© Ron Batzdorff/TriStar PIctures/MGM/Alamy/Visualhellas.gr
SEX

10 πράγματα που ρίχνουν τη λίμπιντο πολύ χαμηλά

Από την υπερβολική δουλειά μέχρι το υπερβολικό αλκοόλ.

Η διάθεση για σεξ άλλοτε βρίσκεται στα πάνω της και άλλοτε στα κάτω της. Υπάρχουν φορές που νιώθεις ότι η λίμπιντό σου κάνει πάρτι και άλλες ότι κυλιέται στα τάρταρα. Στη δεύτερη περίπτωση, το άγχος και οι ενοχές συνοδεύουν πολύ συχνά αυτήν την κατάσταση. Δε θα έπρεπε, βέβαια, αφού απλά την κάνουν χειρότερη.

Φυσικά, οι εύκολες συμβουλές για να χαλαρώσεις, να ηρεμήσεις και όλα θα πάνε καλά  δε λειτουργούν. Αντίθετα, είναι και εκνευριστικές τις περισσότερες φορές.

Έτσι, καλύτερα να δούμε ποιοι είναι εκείνοι οι παράγοντες που οδηγούν μέχρι την (κάθετη) πτώση της λίμπιντο.

Άλλες φορές μόνοι τους και άλλες φορές συνδυαστικά μπορούν να σε φέρουν σε πολύ δύσκολοι θέση. Ιδού, λοιπόν οι 10 πιο συχνοί ένοχοι.

Η υπερβολική δουλειά

Το λέει και η παροιμία αλλά δε χρειάζεται να φτάσεις μέχρι εκεί. Προφανώς, τα εργασιακά 12ωρα, τα emails που σκάνε όλες τις ώρες (ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα), δεν είναι ακριβώς αφροδισιακά. Άλλωστε, οι περισσότεροι σεξολόγοι το τονίζουν ξανά και ξανά: δεν υπάρχει χειρότερος σύμβουλος για το σεξ από το άγχος.

Η φαρμακευτική αγωγή

Όχι, οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή αλλά σίγουρα κάποιες από αυτές. Όπως για παράδειγμα τα πρώτα βήματα με αντικαταθλιπτική αγωγή.

Τα προβλήματα στη σχέση

Υπάρχουν κάποιες φορές που ένας καυγάς μπορεί να λειτουργήσει αναζωογονητικά για μία σχέση. Όταν όμως έχει δημιουργηθεί απόσταση, κενό επικοινωνίας και οι προστριβές είναι ασταμάτητες, τότε μοιραία επηρεάζεται και η λίμπιντο.

Το υπερβολικό αλκοόλ

Κλισέ αλλά ισχύει: όταν κάνεις κάτι με μέτρο σε βοηθά, όταν κάνεις υπερβολές σε σκοτώνει. Ή μάλλον πιο σωστά το να πίνεις καθημερινά, ιδιαίτερα αν επιλέγεις σκληρά ποτά, έχει δραματικές επιπτώσεις στη σεξουαλική σου διάθεση.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ανασφάλεια, αδυναμία να πετύχεις τους στόχους σου, φόβος ότι θα σου ασκηθεί κριτική, ακόμα και απελπισία καμιά φορά. Είτε πρόκειται για παροδικά συναισθήματα, είτε για ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, ένα είναι σίγουρο: η υψηλή αυτοεκτίμηση είναι ένα από τα κλειδιά για την ανεβασμένη λίμπιντο. Καταλαβαίνεις πού το πάμε;

Το άγχος της απόδοσης

Τα «πρέπει» ίσως λειτουργούν στην καριέρα, στο κρεβάτι όμως λειτουργούν μονάχα αποτρεπτικά. Αν ξεκινάς κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να κάνεις σεξ να σκέφτεσαι «πόσες φορές πρέπει να το κάνουμε μες στην εβδομάδα» και «πόσα λεπτά είναι ο ιδανικός χρόνος», τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η έλλειψη γυμναστικής

Η σωματική άσκηση δεν έχει να κάνει μόνο με το six pack και τους ογκώδεις δικέφαλους. Η σωματική άσκηση πρώτα από όλα οφείλει στοχεύει σε ένα υγιές, ευλύγιστο σώμα και μία καλύτερη κατάσταση του οργανισμού γενικότερα. Για να το πούμε λαϊκά: όταν την αφήνεις, σε αφήνει, και αυτό έχει επιπτώσεις και στο κρεβάτι σου.

Το θέμα «αυνανισμός»

Αν νιώθεις τη λίμπιντό σου πεσμένη, είναι πολύ πιθανό ο αυνανισμός να σε βοηθήσει να την ξυπνήσεις. Υπάρχει όμως ένα «αλλά». Θέλει μέτρο. Σε περίπτωση που το παρακάνεις, ταυτίζοντας τη σεξουαλική σου ορμή με την αυτοϊκανοποίηση, ή ακόμα χειρότερα προτιμώντας τη σιγουριά του αυνανισμού από το σεξ με τη σύντροφό σου, τα πράγματα θα γίνουν απλά (πολύ) χειρότερα.

Η ρουτίνα

Η βαρεμάρα και η επανάληψη σκοτώνουν τη δημιουργικότητα. Είναι κάτι που ισχύει για τη δουλειά σου αλλά, κατά κάποιον τρόπο, ισχύει και για τη λίμπιντό σου. Εδώ έχουμε δύο διαφορετικές περιπτώσεις: πρώτον, αν η καθημερινότητά σου σε βυθίζει σε μία βαρετή και αδιάφορη κατάσταση και, δεύτερον, αν το σεξ με την παρτενέρ σου έχει γίνει ρουτίνα. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, υπάρχει πρόβλημα.

Οι παράγοντες Χ

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορείς να ελέγξεις στη ζωή σου, ακόμα και αν φαίνονται ανεξέλεγκτα – όπως, για παράδειγμα, η υπερβολική δουλειά. Υπάρχουν όμως και καταστάσεις που είναι πέρα από τις δυνάμεις σου. Οι χρόνιες παθήσεις, οι ανίατες ασθένειες και τα σοβαρά ατυχήματα μπορούν να οδηγήσουν και αυτά σε μείωση της λίμπιντο.