AP Photo
LIFE

5 τρόποι με τους οποίους το 5G θ’ αλλάξει για πάντα τη ζωή σου

Η επόμενη αναβάθμιση στα δίκτυα θα επιφέρει ένα σαρωτικό update στην καθημερινότητά μας.

Στον κόσμο της τεχνολογίας έχεις συνηθίσει πια να περιμένεις πως όταν “ανεβαίνουμε ένα νούμερο” στις γενιές μιας τεχνολογίας, η πρόοδος είναι απλά εξελικτική – όχι και τόσο μεγάλη, δηλαδή. Αρκετά μεγάλη ώστε να διευκολύνει τα τμήματα marketing των πολυεθνικών, ξέρεις, αλλά όχι τόσο μεγάλη ώστε να φέρνει ‘τα πάνω κάτω’ στην καθημερινότητά σου ακριβώς. Στην περίπτωση του ‘G’ όμως (εσείς εκεί πίσω σταματήστε τα πονηρά χαμόγελα, δεν μιλάμε για σημεία, μιλάμε για δίκτυα τηλεφωνίας), η προαναφερθείσα διαπίστωση δεν ισχύει: το άλμα από τα σημερινά 4G / 4G + στα 5G θα είναι πολύ μεγάλο και η διαφορά που θα προκύψει στην χρήση φορητών συσκευών απ’ όλους μας προδιαγράφεται ως χωρίς επιστροφή στην ουσία. Θυμάσαι τις πέτρινες μέρες του WAP και του GPRS; Θα ξαναγύριζες ποτέ σ’ αυτές; Ε, φαντάσου κάτι τέτοιο, αλλά στην κλίμακα του δέκα ή και του εκατό!

AP Photo

(NASA TV via AP)

Για τα δίκτυα 5G τις συζητήσεις αυτές τις κάνουμε εδώ και μία δεκαετία, βέβαια, όμως το 2018 είναι η πρώτη χρονιά που δεν γίνονται θεωρητικά. Τώρα είμαστε πλέον στην φάση χρονοδιαγραμμάτων για υλοποίηση σταθμών βάσης και στην φάση σχεδιασμού των πρώτων συσκευών 5G που θα διατεθούν στην καταναλωτική αγορά από το 2019. Φρέσκα πράγματα για όλα αυτά θα μάθουμε στην φετινή έκθεση Mobile World Congress στην Βαρκελώνη αυτές τις μέρες, αλλά, μήπως να σού υπενθυμίζαμε στο μεταξύ γιατί τα δίκτυα 5G, μακροπρόθεσμα, θ’ αλλάξουν τη ζωή σου; Ορίστε πέντε προφανείς λόγοι σήμερα, έστω κι αν θα υπάρξουν περισσότεροι στο μέλλον – στο οποίο, αν θέλεις να ζήσειςτις εξελίξεις από την πρώτη γραμμή, υπάρχει πάντοτε η επιλογή του πρώτου και μόνου κολεγίου στην Ελλάδα που εστιάζει αποκλειστικά στις τεχνολογικές σπουδές, του AthTech.

Τα πάντα online, μόνιμα κι αστραπιαία

Θα μπορούσαμε να σε κουράσουμε με τα τεχνικά, αλλά γιατί να το κάνουμε; Υπενθυμίζουμε δύο (και δύο) αριθμούς μόνο: με τα καλύτερα σημερινά κινητά και στις απολύτως καλύτερες συνθήκες λήψης ‘πιάνεις’ γύρω στα 200 MB το δευτερόλεπτο πρακτικά (από τα θεωρητικά ‘έως 400’). Για να λέγεται ένα δίκτυο ‘προδιαγραφών 5G’ θα πρέπει να ξεκινά από τα 1000 MB το δευτερόλεπτο (Gigabit LTE) και να πλησιάζει τα δεκαπλάσια ή μελλοντικά τα δεκαπενταπλάσια. Ανάλογη θα είναι και η αύξηση στην ταχύτητα αποστολής δεδομένων. Στο σημαντικό ζήτημα των ‘αντανακλαστικών’ (latency) ενός δικτύου, σήμερα βρισκόμαστε στα 50 milliseconds, ενώ στα δίκτυα 5G θα ξεκινήσουμε από τα 5 με στόχο το 1 millisecond. Φαντάσου τώρα το smartphone σου δικτυακά συνδεδεμένο μόνιμα, παντού, σε αυτές τις ταχύτητες. Δεν θα συμβεί για όλους το 2019, ούτε το 2020. Θα συμβεί, όμως στο εγγύς μέλλον, γιατί, πολύ απλά, είναι ο εξελικτικός μονόδρομος του Internet.

Όχι μόνο το smartphone ή το tablet σου – τα πάντα όλα

AP Photo

(Jeff Fusco / AP Images for Comcast)

Το όλο νόημα με τα δίκτυα 5G βρίσκεται στη φιλοδοξία των εμπλεκόμενων εταιρειών να ‘δικτυώσουν’ τα πάντα ασύρματα. Όχι μόνο το κινητό, το tablet ή το laptop σου, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά και το αυτοκίνητό σου, το ψυγείο και το φούρνο μικροκυμάτων σου. Αυτό το πολυσυζητημένο The Internet of Things που σήμερα σημαίνει “έχω κάτι φώτα στο σαλόνι συνδεδεμένα με το Wi-Fi μου στο σπίτι”, αύριο θα σημαίνει “σχεδόν οτιδήποτε λειτουργεί με ρεύμα έχει και πρόσβαση στο Internet μέσω 5G”. Ούτε αυτή η πλευρά της καθημερινότητάς σου θα προκύψει φυσικά από τη μια μέρα στην άλλη – ή ακόμη κι από την μια χρονιά στην άλλη για να είμαστε ρεαλιστές – όμως κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση του ‘όλα μιλούν μεταξύ τους και όλα είναι μονίμως Δικτυωμένα’ εδώ και καιρό. Με τις ταχύτητες και την κάλυψη των δικτύων 5G αυτά θα καθιερωθούν ως κατάσταση ανεπιστρεπτί πια – με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας, που όμως είναι άλλη μεγάλη κουβέντα. Μήπως πριν την κάναμε να έκανες μία επίσκεψη στο website του AthTech, για να πάρεις μία ιδέα του τι μπορείς να σπουδάσεις εκεί και να καθησυχάσεις τις ανησυχίες μας με γνώση;

