LIFE

5+1 τεχνολογίες που θα μπουν στη ζωή μας τους επόμενους μήνες

Οι Tech τάσεις που θα γίνουν πραγματικότητα το 2018.

Την πρόοδο της τεχνολογίας εννοείται πως την θεωρούμε δεδομένη κάθε χρόνο – είναι στη φύση της, δεν γίνεται και διαφορετικά! – όμως όλα δείχνουν πως το 2018 δεν θα είναι μία ακόμη χρονιά απλώς εξελικτική. Είναι πολύ πιθανό ν’ αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική καθώς η ‘ωρίμανση’ πολλών τεχνολογιών – έχοντας ξεκινήσει στο παρασκήνιο από την περασμένη δεκαετία – βρίσκεται ολοφάνερα σε κομβικό σημείο: αρκετές είναι πλέον ικανές ν’ αλλάξουν την καθημερινότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι τάσεις που εκπροσωπούν οι τεχνολογίες αυτές είναι πολλές, είμαστε ωστόσο της γνώμης πως πέντε συγκεκριμένες ξεχωρίζουν και άρα αξίζουν της προσοχής σου. Αυτές!

Ποιος είσαι; Για φέρε μας τον δείκτη σου!

Η αναγνώριση ενός συγκεκριμένου χρήστη συσκευής με τρόπο βιομετρικό, ψηφιακό και ασφαλή ξεκίνησε από τους πρώτους (και ημιπροβληματικούς!) αναγνώστες δακτυλικών αποτυπωμάτων σε κινητά – το 2018 όμως θ’ αρχίσει να θεωρείται λειτουργία σχεδόν… προαπαιτούμενη σε πολύ περισσότερα προϊόντα. Πέρα από τα smartphones και τα tablets, συστήματα βιομετρικής αναγνώρισης θα φέρουν πιο πολλά laptop, οθόνες εξοπλισμένες με ειδική κάμερα, κλειδαριές και κάμερες ταυτοποίησης σε οικιακές θύρες, αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες… ο κατάλογος είναι μεγάλος. Το δακτυλικό αποτύπωμα, η ίριδα του ματιού και η φωνή όχι μόνο θα αντικαταστήσουν τα – συγκριτικά ανασφαλή – ‘παραδοσιακά’ κλειδιά, αλλά και τα συνθηματικά σε Δικτυακές υπηρεσίες, apps και άλλα. Το τίμημα της σχετικής διευκόλυνσης κι ασφάλειας είναι βέβαια η εκτενέστερη από ποτέ συλλογή προσωπικών δεδομένων, αλλά αυτή είναι μία άλλη συζητήση. Μάλλον. Αν, πάντως, δεν θέλεις να μένεις στις συζητήσεις, ή να παραμένεις απλός θεατής στο συναρπαστικό έργο της ασφάλειας των πληροφοριών, ενημερώσου σήμερα για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Information Security του Athens Teh College, του πρώτου κολεγίου τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Το ΑΙ δουλεύει πλέον (και) για σένα

Περιορισμένοι σε κλειστά ή πειραματικά περιβάλλοντα ως τώρα, οι πανίσχυροι Η/Υ δείχνουν επιτέλους έτοιμοι να δανείσουν σε όλον τον κόσμο επεξεργαστική δύναμη – αυτή μεταφράζεται πρακτικά σε “τεχνητή νοημοσύνη” – ώστε να διευκολύνουν την ζωή του στα “απλά και καθημερινά”. Από την αυτόματη επιλογή των σωστών ρυθμίσεων λήψης της καλύτερης δυνατής φωτογραφίας και τις ειδοποιήσεις για επικείμενα κυκλοφοριακά προβλήματα στα smartphones, μέχρι την ρύθμιση της θερμοκρασίας δωματίου σ’ ένα σπίτι και την αυτόνομη οδήγηση οχημάτων, εξελιγμένες ρουτίνες τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργούν κριτικά και έξυπνα χωρίς να γίνονται καν αντιληπτές θα ενσωματωθούν φέτος σε πιο πολλά προϊόντα ή υπηρεσίες από ποτέ. Οι μελλοντολόγοι… “Κασσάνδρες”  ίσως “βαφτίσουν” το 2018 ως την χρονιά που η σκέψη των Η/Υ άρχισε να αντικαθιστά την ανθρώπινη, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση προς την… κινηματογραφική “επικράτηση των μηχανών”. Η αλήθεια όμως είναι πως βαδίζαμε αυτόν τον δρόμο για καιρό, ε, Morpheus;

Ντάτα, ντάτα, πώς τα βγάζεις πέρα με τόσα ντάτα;

Με αμέτρητες διαδικασίες στην ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων να γίνονται πλέον απαραίτητα με την χρήση Η/Υ και Internet, ο όγκος των δεδομένων που παράγεται σε καθημερινή  βάση είναι πια κυριολεκτικά τρομακτικός – και ενώ… ‘το βλέπαμε να έρχεται’ εδώ και δεκαετίες, κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για την κατάσταση που έχει προκύψει σε πρακτικό επίπεδο τελικά. Κατά τη διάρκεια του 2018 θ’ αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική εκ των πραγμάτων πια όχι μόνο η δυνατότητα ανεύρευσης ή αποσταχυολόγησης δεδομένων – search και data mining, γενικής και συγκεκριμένης αναζήτησης στοιχείων – αλλά και η αξιολόγησή τους σε πραγματικό χρόνο για την εξαγωγή κάθε είδους συμπερασμάτων. Η απίθανη επεξεργαστική δύναμη των νευρωνικών δικτύων και των συστοιχιών servers σε ρόλο εικονικού ‘εγκεφάλου’ θα φέρουν στο προσκήνιο νέες ευκαιρίες σε ανθρώπους, εταιρείες ή και κράτη. Ε, στα κράτη όπου το Internet αντιμετωπίζεται σοβαρά, τουλάχιστον! Το ακαδημαϊκό ίδρυμα που αντιμετωπίζει πιο σοβαρά από οποιοδήποτε άλλο τις σπουδές των Data Analytics και των Data Networks στη χώρα μας, είναι το Athens Tech, με εξειδικευμένα σχετικά πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα.

