Οι 5 αλλαγές στην εργασία του μέλλοντος

Μερικές ήδη πραγματοποιούνται, άλλες φαντάζουν ακόμα εξαιρετικά μακρινές. Εσύ άραγε δουλεύεις στη Νέα ή στην Παλιά εποχή;
SHARES

Αν αυτή τη στιγμή μας διαβάζεις από το γραφείο σου πιθανολογώ πως μπροστά σου έχεις έναν υπολογιστή αμφιβόλου ταχύτητας, πως είναι μεσημέρι, μόλις έφαγες το περιεχόμενο του ταπερακίου σου και περιμένεις πότε θα πάει 17:00 ή 18:00 για να αρχίσεις σιγά σιγά να τα μαζεύεις. Μπορεί, φυσικά, να είσαι είσαι ήδη πολύ μπροστά, να είσαι ένας από τους nomadic millennials που το γραφείο τους είναι οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο έχει πρόσβαση στο Internet -από τις μεγαλουπόλεις της υφηλίου έως την όαση στην άκρη της ερήμου Σαχάρα, όπου το διάλειμμα ανάμεσα στα conference calls της ημέρας να περιλάμβανε παγωμένα ποτά και βουτιές στην πισίνα του πιο hot resort - και να έχω πέσει τελείως. Τότε, ζηλεύω. Ζηλεύω πολύ!

1. Απομακρυσμένη εργασία

Η βάρβαρη συνήθεια που στην πραγματικότητα αποτελεί μία συνέχεια των σχολικών μας χρόνων που μας θέλει να είμαστε στο γραφείο συγκεκριμένη ώρα και να παραμένουμε εκεί μέχρι το… σχόλασμα μοιάζει ήδη ελαφρώς ξεπερασμένη, άλλο αν αποτελεί την καθημερινότητα της πλειονότητας των εργαζόμενων. Η εργασία του μέλλοντος μας επιτρέπει να βρισκόμαστε σε όποιο μέρος του πλανήτη επιθυμούμε και να συνδεόμαστε μεταξύ μας μέσω τεχνολογίας. Θα μου πεις η τεχνολογία ήδη το επιτρέπει αυτό, για την ακρίβεια η απομακρυσμένη εργασία δεν φαντάζει ως κάτι καινούργιο. Το κομβικό σημείο είναι να αρχίσουν να το υιοθετούν όλο και περισσότερες εταιρίες, ώστε να μην φαντάζει πλέον καινοτομία, αλλά πραγματικότητα.

 

2. Παραγωγικότητα και Τεχνολογία

Πέρα όμως από την αλλαγή φιλοσοφίας και η ίδια η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσεται προσφέροντας μας ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία. Το Workplace of the future είναι άλλωστε το όραμα της Lenovo που έχει ήδη αλλάξει στην πράξη τον τρόπο που εργαζόμαστε μέσω των ThinkPad που είναι σχεδιασμένα ώστε να καλύπτουν κάθε αντιξοότητα και απαίτηση της σύγχρονης εργασιακής ζωής. Πλέον τα ThinkPad πηγαίνουν πολλά βήματα παραπέρα και αλλάζουν για μία ακόμα φορά την καθημερινότητά μας. Δες απλά το ThinkPad X1 Carbon –σημείωσε πως πρόκειται για το ελαφρύτερο 14 ιντσών ultrabook στον κόσμο με οθόνη WQHD HDR, κατασκευασμένο από carbon fiber, το υλικό που χρησιμοποιύν στην αεροναυπηγική για υψηλή αντοχή και χαμηλό βάρος, Οι λάτρεις της τεχνολογίας θα ενθουσιαστούν με το ThinkPad X1 Extreme laptop, τόσο για το μικρό του πάχος (από 18,4mm) όσο και για τις ακραίες του επιδόσεις (6core επεξεργαστής Intel 8th gen, έως 64GΒ RAM, NVIDIA GeForce GTX1050Ti 4GB).

Παράλληλα, οι IT  αγαπούν κάθε τι ThinkPad και όλα όσα αυτό σημαίνει: υψηλή ασφάλεια και σύγχρονες τεχνολογίες προστασίας (ΤhinkShutter camera, IR camera, Fingerprint reader, Trusted Platform Module) τέλεια λειτουργία και εξαιρετική κατασκευή.

