Shutterstock
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

10 εξωφρενικές διαφημίσεις των ’90s για αρχαία (και πανάκριβα) gadgets

Όταν ένα Sega Mega Drive και ένα PC με υπολογιστή Pentium και εκτυπωτή κόστιζαν μια περιουσία.

Ήταν τα Χριστούγεννα συνήθως ή το Πάσχα, όταν με τον ιδρώτα από τις οικονομίες σου ή/και με κάποιο δώρο από νονούς/θείους/γονείς, ερχόταν στο σπίτι ένα ψαρωτικά τεράστιο κουτί με διάφορα καλώδια και joysticks και games (και εγκυκλοπαίδιες). Ήταν τα πρώτα μας ψηφιακά gadgets και κόστιζαν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ.

Τα selling point ενός υπολογιστή σήμερα, είναι απλά: Τον θέλεις για τη δουλειά σου, για να βλέπεις σειρές και να παίζεις games και για οτιδήποτε άλλο μπορεί σχετίζεται με τις δουλειές ή με τα χόμπι που γεμίζεις την καθημερινότητά σου. Τα video games επίσης, βρίσκονται παντού, είτε σε φορητή εκδοχή, είτε ως game station, πάντα υπάρχει ένα gaming platform που μπορεί να ‘στηρίξει’ το πορτοφόλι σου. Πριν από 20+ χρόνια όμως, τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά: Τα τεχνολογικά gadgets ήταν κάτι εντελώς νέο (άρα και ακριβό), οι δυνατότητες τους ήταν αστείες για τα σημερινά δεδομένα (modem 2mbs κανείς;) και η αγορά τους απαιτούσε δαπάνη ενός σοβαρού ποσού εκατοντάδων χιλιάδων δραχμών. Ας ανατρέξουμε παρακάτω σε αυτό τον μαγικό κόσμο των διαφημίσεων gadgets μιας ρομαντικής, αυθεντικά ‘πασοκικής‘ εποχής.

Όταν μαζί με σύνδεση Ίντερνετ έπαιρνες και άπαιχτο δώρο

Άνοιγες τον κατάλογο, έψαχνες το γράμμα του επωνύμου, έβρισκες τον αριθμό, έπαιρνες τηλέφωνο. Και ξαφνικά, όλο αυτό γινόταν σε ένα PC.

64 ολόκληρα KB

Δεν έχει σημασία που η μνήμη του υπολογιστή είναι κάπως…λίγη και κοστίζει ο κούκος αηδόνι. Μετά από ένα τέτοιο λεκτικό σε αυτή τη διαφήμιση, εσείς θα λέγατε “όχι” σε αυτούς τους καλούς ανθρώπους που θέλουν μόνο να βοηθήσουν την επιχείριση σας;

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΠΡΟΣΦΟΡΏΝ

Greek Retro Computer Magazines

Στο περιοδικό USER διαπιστώνουμε πως στην αρχή της σεζόν 1994-95, ο ερχομός της 32bit ανάλυσης στις κονσόλες είχε φέρει και κάποιους νέους τίτλους παιχνιδομηχανών (jaguar;) που χάθηκαν στη λήθη της τεχνολογίας, ενώ οι μερακλήδες των υπολογιστών αγόραζαν CD-ROM με εγκυκλοπαίδιες αλλά και ερωτικό περιεχόμενο.

Laser εκτυπωτής, από άλλο πλανήτη

Στις αρχές των ’90s, ο laser εκτυπωτής έμοιαζε με κάποια φιγούρα άλλης διάστασης μέσα από το ‘Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου’ του Steven Spielberg. Μετά αποκτήσαμε τους πρώτους home εκτυπωτές μας και τους ξεχαρβαλώσαμε στον πρώτο μήνα λειτουργίας, like a boss.