Η εικόνα θα είναι πανταχού παρούσα, live, σε κάθε γωνιά της Γης

Τα δίκτυα 5G θα είναι και αυτά που, κατά μία έννοια, θα ωθήσουν σταδιακά τα παραδοσιακά τηλεοπτικά δίκτυα προς την αναπόφευκτη συνταξιοδότηση. Οπουδήποτε υπάρχει κάλυψη 5G θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση εικόνας και ήχου, σε υψηλή ποιότητα και χωρίς καθυστερήσεις, έτοιμη για λήψη από οποιαδήποτε φορητή ή σταθερή συσκευή. Το Internet έχει ήδη αντικαταστήσει τη δορυφορική τηλεόραση ως μέσο μετάδοσης σε συγκεκριμένα αντικείμενα και ηλικιακά group, όμως όταν η διασύνδεση 5G γίνει τόσο ‘πανταχού παρούσα’ και αποτελεσματική ώστε να είναι πρακτικά αόρατη. Kατά βάση θα πάψει να νοείται άλλος τρόπος μετάδοσης. Οτιδήποτε συμβαίνει σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη θα είναι θεάσιμο live, σε οπτικοακουστική ποιότητα πολύ ανώτερη της σημερινής τηλεοπτικής – και πάλι, με ό,τι μπορούν να σημαίνουν όλα αυτά σε θετικό και αρνητικό ρόλο, φυσικά. Δεν μπορείς να τα διαχωρίσεις τόσο εύκολα αυτά, μπορείς;

Πολλές πραγματικότητες μαζί, διαθέσιμες 24/7

AP Photo

 (AP Photo / John Locher)

Η μόνιμη κι αστραπιαία Δικτυακή σύνδεση θα φέρει στην καθημερινότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων όλα τα τα sc-fi πράγματα που σήμερα αποκαλούμε ‘reality’ απλώς χαριτολογώντας. Ξέρεις: virtual reality (εικονική πραγματικότητα), augmented reality (επαυξημένη πραγματικότητα) και συνδυασμούς τους (mixed reality). Με άρρηκτη όμως Δικτυακή σύνδεση ανάμεσα σε όλες τις συσκευές, φορητές και σταθερές, καθώς και την επεξεργαστική τους δύναμη πολύ μεγαλύτερη με τον ρυθμό που αυτή αυξάνεται σήμερα, όλες αυτές οι μεταφορικές ‘πραγματικότητες’ θα γίνουν τμήμα της καθημερινής. Όπου και να στρέφεις την κάμερα του κινητού σου στο γύρω περιβάλλον θα εμφανίζονται στην οθόνη του extra πληροφορίες πάνω από την ζωντανή εικόνα, τα smart glasses σου θα κάνουν αυτομάτως το ίδιο – έλα, θα έχουμε στη διάθεσή μας καλά τέτοια ως τότε – ενώ όσον αφορά στα video games οι εικονικοί τους κόσμοι θα είναι προσβάσιμοι οποιαδήποτε στιγμή από πολλά είδη συσκευών και με γνωρίσματα Matrix στην λειτουργία τους. Believe, λέμε!

Ένα νέο εργασιακό τοπίο

Τις αλλαγές που θα φέρουν με την παρουσία και την ταχύτητά τους τα δίκτυα 5G, άλλωστε, στην καθημερινή ζωή του καταναλωτικού κοινού, θα ακολουθήσουν οι – εκ των πραγμάτων – επιβεβλημένες αλλαγές που θα γίνουν σε απίθανα μεγάλο αριθμό από εργασίες και επιχειρήσεις που σήμερα χρησιμοποιούν το Internet ‘βοηθητικά’. Ο κατάλογος των παραδειγμάτων είναι τεράστιος, αλλά σκέψου μόνο τα απλά και προφανή, όπως την ενημέρωση, τη μετακίνηση (τις μεταφορές γενικώς), το εμπόριο (παραδοσιακό και ηλεκτρονικό) προϊόντων και υπηρεσιών, την ιατρική και φαρμακευτική, και και και και…

Ακόμη και σήμερα το Internet δεν είναι ‘πανταχού παρόν κι αόρατο’, γι’ αυτό και η επόμενη παραγωγική επανάσταση μετά τη βιομηχανική και την ψηφιακή δεν έχει συμβεί ακόμη. Όταν αυτό θα γίνει, εκείνη δεν θ’΄αργήσει. Και ναι, σωστά μάντεψες: τα δίκτυα 5G θα κάνουν την αρχή – αν θέλεις, δε, να ζήσεις αυτή τη διαδρομή όχι σαν θεατής, αλλά συμμετέχοντας, δεν έχεις παρά να σπουδάσεις μία από τις πολλές ψηφιακές δεξιότητες κι ειδικότητες που το AthTech προσφέρει σε όλους!

(Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)