LIFE

Δαμάζοντας το Cloud: 5+1 χρήσεις του στην καθημερινότητά σου

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την τεχνολογία που εκτόξευσε την επικοινωνία μας στα σύννεφα.

Έχει, η αλήθεια είναι, πολλή πλάκα το πώς ορισμένες φορές η τεχνολογία ‘σου πουλάει’ μια νέα έννοια που θέλει να προωθήσει: αρχικά ούτε η ίδια (η τεχνολογία) ξέρει πώς ακριβώς αυτή η ιδέα θα γίνει στην πράξη προϊόν ή υπηρεσία, αλλά ‘σου πουλάει’ πως αυτή η ιδέα είναι το μέλλον ούτως ή άλλως. Μετά, ορισμένοι τολμηροί, συνήθως μικρότερες κι όχι μεγαλύτερες εταιρείες, αρχίζουν να πειραματίζονται με διάφορα πράγματα ‘γύρω από’ αυτήν την ιδέα και όταν αυτή πια αρχίζει να παίρνει σχήμα και κατεύθυνση, τότε όλοι οι μεγάλοι επενδύουν σ’ αυτήν και την ενστερνίζονται. Κι εσύ βρίσκεσαι τη μια χρονιά να μην ασχολείσαι με τα ‘παχιά τα λόγια’ της αρχικής ιδέας, την επόμενη ν’ αναρωτιέσαι πώς ζούσες τη ζωή σου χωρίς τις πρακτικές της εφαρμογές, τώρα που αυτές έχουν όντως αξία.

Αυτό ακριβώς συνέβη με το περίφημο Cloud, τη Δικτυακή αποθήκευση δεδομένων δηλαδή που, με την παρομοίωση του ‘κάπου στα σύννεφα’ (εννοώντας απλώς… κάπου σε κάποιους servers), αρχικά προσπάθησε να σκιαγραφήσει την εικόνα μιας αόρατης αλλά πανταχού παρούσας μελλοντολογικής λειτουργίας. Όσοι την ζήσαμε από την αρχή θυμόμαστε μια χαρά τα αρχικά προβλήματα του Cloud. Έκτοτε, βέβαια, έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι και οι αοριστίες της δεκαετίας του ’90 σήμερα είναι πραγματικότητα. Είναι, μάλιστα, με τον τρόπο που τότε περιγραφόταν: σε πολλά σενάρια χρήσης τις υπηρεσίες και λειτουργίες Cloud δεν τις καταλαβαίνεις ή αναγνωρίζεις καν στην καθημερινότητά σου.

Δεν μας πιστεύεις; Έλα να καταμετρήσουμε πέντε και μία τέτοιες περιπτώσεις μαζί, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι όλα αυτά δεν είναι απρόσιτα κατορθώματα ούτε μακρινά δεδομένα. Το Cloud και οι εφαρμογές του είναι ένα σύγχρονο πεδίο μελέτης, εργασίας και επαγγελματικών προοπτικών. Μπορείς να το σπουδάσεις και να καταπιαστείς δημιουργικά μαζί του, όπως και με όλους τους τομείς του προγραμματισμού και του development, επιλέγοντας κάποιο σχετικό πρόγραμμα πτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών στο Athens Tech, το πρώτο κολέγιο στην Ελλάδα που εστιάζει αποκλειστικά στις τεχνολογικές σπουδές.

Τα αρχεία του smartphone σου είναι πάντα στη διάθεσή σου

Θυμάσαι τις πέτρινες εποχές που ήθελες ν’ αλλάξεις κινητό και σκεφτόσουν “Πωωωωω, ποιος περνάει τώρα όλες τις ρυθμίσεις, τις επαφές, τις φωτογραφίες, τα μηνύματα στο PC για να τα περάσει πίσω στο νέο κινητό”. Αν δεν τις πρόλαβες αυτές τις εποχές, είσαι τυχερός. Αν τις πρόλαβες, δικαίως τις έχεις ξεχάσει αφού οι λειτουργίες αποθήκευσης κι επανάκτησης των προσωπικών σου δεδομένων από smartphone ή tablet έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό πια – τόσο από την Apple όσο και από την Google – υπόθεση του Cloud. Ανοίγεις τη συσκευή σου την καινούργια, εισέρχεσαι με το προφίλ του προηγούμενου κινητού ή tablet σου, σε ρωτάει το iOS ή το Android αν θέλεις να σου περάσει τα στοιχεία σου με το πρώτο setup, συμφωνείς, end of story. Ποια καλώδια και ποια υπομονή, κύριέ μου, εν έτει 2018;

