ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στo It’s you θα φτιάξεις τον μίνι εαυτό σου σε 1 δευτερόλεπτο

Το πιο πρωτότυπο δώρο για εσένα και τους αγαπημένους σου, μέσω της τεχνολογίας 3D printing.

Πόσο τέλειο θα ήταν να μπορούσες να κρατήσεις για λίγο στα χέρια σου τον εαυτό σου; Μια μινιατούρα, μια φιγούρα μερικών εκατοστών που δεν αναπαριστά κάποιον διάσημο σταρ του Hollywood ή κάποιον σούπερ ήρωα, αλλά εσένα τον ίδιο; Το 3D Printing Studio ‘It’s You‘ το κάνει πραγματικότητα εδώ και μερικά χρόνια και μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι ξετρελάθηκα όταν το πρωτοέμαθα.

Δεν γινόταν, λοιπόν, να μην κάνουμε μια επίσκεψη στον Γιάννη Κουναδέα και την Δέσποινα Αγιάνογλου, τους δημιουργούς του συγκεκριμένου πρωτοποριακού studio και να δούμε από κοντά τη δουλειά τους. Γιατί όχι να φτιάξουμε και τις δικές μας μινιατούρες;

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Το studio των παιδιών βρίσκεται στον Άγιο Δημήτριο (Αποστόλου Παύλου 22) και μπαίνοντας καταλαβαίνεις αμέσως πως δεν πρόκειται για κάτι συνηθισμένο. Η αισθητική του χώρου είναι ιδιαίτερη, με πολλά μοντέρνα στοιχεία και φυσικά παντού θα βρεις 3D μινιατούρες από προηγούμενες δουλειές τους. Τόσο ο Γιάννης, όσο και η Δέσποινα είναι εξυπηρετικότατοι, με χαμόγελο και ανέλαβαν αμέσως να μας κάνουν μια μίνι ξενάγηση στο χώρο τους.

Οι δημιουργοί του It’ You, 3D Printing – Γιάννης Κουναδέας και Δέσποινα Αγιάνογλου

“Ασχολούμαι 20 χρόνια με το 3D, το 3D animation και τα εφέ σε video clips. Σε ένα ταξίδι μας στην Ιαπωνία είδαμε έναν συνάδελφο να βγάζει με σκανεράκι χειρός μινιατούρες, αλλά το πρόβλημα ήταν πως απαιτούσε να μείνεις ακίνητος πέντε λεπτά.

Σκεφτήκαμε, λοιπόν, πως αν κάποιος θέλει να βγάλει το παιδί του σε μινιατούρα θα ήταν αδύνατο να μείνει ακίνητο τόση ώρα. Οπότε αποφασίσαμε να το εξελίξουμε”, εξηγεί ο Γιάννης όταν τον ρώτησα πώς τους ήρθε η ιδέα για αυτή την επιχείρηση στην Ελλάδα.

 

Το It’s you έχει ανοίξει από το 2014, όμως ακόμη και σήμερα είναι πολλοί αυτοί που εκπλήσσονται με τη δημιουργία μιας 3D φιγούρας του εαυτού τους. Ειδικά όσοι δεν γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο είναι πλέον (σχεδόν) πανεύκολο. “Όποιος θέλει να φτιάξει τη φιγούρα του, κλείνει ραντεβού μαζί μας μέσω τηλεφώνου, έρχεται στο στούντιο με τα ρούχα που θέλει να αποτυπωθεί και στη μινιατούρα και η φωτογράφιση κρατάει λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Ουσιαστικά ένα κλικ απαιτείται, δεν χρειάζεται να κάτσει κάποιος περισσότερη ώρα ακίνητος.

Έχουμε φτιάξει ένα χώρο, στον οποίο ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στη μέση και γύρω του υπάρχουν 70 κάμερες που φωτογραφίζουν κάθε λεπτομέρεια πάνω του. Στη συνέχεια θέλουμε περίπου 10-12 μέρες για να ετοιμάσουμε τη μινιατούρα. Πρώτα είναι η διαδικασία της ψηφιοποίησης, όπου επεμβαίνουμε πολλές φορές για να βελτιώσουμε ή να αποκρύψουμε κάτι που δεν θέλουμε και στη συνέχεια περνάει στον 3D εκτυπωτή”.

Κάνοντας μια βόλτα στο χώρο βλέπω πολλές περίεργες μινιατούρες. Ανθρώπους με στολές ηρώων, ζευγάρια, παιδάκια, είναι πραγματικά εντυπωσιακό. “Μας ζητούν συχνά μινιατούρες για τούρτες γάμου, ενώ άλλοι έρχονται και βγάζουν κάθε χρόνο το παιδί τους για να το βλέπουν καθώς μεγαλώνει.