Γραφομηχανή που λανσάρει υπολογιστή

Με μνήμη 512 RAM και τιμή εκκίνησης τις 120.000 δραχμές, πώς θα μπορούσες να αντισταθείς και να μην κάνεις δικό σου τον υπολογιστή που λάνσαρε γνωστό brand γραφομηχανών των ’80s-’90s;

Laptop, πραγματικό επίτευγμα

Greek Retro Computer Magazines

Και expansion box και ενσωματωμένο mouse και αποσπώμενη οθόνη: Η τιμή δεν αναγραφόταν πάντα στην οθόνη. Αν πραγματικά ήσουν αποφασισμένος έπρεπε να μεταβείς στο κατάστημα και να βρεις τον άνθρωπό σου, αυτόν που γνώριζε τα πάντα για τις τηλεπικοινωνίες και τους ηλεκτρονικές υπολογιστές του 2000 (a.k.a τον πωλητή).

Modem για διεθνή επικοινωνία (“χρυσό τον πληρώνουμε τον ΟΤΕ”)

Greek Retro Computer Magazines

Modem παραγωγής 1995-96, με υπέροχα ονόματα που θυμίζουν τα μωρά του Terminator (‘ZOLTRIX) και υποσχέσεις για τεχνολογία fax και διεθνή επικοινωνία.

Αmiga, σαν φυσικό ναρκωτικό

Είμαστε στο λυκοφώς των ΄90s και η παραπάνω διαφήμιση για την Amiga υπόσχεται μια εμπειρία gaming που σήμερα τουλάχιστον, μοιάζει με πολύ σκληρό και κακό trip αλκοόλ/ναρκωτικών.

Ένα πορνό Gameboy

“Πώς θα κάνουμε θελκτικό το Gameboy στους νέους; Θα βάλουμε κασέτες στο βρακί μιας κοπέλας!” σκέφτηκε ο διαφημιστής του 1993 και το παραπάνω spot είναι με διαφορά το καλύτερο “ΟΚ boomer’ των ’90s διαφημιστικών.

Sega Mega Drive, μια γλυκιά πόρωση

Μια φιγούρα που παραπέμπει σε ήρωα του Mortal Kombat ανοίγει μια κονσόλα της Sega και παίζει με έκσταση μικρού παιδιού. Απόλυτα συμβατό με την αισθητική της εποχής, πανέμορφο, καλτ διαφημιστικό. Προφανώς και με έπεισε αυτό το διαφημιστικό να αγοράσω την πρώτη μου κονσόλα. Δεν είμαι boomer εγώ δηλαδή;

Προσοχή στα ψιλά γράμματα

Στα τέλη των ’90s αγόραζες Playstation με σούπερ δόση, πάρα πολύ φθηνή, μπορούσες ακόμα και να παραπλανήσεις τον πατέρα σου, ανακοινώνοντας του “ΜΟΝΟ 9.000 ΚΟΣΤΙΖΕΙ….το μήνα”. Τα ψιλά γράμματα στην οριζόντια φάσα έγραφαν πως επρόκειτο για προσφορά 30+ δόσεων, αλλά αυτό το μάθαινες όταν πια το είχες αγοράσει.

Αλήθεια, προσοχή στα ψιλά γράμματα

Το 2001, η Altec σου έδινε τη δυνατότητα να αποσύρεις τον υπολογιστή σου (αυτόν με τον εκτυπωτή που βγήκε ελαττωματικός από τον πρώτο μήνα) για να αγοράσεις καινούριο, με ΜΟΝΟ 14.700 δραχμές το μήνα. Η αλήθεια προκύπτει πάλι από τα ψιλά γράμματα: Οι δόσεις είναι 48, το τελικό ποσό ξεπερνά τις 700.000 δραχμές.

Αλητεία και Nintendo 64

Συγνώμη, αλλά αυτό είναι ένα ΥΠΕΡΟΧΟ διαφημιστικό σποτ: Σπρέι σε τοίχους, φαρδιά παντελόνια, πολύχρωμα και έντονα Nintendo 64, μια ζωγραφιά. Κρίμα που το Nintendo 64 χάθηκε μαζί με το Y2Κ και άλλες μυθικές στιγμές της ποπ κουλτούρας λίγο μετά το 2000.