Όλα διασυνδεδεμένα… και όλα υπό μόνιμη απειλή

 

Εδώ και τρεις δεκαετίες είχαμε την προοδευτική σύνδεση όλο και περισσότερων σπιτιών με το Internet, στη συνέχεια όλο και περισσότερων φορητών συσκευών με αυτό….  από το 2018 όμως θα σημειωθεί αλματώδης αύξηση τόσο σε αυτές τις συνδέσεις, όσο και σε άλλες. Για την ακρίβεια, όλες τις άλλες: αυτές μεταξύ των μικρών οικιακών συσκευών με το Δίκτυο (το περίφημο Internet of Things), με τις φορητές μας συσκευές και υπολογιστές μας για έλεγχο, αλλά και… μεταξύ τους, για συνεχή ανταλλαγή μικροδεδομένων με “έξυπνο τρόπο”. Η επικοινωνία τόσων καταναλωτικών προϊόντων σε τόσα επίπεδα, πάντα με “συνδετικό κρίκο” το Internet, θα δημιουργήσει το είδος του οικοσυστήματος που διευκολύνει πολλές διαδικασίες και πράγματα στην καθημερινή μας ζωή αλλά, αναπόφευκτα, θα φέρει στο προσκήνιο οξύτερα και τα ζητήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας που προκύπτουν. Ακόμη μια περίπτωση “δεν μπορεί να τα έχει κανείς όλα” ή έτσι… έχουμε “εκπαιδευτεί” να πιστεύουμε για την καταναλωτική τεχνολογία; Το ψάχνουμε κι εμείς!

“Μα είναι αυτή μια πραγματικότητα;” “Επαυξημένη κύριέ μου!”

 

Ενώ η… πολυσυζητημένη αδελφή της, η εικονική πραγματικότητα, δείχνει να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να “πείσει” την αγορά για την αξία της, η επαυξημένη δεν αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα. Έχοντας ήδη εξοικειώσει εκατομμύρια καταναλωτές με τους βασικούς της μηχανισμούς μέσω games όπως το περιβόητο Pokemon Go, το 2018 θα χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια ακόμη μέσω των νέων iPhone, των νέων σχετικών περιφερειακών για PC με Windows 10, φουτουριστικών συσκευών όπως το Magic Leap και ουκ ολίγων άλλων μέσων. Ο στόχος; Να συνθέσει σε πραγματικό χρόνο εικόνες με αληθινά και ψηφιακά στοιχεία για εκπαιδευτικούς, ψυχαγωγικούς, ακόμη και ερευνητικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς. Έχοντας, δε, λιγότερους τεχνικούς περιορισμούς από την εικονική πραγματικότητα – οι σχετικές απαιτήσεις είναι μικρότερες – η επαυξημένη αναμένουμε και και θα πρέπει να είναι προσβάσιμη από ευρύτερο κοινό (σε όλα τα επίπεδα).

Bonus τάση: Περιεχόμενο, επιστροφή στον ανθρώπινο παράγοντα

Μετά από μία πενταετία… ξεγνοιασιάς κι αμαρτίας όσον αφορά στην δημιουργία ή προώθηση γραπτού κι οπτικοακουστικού περιεχομένου, έχει γίνει από όλους αντιληπτό (ή έτσι συμφέρει πια να φαίνεται) πως οι αυτοματοποιημένες, με μηδενικό έλεγχο κι αξιολόγηση διαδικασίες δημοσίευσης και διάδοσης ενημερωτικού και ψυχαγωγικού υλικού είναι πλέον άχρηστες ή επικίνδυνες. Το Facebook αποστασιοποιείται από τα fake news, το Twitter κυνηγά ενεργά το hate speech και η Google τσεκάρει την αξιοπιστία ειδήσεων και την καταλληλότητα video του YouTube. Όλα είναι ενδεικτικά της επιστροφής του ανθρώπινου παράγοντα στην όλη εξίσωση: τόσο ως κριτή-“φίλτρου” για όσα (ανα)δημοσιεύονται, όσο και ως κριτή-παραλήπτη για την ποιότητα και αξία των όσων του προσφέρονται για να δει, να ακούσει, να διαβάσει. Στην διάρκεια του 2018 όλο και πιο πολλές επιλογές των κοινωνικών δικτύων και των μέσων ενημέρωσης θα επηρεάζονται από την τάση αυτή – και… αυτό είναι ίσως το καλύτερο που περιμένουμε εκ μέρους τους!

Αν όλα αυτά σου φαίνονται συναρπαστικά, οι σπουδές σε κάποιον από τους σύγχρονους τομείς της τεχνολογίας θα ανοίξουν εκτός από τους ορίζοντές σου κι ένα μεγάλο παράθυρο στο πιο παραγωγικό επαγγελματικό πεδίο της εποχής. Ενημερώσου σήμερα για το πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει ή σου ταιριάζει περισσότερο στο athtech.gr και άνοιξε το δικό σου παράθυρο στο μέλλον.