Έρχονται πολλές οικογένειες, cosplayers που θέλουν να έχουν τον εαυτό τους σε μια εντυπωσιακή στολή, αρκετοί φέρνουν κατοικίδια, καθώς επίσης μας ζητάνε τώρα τελευταία και πολλές μινιατούρες από διαφημιστικές για εμπορικούς λόγους”.

Η διαφορά μιας μινιατούρας του εαυτού σου από μια απλή φωτογραφία είναι προφανώς ότι εδώ μιλάμε για κάτι ζωντανό. Είναι ένα αντικείμενο που το πιάνεις στα χέρια σου, το επεξεργάζεσαι, μπορείς ακόμη να δεις τον εαυτό σου από πίσω. “Οτιδήποτε έχει να κάνει με 3D μπορούμε να το κάνουμε. Μία από τις καλύτερες δουλειάς μας, για την οποία είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι ήταν για τον Λιμένα Κέρκυρας.

Μας κάλεσαν για να αποτυπώσουμε το λιμάνι σε μακέτα 3D. Απογειώσαμε drones, βγάλαμε χιλιάδες φωτογραφίες και μας πήρε περίπου τέσσερις μήνες μέχρι να το ολοκληρώσουμε. Μιλάμε για μια μακέτα 2.20 μ. Μήκος και πρόκειται για ένα μοναδικό κομμάτι στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο λιμένα Κέρκυρας στο τμήμα που φιλοξενούν τα κρουαζιερόπλοια και κάθε χρόνο το βλέπουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες”.

Η μακετα της Κέρκυρας βρίσκεται στον Λιμένα Κέρκυρας στο τμήμα των κρουαζιερόπλοιων

Τα μίνι-ζόμπι αποτελούν συνεργασία του It’s You με γνωστό Escape Room

Πόσο, όμως, κοστίζει μια μινιατούρα για κάποιον που ενδιαφέρεται; “H τιμή πάει ανάλογα με το μέγεθος” μου απαντάει ο Γιάννης. “Ξεκινάει από τα 60 ευρώ για 9 εκατοστά ύψος και ανεβαίνει ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχει ο εκάστοτε πελάτης. Μπορούμε να κάνουμε φιγούρα ακόμη και στο πραγματικό του μέγεθος, με την τιμή εκεί να ξεφεύγει. Είναι ακριβά τα υλικά της εκτύπωσης και προσπαθούμε να κρατάμε όσο γίνεται τις τιμές πιο χαμηλά. Στο εξωτερικό αν θέλει κάποιος να φτιάξει μια μινιατούρα, οι τιμές είναι διπλάσιες”.

Μετά τη συζήτησή μας, ήρθε η ώρα να πάρω κι εγώ θέση ανάμεσα στις 70 κάμερες του Its you, προκειμένου να ζήσω live την αποτύπωση του εαυτού μου σε μινιατούρα (hell yeah). Τα παιδιά σου εξηγούν πως η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή και το μόνο που θέλουν από εσένα είναι να πάρεις την πόζα που θέλεις να έχεις και στη μινιατούρα. Σηκώνω τις μπουνιές μου και τις βάζω μπροστά μου σε θέση άμυνας. “Πάμε” τους λέω και πριν καν προλάβω να τελειώσω τη λέξη μου, ακούγεται ένα “είμαστε οκ”. Τόσο γρήγορα. Αυτό ήταν. Τώρα το μόνο που χρειαζόταν είναι να κάνω λίγες ημέρες υπομονή, μέχρι να μου αποσταλεί έτοιμη μέσα σε μια φανταστική σακούλα του μαγαζιού.

Παίρνοντας θέση, σαν σκηνικό από το Matrix

Και επιτέλους ήρθε η 3D μινιατούρα (και είναι τρομακτικά ίδια!)

Βγαίνοντας, φανερά χαρούμενος από το studio φωτογράφισης έχω μια τελευταία κουβέντα με τον Γιάννη. Τον ρωτάω γιατί θα πρότεινε σε κάποιον να αποτυπώσει τον εαυτό του σε μινιατούρα. “Για αναμνηστικό. Είναι πολύ πιο ζωντανό να έχεις μινιατούρα με τον εαυτό σου. Μπορείς επίσης να την κάνεις και πιο θεατρική και να βάλεις για παράδειγμα τον Hulk να σου ρίχνει μπουνιά και εσύ να κάνεις πως τη δέχεσαι. Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα στο μοντάζ και πολλοί το επιλέγουν. Είναι κάτι πρωτότυπο. Ένα δώρο στον εαυτό σου”.

Το It’s You, 3D Printing είναι ανοιχτό καθημερινά 11-6 και μπορείς να κλείσεις πανεύκολα μέσω τηλεφώνου (211-0125012) το ραντεβού σου, για να φτιάξεις τη δική σου μινιατούρα.