Ταινίες και σειρές παντού, πάντα

 

Χωρίς τη διαχειρίσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο δικτυακή αποθήκευση των υπηρεσιών Cloud δεν θα είχες ποτέ στην διάθεσή σου τα Netflix, Amazon Video, Hulu ή οποιοδήποτε άλλο ‘video club στο Internet’: δεν είναι μόνο οι ίδιες οι ταινίες και σειρές που είναι απαραίτητο να βρίσκονται κεντρικά διαθέσιμες σε όλους, είναι και η δικτυακή διαδρομή μέχρι εσένα που χρειάζονται τέτοια προσέγγιση. Το Netflix, για παράδειγμα, αξιοποιεί συνδυαστικά τόσο τα Amazon Web Services (την κορυφαία υποδομή Cloud στον κόσμο) όσο και τους δικούς της ‘κατά τόπους’ servers, ένα ιδιόκτητο μικρο-Cloud, για να σού προσφέρει απροβλημάτιστα όλο της το πρόγραμα (ναι – έχει τέτοιον server και στην Αθήνα). Χωρίς Cloud, δεν θα είχες Jack Richer, Jumanji, Jessica Jones ή Jedi οποιαδήποτε στιγμή ήθελες να τα παρακολουθήσεις. Τόσο απλά.

Music for the masses

Αυτό που ισχύει για τις ταινίες ή τις σειρές ισχύει και για τους δίσκους ή τα τραγούδια που θέλεις να έχεις στην διάθεσή σου οποιαδήποτε στιγμή. Καλά μάς είχαν βολέψει για μερικά χρόνια τα MP3 που αποθηκεύαμε π.χ. στο κινητό μας ή ακούγαμε από τα ηχειάκια του monitor στο PC μας, αλλά θα γυρνούσες ποτέ σε μία εποχή που δεν υπήρχε το Spotify, το SoundCloud, το Apple Music, το MixCloud και όλες οι άλλες παρόμοιες Δικτυακές υπηρεσίες; Αυτές όχι μόνο σού έλυσαν τα χέρια όσον αφορά στη χρηστικότητα και τις διαθέσιμες επιλογές, αλλά άλλαξαν και τον τρόπο που ανακαλύπτεις καινούργια μουσική. Όπου έχεις σύνδεση στο Internet, έχεις κυριολεκτικά ανεξάντλητη μουσική για ν’ ακούσεις, είτε την πληρώνεις είτε όχι. In Cloud we trust με τα μουσικά, τι να λέμε. Κι αν για σένα η μουσική και η διανομή της είναι κάτι περισσότερο από χόμιπι, αν σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς μαζί της ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά, θυμήσου ότι η AthTech θα σου δώσει τη δυνατότητα να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου σε πραγματικές συνθήκες, αφού εξασφαλίζει στους σπουδαστές της πρακτική άσκηση σε κορυφαίες εταιρίες τεχνολογίας.

Games, έξυπνα & ομαδικά

H υποδομή Cloud δεν χρησιμοποιείται μόνο σαν αποθηκευτικός χώρος – μην την φαντάζεσαι, δηλαδή, απλώς σαν βουνά από servers με σκληρούς δίσκους. Πολλές σύγχρονες υπηρεσίες – καταναλωτικές μάλιστα, οι επαγγελματικές το κάνουν εδώ και χρόνια – χρησιμοποιούν την επεξεργαστική δύναμη τέτοιων ‘πεδιάδων’ από servers ως πολύ ισχυρούς εγκεφάλους για περίπλοκες διαδικασίες. Στο Xbox One της Microsoft, για παράδειγμα, οι αντίπαλοι οδηγοί των πιο πρόσφατων Forza MotorSport είναι εικονικά προφίλ παικτών αποθηκευμένα στους servers της (Drivatars), ενώ στο επερχόμενο Crackdown 3 οι θεαματικές καταστροφές κτιρίων ή και ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων θα απεικονίζονται πειστικά καθώς οι ίδιοι servers (όχι το Xbox One) υπολογίζουν τη φυσική συμπεριφορά αμέτρητων αντικειμένων. Με το πέρασμα του χρόνου, θυμήσου το: το Cloud όλο θα αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ‘παιχνιδιάρικο’ σε τέτοια σενάρια χρήσης.

