123rf.com
ΤΑΞΙΔΙ

Το πιο συναρπαστικό bucket list για τη Σερβία

10 πράγματα που πρέπει να σημειώσεις, πριν ταξιδέψεις στην πιο ιδιαίτερη χώρα των Βαλκανίων.

Η Σερβία δεν αποτελεί την κλασσική περίπτωση χώρας, την οποία έχεις πάντα ψηλά στη λίστα με τα μέρη που θες να ταξιδέψεις κάποια στιγμή στη ζωή σου. Είναι παρεξηγημένη, έχει περάσει πολλά, αλλά βρίσκει πάντα τον τρόπο να ξαναγεννιέται και φυσικά κρύβει μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες τουριστικούς θησαυρούς.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να επισκεφτούν την πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, είτε οδικώς, κάνοντας ένα απολαυστικό road-trip μέσα από τους γεμάτους πανέμορφα τοπία δρόμους της, είτε με απευθείας αεροπορικές πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Βέβαια, Σερβία, δεν είναι μόνο το Βελιγράδι, αλλά και πολλές ακόμη γραφικές, παραδοσιακές πόλεις και χωριά που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις και να περιπλανηθείς στην ιστορία τους.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που ετοιμάζεις ή αρχίζεις σιγά σιγά να σκέφτεσαι ένα ταξίδι στη Σερβία, κράτησε τις απαραίτητες σημειώσεις για όλα αυτά που δεν πρέπει να χάσεις με τίποτε.

123rf.com

Στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, το Βελιγράδι, η πρωτεύουσα της Σερβίας σε καλεί να χορέψεις μαζί της έναν παραδοσιακό σλαβικό χορό, τριγυρνώντας παράλληλα στο ιστορικό της κέντρο και φωτογραφίζοντας τα εντυπωσιακά κτίρια του 19ου αιώνα. Η πτήση Αθήνα-Βελιγράδι διαρκεί μόλις 1μιση ώρα και δεν το καταλαβαίνεις καθόλου. Αφού τακτοποιήσεις τα πράγματά σου, είναι ώρα για βόλτα και τι καλύτερο από το να εξερευνήσεις το πάρκο του παλιού Φρουρίου της πόλης, το Kalemegdan.

Ένα από τα πιο must-see αξιοθέατα της πρωτεύουσας είναι φυσικά το τεράστιο κάστρο (Kalemegdan), με τους πύργους, τις ερπύστριες, τα γεφυράκια και τα πλακόστρωτα δρομάκια, μέσα στην καρδιά της πόλης. Αν ανέβεις ψηλά θα δεις το σημείο που ενώνονται οι δύο ποταμοί της πόλης, ο Δούναβης και ο Σάβας. Αποτελεί το πιο ρομαντικό spot της πόλης και δεν νοείται ταξίδι στο Βελιγράδι χωρίς μερικές φωτογραφίες από εκεί.

Η Knez Mihailova είναι ο πρώτος δρόμος της πόλης που ονοματοδοτήθηκε και είναι κάτι σαν τη δική μας Ερμού στο κέντρο της πόλης. Η βασική αρτηρία της πρωτεύουσας της Σερβίας, γεμάτη με καταστήματα, μουσικούς του δρόμου και μαγαζάκια που μπορείς να γευτείς ντόπιες λιχουδιές. Σε αυτό το δρόμο θα περνάς τις περισσότερες ώρες της ημέρας σου. Για την ακρίβεια, δεν καταλαβαίνεις καν πώς περνάει η ώρα, περπατώντας εδώ.

123rf.com

Ο επιβλητικός ναός του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι είναι ένας από τους μεγαλύτερους ορθόδοξους ναούς στον κόσμο και αποτελεί το πιο μνημειώδες κτίριο της πόλης. Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι καλυμμένοι με λευκό μάρμαρο και γρανίτη, ενώ να είσαι σίγουρος πως θα κοιτάς με δέος κάνοντας μια βόλτα στο εσωτερικό του.

