2022, John Sibley/Pool Photo via AP
ΚΟΣΜΟΣ

10 εξωφρενικά προνόμια που έχει ο Βασιλιάς Κάρολος

Κι όμως, στο Στέμμα ανήκουν όλοι οι κύκνοι του Τάμεση και όλα τα δελφίνια που κολυμπούν στα βρετανικά ύδατα.

The Queen is dead, God save the King. Η Βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε στα 96 της χρόνια -εκ των οποίων τα 70 τα έζησε στον θρόνο της βρετανικής μοναρχίας- και το Στέμμα πέρασε στον γιο της. Ο Κάρολος από πρίγκιπας της Ουαλίας είναι πλέον ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας. Είναι μάλιστα ο πρώτος του βρετανικού θρόνου που πήγε σχολείο (στο Gordonstoun στη Σκωτία).

Η αλλαγή αυτή δεν περιορίζεται φυσικά στον τίτλο. Φέρνει μαζί της αρκετά νέα, σημαντικά καθήκοντα αλλά ακόμα περισσότερα προνόμια που κανένας, μα κανένας άλλος στον κόσμο δεν έχει, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Παλατιού που ορίζεται από κανόνες αιώνων.

Συγκεντρώσαμε τα δέκα πιο εξωφρενικά, που ανακαλύψαμε στο ListVerse

Στο Στέμμα ανήκουν όλα τα δελφίνια που κολυμπούν στα βρετανικά ύδατα

Εάν ένα δελφίνι φτάσει σε απόσταση 5 χιλιομέτρων (3 μίλια) από τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου, περνά αυτομάτως στη νόμιμη ιδιοκτησία του βρετανικού Στέμματος, με την εξουσία ωστόσο να μην περιορίζεται στην πραγματικότητα μόνο στα συγκεκριμένα αξιολάτρευτα θηλαστικά της θάλασσας. 

Έχει στη νόμιμη ιδιοκτησία του όλα τα «βασιλικά ψάρια και πτηνά», κατηγορία που εκτός από δελφίνια περιλαμβάνει επίσης φάλαινες, φώκιες και άλλα ζώα που δεν είναι ψάρια και θα σου μιλήσουμε για αυτά παρακάτω.

Ο νόμος μάλιστα, που υπάρχει στα βιβλία από το 1300, όταν ο Εδουάρδος Β’ τον απαίτησε, έδινε για παράδειγμα δικαίωμα στη Βασίλισσα Ελισάβετ ακόμα και να τα φάει αν το επιθυμούσε – κάτι που δε συνέβη ποτέ ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε.

Στην ιδιοκτησία του βρίσκονται επίσης και οι κύκνοι του ποταμού Τάμεση

10 πραγματικά περίεργα προνόμια που είχε η Βασίλισσα Ελισάβετ 2016, Leonora Beck/AP Photo

«Ο νόμος αναφέρει ότι στην ιδιοκτησία της Βασίλισσας Ελισάβετ μπορεί να ανήκει οποιοσδήποτε κύκνος κολυμπά σε ανοικτά νερά, αλλά η μονάρχης ασκεί κυρίως το δικαίωμα αυτό στον ποταμό Τάμεση», είχε δηλώσει εκπρόσωπος του παλατιού στην ετήσια Swan Upping του 2018. Τι είναι αυτό; 

Η τελετή που διεξάγεται πάντα την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου για την καταμέτρηση των βασιλικών κύκνων στον Τάμεση. Μία παράδοση του 12ου αιώνα όταν το Στέμμα δήλωνε ιδιοκτήτης όλων των άλαλων κύκνων, το κρέας των οποίων μάλιστα αποτελούσε τότε εξαιρετική λιχουδιά για τα βασιλικά εδέσματα. Εννοείται ότι οι Βρετανοί δεν τρώνε πλέον το υδρόβιο πτηνό, το οποίο προστατεύεται με νόμο.

Τα δώρα είναι υποχρεωτικά, διαφορετικά υπάρχει σοβαρό τίμημα

Αν ο μαρκήσιος του Άιλσμπερι αποφάσιζε να προσκαλέσει τη βασίλισσα Ελισάβετ για τσάι, θα έπρεπε σύμφωνα με το πρωτόκολλο που είχε υπογράψει η οικογένειά του με τον βασιλιά Εδουάρδο ΣΤ’, πρώτα να ηχήσει ένα κυνηγετικό κέρατο από χαυλιόδοντα ελέφαντα και έπειτα, να της σερβίρει ποτό σε ιβουάρ κύπελλο και να την παροτρύνει μάλιστα να το πάρει στο σπίτι, διαφορετικά θα έχανε την περιουσία του. 

Αυτό δεν είναι το μοναδικό παράξενο πρωτόκολλο. Άλλοι άρχοντες ήταν υποχρεωμένοι να προσφέρουν στο Στέμμα τριαντάφυλλα. Αν δεν το έκαναν θα πλήρωναν το τίμημα ακριβά όπως ο μαρκήσιος του Άιλσμπερι. Οι εποχές βέβαια έχουν αλλάξει και όλα αυτά έχουν περάσει στην ιστορία. 

Η Ελισάβετ δε φορούσε ποτέ πρώτη τα καινούργια της παπούτσια 

10 πραγματικά περίεργα προνόμια που είχε η Βασίλισσα Ελισάβετ 2022, Matt Dunham/AP Photo

Η Βασίλισσα Ελισάβετ δε φορούσε ποτέ ένα ολοκαίνουργιο ζευγάρι παπούτσια. Στην υπηρεσία της είχε υπαλλήλους που φορούσαν τα νέα της υποδήματα, ώστε το δέρμα να ανοίξει σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να μην της «κόβει» το πόδι. 