Τα δικά σου αρχεία διαθέσιμα παντού

Ας μην ξεχνάμε πως αν ‘την ψάξεις’ λίγο παραπάνω μπορείς να μην αφήσεις στην όλη υπόθεση Cloud τις σχετικές υπηρεσίες απλώς να λειτουργούν μόνες τους, αλλά να ορίσεις εσύ το πώς και το τι. Οι δυνατότητες των ‘ιδιωτικών cloud’ είναι πια σχεδόν συγκρίσιμες με των εμπορικών: με κάποιο αντίτιμο ενοικίασης δικού σου αποθηκευτικού χώρου ‘κάπου στο Cloud’, μπορείς να έχεις τις φωτογραφίες σου, τη μουσική σου, τα video σου και τα αρχεία σου διαθέσιμα οπουδήποτε, οποτεδήποτε και με οποιαδήποτε συσκευή, χωρίς να χρειάζεται ν’ ανησυχείς αν καταγράφονται τα στοιχεία των αρχείων αυτών όπως συμβαίνει όταν τα δημοσιεύεις σε Δικτυακές υπηρεσίες που το κάνουν δωρεάν. Εξάλλου, για τα σημαντικά σου αρχεία τον νόμο των ‘τριών αντιγράφων ανά πάσα στιγμή’, τον ξέρεις; Ε, τα τελευταία χρόνια το τρίτο αντίγραφο πολλών από μας σχεδόν πάντα στο Cloud βρίσκεται!

Εφαρμογές κάθε είδους, σε οθόνη κάθε είδους

Και αφού το Cloud μπορεί να προσφέρει και αποθηκευτικό χώρο και επεξεργαστική δύναμη απομακρυσμένα σε οποιονδήποτε, το αμέσως επόμενο λογικό βήμα είναι εύκολο: μπορεί να προσφέρει και εφαρμογές. Ανοίγεις έναν Web browser και μπορείς μέσα σ’ ένα παράθυρό του να έχεις όλων των ειδών τα προγράμματα που άλλοτε έπρεπε να εγκαταστήσεις στον Η/Υ σου για να χρησιμοποιήσεις: από επεξεργασία κειμένου ή λογιστικών φύλλων μέχρι φωτογραφιών ή και video, κι από παρουσιάσεις μέχρι αρχιτεκτονικά σχέδια, με μία καλή Δικτυακή σύνδεση μπορείς να τα κάνεις όλα σε ένα όχι απαραίτητα ισχυρό PC. Ο λόγος; Το βάρος της λειτουργίας το αναλαμβάνει το Cloud, όχι το PC. Καθόλου άσχημα!

Εννοείται πως στην καθημερινότητά σου οι υπηρεσίες Cloud διεκπεραιώνουν πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που προαναφέραμε. Ούτε κοινωνικά δίκτυα θα είχες δίχως αυτές, ούτε δημοσίευση φωτογραφιών και video, ούτε apps, ούτε τίποτε. Το Σύννεφο στηρίζει τα πάντα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και δρόμος επιστροφής ουσιαστικά δεν υπάρχει – μόνο δρόμος εξέλιξης για ακόμη περισσότερες χρήσεις του Cloud στο μέλλον. Αν θέλεις να ζήσεις αυτήν την αναμφίβολα συναρπαστική διαδρομή όχι σαν θεατής, αλλά συμμετέχοντας, δεν έχεις παρά να σπουδάσεις μία από τις πολλές ψηφιακές δεξιότητες κι ειδικότητες που το κολέγιο AthTech προσφέρει σε όλους!