ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Samsung παρουσίασε μια νέα εποχή

Το  Fold, το νέο Galaxy S10 και ό,τι άλλο ζήσαμε στο εντυπωσιακό Samsung Unpacked 2019, στο Λονδίνο.

Η πιο γνωστή, ίσως, αποτύπωση της αντίδρασης του σύγχρονου ανθρώπου στη θέα ενός θαύματος είναι η περιγραφή του πανικού που επικράτησε στην αίθουσα εντός της οποίας οι αδερφοί Λιμιέ προέβαλαν την ‘Αφιξη ενός τρένου στον σταθμό της Σιοτά’. Το φιλμάκι, ένα από τα πρώτα στην ιστορία του σινεμά, διαρκεί περίπου 50 δευτερόλεπτα και παρουσιάζει αυτό που περιγράφει ο τίτλος του: ένα τρένο να φτάνει σε έναν σταθμό. Οι πρώτοι θεατές του, άμαθοι και ανέτοιμοι για την κινηματογραφική ψευδαίσθηση, το υποδέχτηκαν με δέος και αυθεντικό τρόμο κι έσπευσαν να εγκαταλείψουν την αίθουσα, πριν το τρένο φτάσει όντως και τους ισοπεδώσει κάτω από την αμείλικτη μεταλλική του μάζα.

Λογικά το ίδιο δέος θα είχαν αισθανθεί κάποτε όσοι βρέθηκαν στην αναχώρηση της πρώτης ατμομηχανής από τον πρώτο σταθμό. Ή, αργότερα, όσοι άκουσαν το πρώτο αεροπλάνο να μουγκρίζει πάνω από τα κεφάλια τους. Ή -πολύ αργότερα- όσοι στήθηκαν μπροστά από στις τηλεοράσεις τους για να παρακολουθήσουν έναν πύραυλο να εκτοξεύεται προς το αχανές και κατασκότεινο διάστημα.

Σήμερα είμαστε εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά θαύματα. Συνεχίζουν να μας προκαλούν δέος, αλλά δεν τα φοβόμαστε. Ίσα, ίσα, τα προσμένουμε με λαχτάρα. Η τεχνολογία είναι ο ευαγγελική πράξη του 21ου αιώνα. Ανανεώνει την πίστη της ανθρωπότητας στις δυνατότητες της ανθρωπότητας. Μας βοηθάει να περνάμε καλά, να γλιτώνουμε χρόνο και κόπο, αλλά, κυρίως, κρατάει τη φλόγα αναμμένη. Μας δικαιώνει. Μας επιτρέπει να κοιτάμε μπροστά με αυτοπεποίθηση. Μας διαβεβαιώνει ότι το μέλλον που αντικρίζουμε θα είναι συναρπαστικό, επειδή εμείς θα το διαμορφώσουμε ως τέτοιο.

Το απόγευμα της Τετάρτης 20/02, η ατμόσφαιρα στο ειδικά διαμορφωμένο venue των Tobacco Docks, είχε τη χαρακτηριστική οσμή της προσμονής του θαύματος. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι και retailers απ’ όλη την Ευρώπη συνέρρευσαν σε μια παλιά προκυμαία του Ανατολικού Λονδίνου με τη βεβαιότητα ότι σ’ αυτό το Unpacked Event της Samsung θα συμβεί κάτι συναρπαστικό. Ένα θαύμα, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την παρουσίαση του πρώτου Galaxy.

Και το θαύμα, φυσικά, συνέβη. Βγήκε από μια τσέπη και ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια μας. Έτσι απλά, σαν το μέλλον που έρχεται αναπόφευκτα.

Το θαύμα λέγεται Fold και θα μπορούσε να περιγραφεί ως το πρώτο αναδιπλούμενο smartphone. Στην πραγματικοτητα, το Fold είναι μια ατμομηχανή – κάτι εντελώς καινούριο. Μια νέα συσκευή που εγκαινιάζει μια νέα κατηγορία προϊόντων, η οποία με τη σειρά της εγκαινιάζει μια νέα εποχή δυνατοτήτων, επιλογών και προοπτικών. Την καλύτερη πρώτη περιγραφή του Fold μας την έδωσε ο Justin Denison, ο senior product manager της Samsung, που το παρουσίασε λέγοντας ότι πρόκειται για μια συσκευή που σχεδιάστηκε για να εμπλουτίσει τη ζωή των ανθρώπων του 21ου αιώνα. Και θα το κάνει με πάρα πολλούς τρόπους. Κάποιους τους έχει ήδη προβλέψει και διασφαλίσει η Samsung, κάποιους άλλους θα τους φανταστούμε και θα τους κάνουμε πράξη εμείς οι ίδιοι, οι χρήστες.

Γιατί, αντίθετα με τις original ατμομηχανές, οι ατμομηχανές του 21ου αιώνα δεν κάνουν ένα μόνο πράγμα. Μπορεί τα θαύματα της δικής μας γενιάς να έρχονται σε μικρές διαστάσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι μινιμαλιστικά η μονοδιάσταστα. Το Fold είναι μαξιμαλισμός τσέπης. Μια συσκευή με απεριόριστες δυνατότητες. Στην compact διάστασή της χωράει στην παλάμη. Στην ξεδιπλωμένη εκδοχή του, το Fold προσφέρει μια πολυεπίπεδη multimedia εμπειρία.