Tεχνολογίες όπως Rapid-charge για φόρτιση στο 80% σε 1 ώρα και Powerbridge για αλλαγή μπαταρίας hot swap εξασφαλίζουν μέγιστη παραγωγικότητα. Επιπλέον, η International εγγύηση των ThinkPad καθώς και η υπηρεσία On Site που προσφέρεται σε όλη την Ελλάδα, φροντίζουν για την ηρεμία σας σε κάθε επαγγελματική και μη περίσταση, εντός και εκτός Ελλάδας.

3. Το ωράριο

Τι συμβαίνει όμως με το οχτάωρο; Όπως ίσως θυμάστε η Σουηδία είχε εφαρμόσει πιλοτικά την εξάωρη εργασία χωρίς να εφαρμόσει μείωση στους μισθούς. Τα αποτελέσματα έκαναν λόγο για μειωμένες αναρρωτικές και υψηλότερη αποδοτικότητα, το μέτρο όμως δεν εφαρμόστηκε και παρέμεινε απλά ως πείραμα. Από την άλλη οι περισσότεροι από εμάς απαντάμε mail και εκτός ωραρίου, ενώ το εξάωρο φαντάζει μη ρεαλιστικό σε αρκετούς χώρους εργασίας όπως πχ τον επιχειρηματικό. Άρα εδώ μεγάλη σημασία παίζει ο χώρος δραστηριοποίησης με τους περισσοτέρους να επιθυμούμε μεγαλύτερη ευελιξία –να δουλεύουμε δηλαδή τις ώρες που πράγματι είμαστε παραγωγικοί και όχι σε ένα προκαθορισμένο ωράριο που πολλές φορές οδηγεί στην απραξία.

 

4. Το γραφείο

Τα γραφεία με τις κλειστές πόρτες ήδη αποτελούν παρελθόν για πολλές πολυεθνικές, καθώς έχουν υιοθετήσει τη λογική του open space, ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να επιλέγει κάθε μέρα που θα καθίσει –οπότε και τα desktop αποτελούν παρελθόν, με τα tablets και τα laptops να γίνονται ολοένα πιο ελαφριά και εργονομικά στη λογική των ThinkPads της Lenovo. Ο θόρυβος του γραφείου παραμένει όμως θέμα όταν υπάρχει conference call.

ThinkSmart Hub 500 που έχει σχεδιαστεί για conference και quiet rooms. Για την ακρίβεια πρόκειται για μια έξυπνη κονσόλα με περιστρεφόμενη οθόνη αφής 11,6’’ και λειτουργικό σύστημα Windows 10 IoT Enterprise, το οποίο απευθύνεται σε σύγχρονα meeting rooms που αξιοποιούν την πλατφόρμα Skype for Business.

 

5. Η ουσία της εργασίας

Οι millenials, που όπως τονίζει η Lenovo μέχρι το 2020 θα αποτελεί το 50% του ανθρώπινου δυναμικού, δείχνει να δίνει μεγάλη σημασία στην ευελιξία κινήσεων. Κοινώς, το όραμα των γονιών και των παππούδων για μία εργασία στην οποία θα προσληφθείς στα 22 σου, θα καθίσεις σε ένα γραφείο και θα φύγεις από εκεί με άσπρα μαλλιά και ένα πάρτι συνταξιοδότησης μοιάζει πλέον με ανέκδοτο. Οι δυνατότητες και οι απαιτήσεις, τόσο από την πλευρά των εργοδοτών όσο και από των εργαζόμενων, μοιάζουν να μοιράζονται από κοινού το ερώτημα του πώς θα δημιουργήσουν το εργασιακό μοντέλο που θα προσφέρει ένα περιβάλλον με συνεχόμενες προκλήσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, ώστε να είναι όλες πλευρές κερδισμένες.

 

Share
 

24Media Network

 
POP για τις δύσκολες ώρες

Κανένας γονιός δεν θέλει να διαβάσει αυτό το κείμενο

Μιλήσαμε με την παιδοψυχολόγο της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, Κωνσταντίνα Κωστάκου.

Σκιτσάροντας το τελευταίο πορτρέτο του Γιάννη Ιωάννου

Έξι Έλληνες σκιτσογράφοι αποχαιρετούν τον δάσκαλό τους.

Social Man
PROMO