ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Υπάρχει ένα ψυγείο που σου προτείνει τι να μαγειρέψεις

Βρεθήκαμε στο Samsung European Forum 2018 και είδαμε από κοντά συσκευές από το μέλλον.

Θυμάσαι εκείνο το τρομερό επεισόδιο του Black Mirror, στο οποίο ο πρωταγωνιστής ξυπνούσε, πήγαινε στην κουζίνα του και εκεί, αφού ενημερωνόταν για τον καιρό και έβλεπε ειδήσεις από την οθόνη του ψυγείου του, ρύθμιζε κι ένα πλυντήριο από το κινητό του όσο τσέκαρε τα μέιλ του;

Πρώτον, λογικό να μην το θυμάσαι μιας και τέτοιο επεισόδιο δεν υπήρξε ποτέ (ή τουλάχιστον δεν τη θυμάμαι) και δεύτερον, δεν υπάρχει λόγος να δούμε μια τέτοια σκηνή στο Black Mirror, αφού πλέον μπορούμε να τη ζήσουμε στην πραγματικότητα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Κάθε ταξίδι με την Samsung, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κρύβει συγκινήσεις και παρουσίαση συσκευών που σε κάνουν να φωνάξεις “το θέλω!”. Επομένως, το ταξίδι στη Ρώμη για να παρακολουθήσουμε το Samsung European Forum 2018, δεν θα μπορούσε να ξεφεύγει απ’ τον κανόνα.

Πριν επισκεφτούμε το Palazzo di Congressi όμως και μιας και βρισκόμασταν στην πρωτεύουσα των ζυμαρικών, περάσαμε μια βόλτα από το μάρκετ του Eataly, όπου και μάθαμε να ζυμώνουμε μόνοι μας ζυμαρικά, τα οποία και στη συνέχεια δοκιμάσαμε. Και ήταν νοστιμότατα. Μην ρωτάς πώς τα πήγα εγώ προσωπικά, δεν έχει και μεγάλη σημασία, η εμπειρία μετράει, ομαδική δουλειά κλπ κλπ.

Φαγωμένοι, έχοντας κάνει τη βόλτα μας ανάμεσα σε φαγητά και γλυκά και με γνώσεις που δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα αποκτήσουμε, φτάσαμε στο χώρο του Palazzo di Congressi. Η μεταφορά μας έγινε με λεωφορείο, αν και στην πραγματικότητα έπρεπε να έχει γίνει με χρονοκάψουλα, μιας και αυτά που είδαμε εκεί, ήταν βγαλμένα από το μέλλον.

Πριν οι άνθρωποι της Samsung μας συστήσουν το Family Hub όμως, ξεκίνησαν παρουσιάζοντας την τεχνολογία πλυντηρίων ρούχων Quick Drive, η οποία, όπως μαρτυράει και το όνομά της, μας βοηθάει να μειώσουμε τον χρόνο πλύσης κατά το ήμισυ. Αν βρεθεί και κάτι που μειώνει το χρόνο απλώματος, γίναμε.

Στην ουσία, η συγκεκριμένη τεχνολογία δημιουργεί μια επαναστατική δυναμική κίνηση, προκειμένου να αφαιρέσει γρήγορα, απαλά και σε βάθος τους λεκέδες και να προσφέρει έναν δυναμικό πλήρη κύκλο πλυσίματος. Εκτός από ταχύτητα, έχουμε πλέον και τεχνητή νοημοσύνη στο πλυντήριο (τι ζούμε) χάρη στον Q-rator, έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που συμβάλλει στο πιο αποτελεσματικό πλύσιμο των ρούχων. Η λειτουργία Laundry Planner επιτρέπει τη διαχείριση μιας συγκεκριμένης ώρας ολοκλήρωσης της πλύσης, ενώ η λειτουργία Laundry Recipe προσφέρει προτάσεις για τον βέλτιστο κύκλο πλύσης. Η λειτουργία HomeCare Wizard πάλι, επιτρέπει την αντιμετώπιση προβλημάτων άμεσα και από απόσταση. Ω ναι, μπορείς να ρυθμίζεις το πλυντήριό σου και από το κινητό σου.

Η πραγματικά τεράστια νίκη όμως, έρχεται με το Addwash. Πες μου ειλικρινά, πόσες φορές δεν έχεις θυμηθεί ένα λερωμένο ρούχο στη μέση της πλύσης και πρέπει πια να περιμένεις για το επόμενο πλυντήριο; Πλέον, μπορείς να προσθέτεις ρούχα οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να το ξεκινάς από την αρχή ή να φεύγουν παντού νερά. Θρίαμβος. Ακόμα, γνωρίσαμε τις τεχνολογίες Auto optimal wash και Ecobubble. Η πρώτη, χρησιμοποιεί 4 αισθητήρες για να παρέχει τα καλύτερα αποτελέσματα πλύσης, διαχέοντας αυτόματα την κατάλληλη ποσότητα απορρυπαντικού ή μαλακτικού που απαιτείται, υπολογίζοντας το φορτίο πλύσης και το επίπεδο του νερού. Η δεύτερη, παρέχει ισχυρή απόδοση πλύσης, διαλύοντας το απορρυπαντικό και μετατρέποντάς το σε λεπτές φυσαλίδες που εισχωρούν στα υφάσματα πιο γρήγορα για πιο εύκολη απομάκρυνση των λεκέδων. Τέρμα πια το πλύσιμο στο χέρι για τους δύσκολους λεκέδες.