AP Photo / Eric Risberg

Για να το κατασκευάσει, η Samsung χρειάστηκε να τα κάνει όλα από την αρχή. Η ατάκα του Justin Denison ήταν ‘no stone left unturned’. Προκειμένου να δημιουργηθεί η πρώτη αναδιπλούμενη φορητή συσκευή, η Samsung χρειάστηκε να αναθεωρήσει τα πάντα: τον σχεδιασμό, την τεχνολογία, ακόμα και τα υλικά, τις πρώτες ύλες που της επέτρεψαν να βγάλει στην παραγωγή μια οθόνη που διπλώνεται και ξεδιπλώνεται χωρίς ραφές, με όλες τις συνδέσεις της αόρατες στο γυμνό μάτι.

Το Fold διαθέτει δύο οθόνες, δύο μπαταρίες συνδεδεμένες στην ίδια πηγή, συνολικά πέντε κάμερες (τρεις στην πίσω όψη, μία μπροστινή και δύο εσωτερικές), διαβάζει δεδομένα δύο φορές πιο γρήγορα από οποιοδήποτε smartphone, σου επιτρέπει να χειρίζεσαι άνετα τρία apps ταυτόχρονα πάνω στην ίδια επιφάνεια και μας εισάγει στην ανεξερεύνητη χώρα του app continuity, με τις εφαρμογές να συνεχίζουν να ‘τρέχουν’ από την ανοιχτή στην κλειστή εκδοχή και τούμπαλιν.

Είναι η ναυαρχίδα της Samsung που μόλις απέπλευσε για τον ωκεανό της επόμενης δεκαετίας. Μαζί της, απέπλευσε το νέο Samsung Galaxy S10, το οποίο θα παρουσιάσουμε αναλυτικά, τα καινούρια Galaxy Buds, το Galaxy Fit, το Galaxy Watch Active, μια ολόκληρη και ολοκαίνουρια οικογένεια wearables που ‘φορούν’, εφαρμόζουν και αξιοποιούν την τεχνολογία που θα αποτελέσει τον άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί η Samsung και κατά συνέπεια όλη η βιομηχανία της ψηφιακής καινοτομίας στην επόμενη δεκαετία.

Όταν στις γιγαντοοθόνες του κατάμεστου showroom του Tobacco Dock εμφανίστηκε ο DJ Koh – πρόεδρος και CEO του IT & Mobile Communications Division της Samsung- και η πιο γνώριμη φιγούρα των Samsung Events, η ζεύξη που πραγματοποιήθηκε on stage δεν ήταν μόνο με το Σαν Φρανσίσκο (ο κος Koh βρισκόταν εκεί, για το ταυτόχρονο launching στις ΗΠΑ). Η ομιλία του μας συνέδεσε με το εγγύς παρελθόν – με τη δεκαετία του Galaxy που διαμόρφωσε την παγκόσμια κουλτούρα του mobility – αλλά και με το άμεσο μέλλον. Και ως συνήθως, ήταν μια πολύ πειστική ομιλία. Η Samsung το καταφέρνει τέλεια αυτό: Να εκφράζεται οραματικά, αλλά να πείθει, γιατί το μέλλον που οραματίζεται και υλοποιεί με συνέπεια, εκπορεύεται από πραγματικές ανάγκες, ανταποκρίνεται σε σύγχρονες επιθυμίες και απαντά σε διαχρονικά ερωτήματα.

Την περασμένη Τετάρτη ο DJ Koh απάντησε και στους σκεπτικιστές, σε όσους εδώ και αρκετό καιρό επιμένουν ότι έχουμε έχουμε αγγίξει το ταβάνι της καινοτομίας που μας αναλογεί. Μας διαβεβαίωσε ότι δεν τα έχουμε δει όλα. Και μας υποσχέθηκε ότι θα τα δούμε σύντομα. Εξήγησε, επίσης, ότι ο στόχος για την επόμενη δεκαετία – το νέο όραμα – είναι “Η τεχνολογία που κυλά και ρέει. Που μετακινείται μαζί σου, που σε ακολουθεί. Μιλάμε για μια καινοτομία χωρίς σύνορα, και για τη δημιουργία μιας εμπειρίας που υπερβαίνει τις συσκευές και τις πλατφόρμες”.

Το Fold και τα τρία Samsung Galaxy S10 είναι τα νέα εργαλεία που φτάνουν στα χέρια μας, για να μας επιτρέψουν όχι μόνο να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας, αλλά και για να ανακαλύψουμε νέους τρόπους για να ζήσουμε μέσα σ’ αυτόν και να βιώσουμε συγκλονιστικές εμπειρίες. Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κος Koh ζήτησε απλώς να έχουμε το μυαλό μας ανοιχτό γιατί το μέλλον είναι έτοιμο να ξεκινήσει και θα ήταν κρίμα να ξεκινήσει χωρίς εμάς. Σ’ αυτό το μέλλον, το κινητό μας δεν θα είναι πια ένα καταπληκτικό και πάρα πολύ αναγκαίο εργαλείο, αλλά κάτι διαφορετικό. Θα το αισθανθείς, μόλις το πάρεις ένα Galaxy S10 στα χέρια σου. Η προπαραγγελία, άλλωστε, έχει ξεκινήσει.

(Ολόκληρο το Samsung Unpacked 2019 Official Replay, για να ενθουσιαστείς με την ησυχία σου)