© ALAMY/VISUALHELLAS.GR
PERSONAL FINANCE

10 συμβουλές για να βγάλεις γρήγορα χρήματα

Συμβουλές που αλιεύτηκαν από βίντεο σε πλατφόρμες και ομιλίες πρωτοπόρων στο επιχειρείν: όσο και αν σου φαίνεται περίεργο, δεν είναι αδύνατο να γίνεις πλούσιος άμεσα. Είναι θέμα διαχείρισης.

«Είναι απλή αριθμητική – ο πλούτος μας μπορεί να αυξηθεί μόνο στον βαθμό που το κάνουμε εμείς πράξη», αναφέρει ένα από τα πιο γνωστά αποφθέγματα του Harv Eker, του ανθρώπου που κατάφερε να γίνει εκατομμυριούχος μέσα σε διάστημα δυόμιση χρόνων, ξεκινώντας από το μηδέν. Οι συμβουλές που δίνει στις ομιλίες και τα (ευπώλητα) βιβλία του δεν απέχουν πολύ από το mindset που διέπει τα αμέτρητα διαθέσιμα βιντεάκια του TikTok για την αύξηση και τη διαχείριση του κέρδους.

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, το TikTok αποτελεί το κύριο εργαλείο σφυγμομέτρησης της GenZ αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με έρευνα στο αμερικανικό κοινό, πάνω από το ⅓ των εικοσάρηδων εμπιστεύεται την πλατφόρμα για συμβουλές οικονομικού τύπου, παρά φοροτεχνικούς, χρηματιστές ή άλλους επαγγελματίες του κλάδου. Πώς να γίνω πλούσιος; Πού να επενδύσω για να έχω άμεσες απολαβές; Αξίζουν τα bitcoins ή όχι;

Άμεσες ερωτήσεις και άμεσες απαντήσεις. Αυτό φαίνεται να είναι το μοτίβο που ψάχνει η νεότερη γενιά καθώς σκρολάρει, προσθέτοντας στο «καλάθι» της όσες συμβουλές κρίνει χρήσιμες για να απαλλαγεί από το οικονομικό άγχος. Ακολουθούν μερικές συμβουλές από ειδικούς του επιχειρείν, τις οποίες ίσως δε σου βγάλει ποτέ ο αλγόριθμος.

Κάνε κάτι που αγαπάς: Η Lindsay McCormick πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος να γίνεις άμεσα πλούσιος είναι να αφοσιωθείς στο επάγγελμα που αγαπάς, διότι το κόλπο είναι να επενδύεις στην ευχαρίστηση, όχι στη δουλειά.

Επένδυσε στην ακίνητη περιουσία: Η κλασική στρατηγική της επένδυσης στο real estate έχει επιστρέψει σε ρόλο πρωταγωνιστή με την οικιστική κρίση που παρατηρείται στην Ευρώπη. Η Veronica Miller εφιστά την προσοχή στην περιοχή της επένδυσης, όπως και στο να προλάβεις τη μεταπώληση πριν σκάσει η φούσκα και υποτιμηθεί εκ νέου η αξία της οικίας.

Ψάξε νέα επενδυτικά πεδία: Κάποτε ήταν τα κρυπτονομίσματα, αλλά τώρα ποιο είναι το επόμενο big thing των επενδύσεων; Ο Peter Bryla εξηγεί ότι πρέπει να έχεις τεταμένες κεραίες για να προλάβεις τους τομείς που θα μονοπωλήσουν στο άμεσο μέλλον το ειδησεογραφικό και επενδυτικό ενδιαφέρον.

Φτιάξε μια ιστοσελίδα για προώθηση: Βρες κάτι αγαπάς, κάτι για το οποίο θα ήθελες να γράφεις κείμενα, και φτιάξε μια ιστοσελίδα. Όπως εξηγεί ο Jeffrey Gabriel, μόλις πιάσεις έναν συγκεκριμένο αριθμό από views, μπορείς να κάνεις αίτηση για πρόγραμμα συνεργατών σε μεγάλες πλατφόρμες τύπου Amazon, κερδίζοντας έσοδα.

Σκέψου το μεγάλο πλάνο: Το βάθος πενταετίας είναι υπεραρκετό για να δικαιολογήσει τη στρατηγική οργάνωση ενός business plan. Κοινώς, θέσε στόχους με συγκεκριμένα deadlines, όπως λέει η Liz Donahe, και έπειτα εξειδίκευσε το καθημερινό σου πρόγραμμα προς αυτούς.

Επένδυσε στις ικανότητές σου: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, γι’ αυτό πρέπει να μελετήσεις τα δικά σου προσόντα, ώστε να εστιάσεις εκεί και να έχεις γρήγορη ανέλιξη, όπως εξηγεί η Meera Watts. Ειδάλλως, χάνεις χρόνο.

Κάνε ένα παράλληλο «άνοιγμα»: Η επένδυση ενέχει ρίσκο, οπότε είναι καλό να μη συγκεντρώνεις όλη σου τη δραστηριότητα σε ένα και μόνο προϊόν, μία και μόνο επιχειρηματική πτυχή. Αφιέρωσε λίγο χρόνο και χρήμα για μια παράλληλη (σίγουρα μικρότερη) επένδυση.

Να είσαι πρωτοπόρος: Οι επενδύσεις σχετίζονται άμεσα με το marketing, όπου ο βασικός κανόνας λέει πως κυνηγάς να ξεχωρίσεις. Οπότε, προσπάθησε να εντοπίσεις στο κενό της αγοράς (στην ανάγκη που δεν καλύπτεται) και επένδυσε με τόλμη, συστήνει η Ann McFerran.

Σταμάτα να ξοδεύεις χωρίς λόγο: Η πιο συχνή συμβουλή για να γίνεις πλούσιος άμεσα είναι να εστιάσεις στα χρήματα που ξοδεύεις, ώστε να αξιοποιήσεις στο απόλυτο όσα χρήματα αποκομίζεις για επενδύσεις. Ειδάλλως, παραμένεις στάσιμος.

Μείνε ενήμερος για τις οικονομικές εξελίξεις: Κανένα από τα παραπάνω δεν μπορεί να επιτευχθεί, εάν δεν παρακολουθείς συστηματικά την αγορά και τις αυξομειώσεις που καταγράφονται. Φτιάξε μια λίστα από επαγγελματίες και ιστοσελίδες που εμπιστεύεσαι, ώστε να είσαι διαρκώς σε θέση για να πιάσεις το «κύμα». Κάποια στιγμή θα εμφανιστεί η ευκαιρία που θα σε κάνει πλούσιο.