Είχε επίσης μία ομάδα ανθρώπων που κατέγραφε όλα όσα φορούσε κάθε μέρα για να βεβαιωθούν ότι κανείς δεν τη δει ποτέ να φοράει τα ίδια ρούχα δύο φορές για την ίδια επίσημη εκδήλωση.

Μπορεί να επιτάξει κάθε σκάφος/πλοίο/κρουαζιερόπλοιο 

Το Στέμμα έχει τη δύναμη να περάσει στην ιδιοκτησία του οποιοδήποτε βρετανικό πλοίο. Για παράδειγμα, το 1982, μια εταιρεία κρουαζιερόπλοιων διαφήμισε ότι το πολυτελές πλοίο της, Queen Elizabeth 2, που συχνά αναφέρεται ως QE2, ήταν «το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο». Η βρετανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τις εξουσίες της βασίλισσας για να τους το επιτάξει. Όπως είχαν δηλώσει τότε επρόκειτο για «σοβαρή εθνική έκτακτη ανάγκη» και χρειάζονταν το πλοίο για να εισβάλουν στα Νησιά Φώκλαντ, λέγοντας ότι «η ταχύτητα, το μέγεθος και οι ανέσεις του το καθιστούσαν κατάλληλη επιλογή» για τη μεταφορά στρατιωτών.

Μπορεί επίσης να απαιτήσει να παίξει χιονοπόλεμο μέσα στο καλοκαίρι

10 εξωφρενικά προνόμια που έχει ο Βασιλιάς Κάρολος 1964, AP Photo

Όταν ο οίκος των Fowlis της Σκωτίας αγόρασε γη από τη βρετανική μοναρχία πριν από αιώνες, ο βασιλιάς συμφώνησε να τους την εκχωρήσει υπό έναν όρο: αν το Στέμμα ήθελε να δει χιόνι το καλοκαίρι, οι Fowlis ήταν υποχρεωμένοι να το κάνουν πράξη. Πώς; Στην ιδιοκτησία της οικογένειας ανήκε ένα βουνό που είχε στην κορυφή του όλο τον χρόνο – τουλάχιστον εκείνα τα πολύ μακρινά χρόνια. 

Ο βασιλιάς δεν έχει ταυτότητα/διαβατήριο/δίπλωμα οδήγησης

Δεδομένου ότι στη Βρετανία, όλα τα επίσημα έγγραφα ταυτοποίησης εκδίδονται «στο όνομα της Αυτού Μεγαλειότητας», είναι φυσικό και επόμενο η βασίλισσα Ελισάβετ να μη χρειαζόταν κανένα από αυτά.

Τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας ωστόσο οφείλουν να εκδίδουν από ταυτότητα και διαβατήριο μέχρι δίπλωμα οδήγησης – κάτι που πλέον, δεν ισχύει για τον Κάρολο τώρα που έγινε από πρίγκιπας, βασιλιάς.

Μπορεί να έχει την επιμέλεια των εγγονών του

10 εξωφρενικά προνόμια που έχει ο Βασιλιάς Κάρολος 2022, Jonathan Brady/Pool Photo via AP, File

Ο Βασιλιάς Γεώργιος Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου είχε περάσει ένα νόμο που έλεγε ότι μπορεί να έχει την κηδεμονία των εγγονών του, επειδή δεν είχε καλή σχέση με τον γιο του, τον πρίγκιπα Γεώργιο ΣΤ΄ που έγινε αργότερα βασιλιάς και απέκτησε με τη Λαίδη Ελισάβετ Μπόους-Λάιον την Ελισάβετ και τη Μαργαρίτα.

Έχει τη δύναμη να ασκήσει βέτο σε κάθε νόμο

Κάθε φορά που το Κοινοβούλιο ψήφιζε έναν νόμο, η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε τεχνικά το δικαίωμα να ασκήσει βέτο, καθώς ψηφιζόταν «στο όνομα της Αυτού Μεγαλειότητας». Το ίδιο ίσχυε όχι μόνο για τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και της Κοινοπολιτείας. 

Μάλιστα, το 1999, ενώ το Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει ένα νομοσχέδιο που θα μεταβίβαζε την εξουσία από τη βασίλισσα σε εκείνο για να εξουσιοδοτεί στρατιωτικά χτυπήματα, εκείνη αρνήθηκε να υπογράψει. 

Το Στέμμα είναι υπεράνω του νόμου

10 εξωφρενικά προνόμια που έχει ο Βασιλιάς Κάρολος 2019, Victoria Jones/Pool via AP, File

Στην πραγματικότητα, η Βασίλισσα Ελισάβετ μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε κυριολεκτικά. Δεν είχε απλώς εξουσία στα χέρια της, αλλά ήταν πάνω από αυτές. Με απλά λόγια δεν μπορούσε ποτέ και για κανένα λόγο να οδηγηθεί στο δικαστήριο. Όχι μόνο για να δικαστεί η ίδια, αλλά για παράδειγμα, δεν μπορούσε να καταθέσει ως μάρτυρας υπάρχει νομικό προηγούμενο που το επιβεβαιώνει. 

Το 1911, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’ κατηγορήθηκε για διγαμία και διατάχθηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο. Ο αρχιδικαστής, ωστόσο, αποφάσισε ότι επειδή ήταν μονάρχης, δεν μπορούσαν να τον εξαναγκάσουν να καταθέσει αποδείξεις. Αυτό σημαίνει ότι το Στέμμα προστατεύεται νομικά να κάνει ό,τι θέλει και δε χρειάζεται καν να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτό.