ΤΑΞΙΔΙ

Βρήκαμε το ελληνικό νησί που είναι γεμάτο με dragonglass

Το δικό μας Dragonstone βρίσκεται κάπου στο Αιγαίο.

“Οι κάτοικοι της Valyria ήταν εξοικειωμένοι με το δρακόγυαλο πολύ πριν αυτό εμφανιστεί στο Westeros. To ονόμαζαν ‘παγωμένη φωτιά’ και σύμφωνα με κάποιες αναφορές από την Ανατολή, η δημιουργία του οφείλεται στη φωτιά των δράκων που έπεφτε πάνω στους βράχους, μέχρι εκείνοι να λιώσουν”. Το συγκεκριμένο απόσπασμα βρίσκεται σε ένα από τα απαγορευμένα βιβλία που διάβασε ο Samwell Tarly, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Citadel στον έβδομο κύκλο του Game of Thrones.

Το dragonglass έπαιξε σπουδαίο ρόλο σε όλη την πλοκή του Game of Thrones, μέχρι και το τρίτο επεισόδιο του τελευταίου κύκλου, όπου τελικά ο στρατός του Night King νικήθηκε χάρη στην Arya στην μάχη του Winterfell. Μπορεί ο Night King να μην πέθανε από dragonglass, αλλά από Valyrian steel (το οποίο έκανε ακριβώς την ίδια δουλειά), όμως σχεδόν όλα τα όπλα του στρατού των ζωντανών είχαν φτιαχτεί από δρακόγυαλο, το οποίο ήταν ικανό να σκοτώσει τους White Walkers.

Αυτό που αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι πως το dragonglass δεν πρόκειται για κάποιο φανταστικό υλικό, το οποίο σκαρφήστηκε το πανούργο μυαλό του George R.R. Martin. Όχι μόνο υπάρχει στον πραγματικό κόσμο, αλλά ένα ελληνικό νησί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ‘Dragonstone’, αφού είναι γεμάτο με δρακόγυαλο. Το νησί για το οποίο μιλάμε είναι η Μήλος, η οποία είναι διάσημη για τον οψιδιανό της, ένα πέτρωμα προέρχεται από ηφαιστειογενείς περιοχές. Όπου ‘οψιδιανός’, γράψτε δίπλα ‘dragonglass’, αφού το συγκεκριμένο πέτρωμα είδε ο Martin, του άλλαξε όνομα και το έριξε στο χάρτη του Game of Thrones.

Πώς δημιουργήθηκε το δρακόγυαλο στη σειρά φαντασίας του GoT; Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, περίπου τετρακόσια χρόνια πριν την εξέλιξη της σειράς που παρακολουθήσαμε, η Valyria ήταν το κέντρο του τότε κόσμου. Δράκοι πετούσαν γύρω από την πόλη, ενώ υπήρχαν πολλά στρωματοηφαίστεια (ενεργά ηφαίστεια με κωνικό σχήμα), τα οποία είχαν συχνές μικροεκρήξεις με τη λάβα να ρέει γύρω τους. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων Game of Thrones, ακούσαμε αρκετές φορές για το ‘Doom of Valyria’, μια τεράστια καταστροφή, η οποία φαίνεται πως προήλθε από κάποια γιγαντιαία έκρηξη ενός τέτοιου ηφαιστείου, με αποτέλεσμα να ισοπεδώσει τον σπουδαίο αυτόν πολιτισμό.

Από τις εκρήξεις και τους σεισμούς που είχε ως συνέπεια αυτή η τεράστια φυσική καταστροφή, πολλά νησιά και πόλεις του χάρτη του Game of Thrones, άλλαξαν σχήμα, αλλά και σύσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν και το Dragonstone (νέα έδρα των Targaryens μετά τη Valyria), του οποίου η επιφάνεια είναι ουσιαστικά η κορυφή ενός ‘βουνού από dragonglass’. Παράλληλα, η καταστροφή της Valyria σήμανε και τον αφανισμό των δράκων, μέχρι να έρθει η Daenerys πολλά χρόνια μετά με τα τρία ‘παιδιά’ της.

 

Η ιστορία του Dragonstone φέρνει κάπως σε αυτήν της δημιουργίας της δικής μας, Μήλου. Η Μήλος κυριολεκτικά αναδύθηκε μέσα από τη θάλασσα εν μέσω σεισμών, παλιρροιακών κυμάτων και υποθαλάσσιων ηφαιστειακών εκρήξεων. Όλα αυτά τα φυσικά φαινόμενα προκλήθηκαν στην πορεία των γεωλογικών αιώνων λόγω της σύγκλισης και της καταβύθισης της αφρικανικής κάτω από την ευρασιατική πλάκα.

H Mήλος αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ηφαίστεια, με την ηφαιστειακή της δραστηριότητα να ξεκινάει πριν από σχεδόν 3 εκατομμύρια χρόνια. Αυτή τη στιγμή, στο νησί υπάρχουν δύο σβηστά ηφαίστεια, το ηφαίστειο της Φυριπλάκας, το οποίο βρίσκεται στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού, το ηφαίστειο του Tράχηλα, στο Bορειοδυτικό τμήμα. Να σημειωθεί ότι η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου στο νησί χρονολογείται πριν από περίπου 90.000 χρόνια.

Το ηφαιστειογενές έδαφος της Μήλου, λοιπόν, είχε πάντα άφθονα κοιτάσματα οψιδιανού ή αλλιώς dragonglass (όπως θέλετε πείτε το). Δημιουργήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στο παρελθόν και ήταν ουσιαστικά το πρώτο πέτρωμα που άρχισαν να χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του νησιού από την εποχή του Λίθου. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως, λόγω της σύστασης και ανθεκτικότητάς του, για την κατασκευή εργαλείων και όπλων (αιχμές βελών και μαχαίρια). Το ίδιο ακριβώς πράγμα δεν έκαναν και οι Targaryens;

Παράλληλα, οι άνθρωποι στο παρελθόν είχαν δώσει στο συγκεκριμένο πέτρωμα διάφορες μαγικές ιδιότητες, καθώς το χρησιμοποιούσαν ακόμη και στη μαντική τέχνη. Σήμερα εκτός από την κοσμηματοποιία και γενικώς τα διακοσμητικά, ο οψιδιανός χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολύ αιχμηρών χειρουργικών λεπίδων. Μπορούν να κατασκευαστούν από οψιδιανό λεπίδες, πέντε φορές πιο κοφτερές από το πιο καλοτροχισμένο χειρουργικό ατσάλι.

Αν θέλει κάποιος να δει από κοντά τον οψιδιανό της Μήλου, μπορεί να κάνει μια επίσκεψη στο Μεταλλευτικό Μουσείο του νησιού που βρίσκεται στον Αδάμαντα. Μπορεί φυσικά και να αγοράσει το δικό του κομμάτι από δρακόγυαλο και να το κρατήσει σε μια γωνιά στο σπίτι, σε περίπτωση που οι White Walkers ξαναεμφανιστούν. Λέμε τώρα.