Με τα νέα σχετικά με τα πλυντήρια να είναι χαρμόσυνα, είχε έρθει η ώρα να γνωρίσουμε το Family Hub. Εκεί πραγματικά νόμιζα ότι εκτυλίσσεται μπροστά μου σκηνή βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Πριν με πεις υπερβολικό, μάθε ότι μιλάμε για μια οικιακή συσκευή που χάρη στην εφαρμογή View Inside, σου επιτρέπει να βλέπεις από απόσταση το εσωτερικό του ψυγείου σου για να έχεις μια εικόνα του τι περιέχει και πότε λήγουν τα τρόφιμα. Πόσες φορές άλλωστε είσαι στο σούπερ μάρκετ και δεν θυμάσαι τι έχει μείνει και κυρίως, αν έχει λήξει; Πλέον, θα μπορείς να το τσεκάρεις όσο ψωνίζεις κι αυτό είναι μόνο η αρχή. 

Ακόμα, χάρη στη λειτουργία Meal Planner, σε βοηθάει να οργανώσεις το γεύμα σου με βάση τα φαγητά που υπάρχουν μέσα, την ημερομηνία λήξης τους και τις διατροφικές σου ανάγκες και μάλιστα σου προτείνει μέχρι και συνταγές. Όχι, ακόμα δεν μαγειρεύει για σένα, κάνε και κάτι μόνος σου.

Δεν τελειώσαμε όμως ακόμα. Το Bixby, με τη λειτουργία Voice ID αναγνωρίζει την φωνή των μελών μιας οικογένειας, έτσι ώστε να λαμβάνουν εξατομικευμένες πληροφορίες. Ο ψηφιακός πίνακας ανακοινώσεων φέρνει την οικογένεια πιο κοντά, επιτρέποντας στα μέλη της να μοιράζονται ημερολόγια, φωτογραφίες και τοποθεσίες. Επιπλέον, η λειτουργία Morning Brief 2 βοηθάει τον χρήστη να ξεκινά την ημέρα του με πληροφορίες προσαρμοσμένες σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων τίτλων επικαιρότητας, δελτίο καιρού και το προσωπικό του πρόγραμμα. Χαμός. Φυσικά, χάρη στη λειτουργία SmartThings, μπορείς να ελέγχεις μέσα από το ψυγείο σου τις υπόλοιπες συσκευές, όπως το πλυντήριο, την σκούπα και τον φούρνο.

Ναι, μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις, μπορείς να δεις τηλεόραση και να ακούσεις μουσική μέσα από το ψυγείο σου. Και ναι, σωστά κατάλαβες, μπορείς να δεις μπάλα και στο ψυγείο σου πλέον. Πόσα γκολ έχεις χάσει πηγαίνοντας να φέρεις κάτι από την κουζίνα άλλωστε;

Μαζί με την τεχνολογία του Family Hub, γνωρίσαμε κι ένα φρέσκο ψυγείο της Samsung, το RS8000, που εκτός από τους καλοσχεδιασμένους αποθηκευτικούς χώρους, την τεχνολογία FlexZone που προσφέρει τέσσερις ρυθμίσεις θερμοκρασίας για κρέας και ψάρι, αναψυκτικά, φρούτα και λαχανικά και χώρο για κάθε τύπο τροφίμου, το Twin Cooling Plus που ελέγχει τα βέλτιστα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας διασφαλίζοντας τη διατήρηση φρέσκων τροφίμων για το διπλάσιο διάστημα και το σύγχρονο σχεδιασμό, είναι κι αυτό ένα ψυγείο από το μέλλον με όλες τις λειτουργίες που αναφέραμε πιο πάνω.

Ομολογώ ότι όλα αυτά θα ήταν αρκετά για να με εντυπωσιάσουν, αν δεν έβλεπα τις έξυπνες σκούπες Star Wars, τις οποίες μπορείς να ελέγξεις από το κινητό. Εκεί πια νομίζω ότι ερωτεύτηκα.

Δεν ξέρω πότε θα έρθουν τα ιπτάμενα αυτοκίνητα και οι υπόλοιπες συσκευές που βλέπουμε στις sci-fi ταινίες, όμως ξέρω ότι το μέλλον είναι ήδη εδώ και μοιάζει αρκετά πιο ξεκούραστο.