετε στο δωμάτιό τους. Το κτίριο ανήκει στον Εξωραϊστικό Σύλλογο Μετσόβου και το διαχειρίζεται η γλυκειά κυρία Λαμπρινή. Από 100€.

Κοντινές εκδρομές

Τo Μέτσοβο και τα κοντινά χωριά του βρίσκονται στις βουνοπλαγιές της Πίνδου, σ’ ένα τοπίο άγριας ομορφιάς, που εκτείνεται από το όρος Λάκμος έως τη Φλέγγα και το πέρασμα της Κατάρας. Κοντά στο Μέτσοβο υπάρχουν αρκετές περιοχές που αξίζουν να τις επισκεφτείτε, όπως το Ανθοχώρι, με το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης, η Χρυσοβίτσα με τη Μονή Παναγίας, τα παραδοσιακά χωριά Ανήλιο και Βοτονόσι και ο παραδοσιακός οικισμός της Μηλιάς στα όρια του Εθνικού Δρυμού.