Η πιο μποέμ γειτονιά της πρωτεύουσας ονομάζεται Skardarlija και κάποιοι τη χαρακτηρίζουν ως την ‘Μονμάρτη’ του Βελιγραδίου. Αποτελεί το πιο γραφικό κομμάτι του κέντρου, ενώ είναι γεμάτη από ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου, ζωγράφους, ποιητές, ηθοποιούς. Είναι τόσο κουκλίστικη και γραφική, με σχεδόν όλους τους περαστικούς να ανεβάζουν κι από ένα story στο Instagram.

Δυστυχώς, η Σερβία έχει βιώσει για τα καλά την αγριότητα του πολέμου κι αυτό μπορεί να το δει κανείς κάνοντας μια βόλτα από τα ερείπια του βομβαρδισμού που έχουν μείνει έτσι ακριβώς όπως ήταν, ακριβώς για να θυμίζουν στους ταξιδιώτες τι έγινε εκεί μερικά χρόνια πριν. Πλάι στα χαλάσματα θα δεις ανθρώπους να συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους, μια κοντράστ εικόνα.

123rf.com

Πολύ κοντά στο Βελιγράδι, σε απόσταση περίπου μιας ώρας βρίσκεται το πανέμορφο Novi Sad, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας. Εκεί θα δεις το κάστρο Πετροβαραντίν, σήμα κατατεθέν της πόλης, θα φας τρομερούς μεζέδες στα μαγαζάκια της, θα περπατήσεις με τις ώρες και θα περάσεις από πάρκα και σημεία που αξίζουν μερικές φωτογραφίες.

Η Σερβία είναι μια χώρα γεμάτη από μοναστήρια, τα οποία χαρακτηρίζονται από την σπουδαία αρχιτεκτονική τους. Αυτό της Στουδένιτσα είναι από τα πιο γνωστά και ανεγέρθηκε από τον ιδρυτή του μεσαιωνικού Σέρβικου, Κράτους, Στέφανο Νεμάνια το 1186. Μια επίσκεψη εκεί, αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για κάθε ταξιδιώτη.

123rf.com

Στην ανατολική πλευρά της χώρας και στα σύνορα με τη Ρουμανία βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Djerdap, όπου θα κάνει τις βόλτες του χαζεύοντας το εντυπωσιακό σκηνικό της φύσης. Στο πάρκο θα δεις περισσότερα από 1.100 είδη φυτών και περίπου 150 είδη πτηνών. Αν λατρεύεις τα φυσικά τοπία, αυτό το μέρος έχει φτιαχτεί για σένα.

Αν αποφασίσεις να κάνεις road-trip στη Σερβία, φρόντισε να κάνει μια στάση στο χωριό Drvengrad (γνωστό και ως Küstendorf), το οποίο δημιοιυργήθηκε από το Σέρβο σκηνοθέτη Emir Kusturica για τις ανάγκες της ταινίας του ‘Life is a Miracle’ και θα σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Κατά μήκος του κεντρικού δρόμου έχουν τοποθετηθεί ξύλινα παραδοσιακά σπίτια-καλύβες και μια μικρή εκκλησία φτιαγμένη από κορμούς, στα πρότυπα των ρωσικών εκκλησιών.

Το σημαντικότερο, όμως, το αφήσαμε για το τέλος. Η Σερβία εκτός από φανταστικά αξιοθέατα, φημίζεται και για το ιδιαίτερο φαγητό της. Οι γεύσεις της έχουν επιρροές από Μεσογειακή, κεντροευρωπαϊκή, τουρκική και σλαβική κουζίνα. Τι θα δοκιμάσεις; Για πρωί σίγουρα ένα burek, το οποίο μοιάζει με τη δική μας πίτα και το γεμίζουν με ότι τραβάει η όρεξή σου. Δοκίμασε επίσης Σάρμα, το οποίο είναι κρέας με ρύζι τυλιγμένο σε λάχανο και πιες σίγουρα rakija, το εθνικό ποτό της Σερβίας με έντονη φρουτώδη γεύση. Προσοχή, όμως, γιατί είναι δυνατό.

Αν σε πείσαμε να επισκεφτείς τη πανέμορφη χώρα των Βαλκανίων, δεν έχεις παρά να διαλέξεις ημερομηνία και να ετοιμαστείς για ένα ταξίδι που είναι σίγουρο πως θα σου μείνει αξέχαστο. Για περισσότερα, επισκέψου το www.serbia.travel.

(Φωτογραφίες: 123rf.com)