ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

10 smartphone apps για να κάνεις καλύτερη τη ζωή σου στην πόλη

Οι εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να οργανωθείς και σε κάποιες περιπτώσεις να εξοικονομήσεις χρόνο και χρήμα.

Θυμάσαι εκείνο το τραγουδάκι που έλεγε πως αν κοιμηθώ νωρίς, θα σηκωθώ νωρίς, θα ξεκινήσω νωρίς και θα παρκάρω νωρίς; Ίσως, αν το έγραφε σήμερα ο Κηλαηδόνης, κάπου στη ρίμα θα έβρισκε χώρο να κολλήσει κάτι για το τελευταίο και το πρώτο πράγμα που κάνουν οι μισοί από μας, πριν κοιμηθούμε και μόλις ξυπνήσουμε το πρωί. Δηλαδή, να τσεκάρουμε το κινητό μας τηλέφωνο.

Και καθώς η μέρα για τους περισσότερους συνεχίζεται κάπως έτσι, δηλαδή με το smartphone ανά χείρας, και επειδή η αλήθεια είναι ότι το κινητό τηλέφωνο αφού έγινε έξυπνο εξελίχθηκε σε on line εργαλείο για όλες τις δουλειές, αυτές είναι 10 εφαρμογές (για Android και iOS συσκευές) που θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις (ή απλά να περάσεις) καλύτερα τη μέρα σου και σε κάποιες περιπτώσεις να εξοικονομήσεις χρόνο και χρήμα.

> Αν είσαι τύπος που κάνεις τα πάντα ακούγοντας μουσική και το πρωινό ξύπνημα συνοδεύεται από καφέ και νότες, τότε το TuneIn Radio app θα είναι μεταξύ των βασικών επιλογών σου. Προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς από όλο τον κόσμο –και από την Ελλάδα. Όλες οι προβλεπόμενες λειτουργίες κατηγοριοποίησης (ανά είδος, αγαπημένα, σχετικές προτάσεις, επιλογές βάση τοποθεσίας) είναι διαθέσιμες μέσα από ένα απλό και καθαρό UI. Η ποιότητα του streaming είναι συνήθως υψηλή, χωρίς διακοπές και οι επιλογές πρακτικά αμέτρητες.

> Αφού, λοιπόν, βρήκες τη μουσική για να ξεκινήσεις τη μέρα σου, μία γρήγορη ματιά στον κόσμο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Στο Flipboard θα βρεις συγκεντρωμένες ειδήσεις με βάση τα ενδιαφέροντά σου, αλλά και τη δραστηριότητα των φίλων σου στα social media. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα προσωποποιημένο online περιοδικό, που ανανεώνεται διαρκώς με θέματα από κορυφαία ενημερωτικά Μέσα.

> Τώρα, αν βρίσκεσαι στην Αθήνα, κινείσαι με τα μέσα μεταφοράς και δεν έχεις κάρτα απεριορίστων διαδρομών, δεν χρειάζεται να ψάχνεσαι για ψιλά, χάρτινα εισιτήρια και ακυρωτικά μηχανήματα. Η εφαρμογή TfA tickets είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο για όλα τα μέσα των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Προαγοράζεις με χρέωση στην κάρτα σου και ενεργοποιείς πριν μπεις στο λεωφορείο, το μετρό, τον προαστιακό ή το τραμ.

> Αν πάλι είσαι παιδί της πόλης και προτιμάς να κινείσαι με ταξί, το Taxibeat είναι η ελληνική εκδοχή του Uber. Επιλέγεις τον οδηγό με την υψηλότερη βαθμολογία, το αυτοκίνητο που προτιμάς, τις επιπλέον υπηρεσίες που σου προσφέρονται (ας πούμε δωρεάν WiFi) ή απλά τον πιο κοντινό στο σημείο που βρίσκεσαι. Πας εκεί που θες, πληρώνεις με μετρητά ή κάρτα (απευθείας μέσω της εφαρμογής) και στο τέλος βαθμολογείς την εμπειρία σου. Πρόσφατη προσθήκη είναι ο προϋπολογισμός του κόστους της διαδρομής, εφόσον ορίσεις εκ των προτέρων τον προορισμό σου.

> Το ParkAround από την άλλη απευθύνεται σε όσους κινούνται με δικό τους αυτοκίνητο και σε βοηθάει να βρεις τα πλησιέστερα και φθηνότερα πάρκινγκ στην Αθήνα, τα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Χανίων, Ρόδου και τα λιμάνια του Πειραιά και του Βόλου. Επιλέγεις το σημείο που βρίσκεσαι ή εκείνο στο οποίο θα μεταβείς, βλέπεις τα διαθέσιμα πάρκινγκ στον χάρτη, κάνεις την κράτησή σου και συνήθως έχεις το όφελος έξτρα έκπτωσης. Ενημερώνεσαι ανά πάσα στιγμή για τη διαμόρφωση του κόστους στάθμευσης και πληρώνεις αν θες απευθείας με την κάρτα σου μέσω της εφαρμογής.

> Αντίστοιχης κατεύθυνσης app, αλλά για on line πληρωμή στις ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης του δήμου Αθηναίων, είναι το Citizen Pass. Μέσα από την εφαρμογή εντοπίζεις με ακρίβεια τη θέση του οχήματός σου, αγοράζεις άμεσα τον χρόνο στάθμευσης που επιθυμείς (με χρήση καρτών Mastercard και Visa), λαμβάνεις αποδεικτικό πληρωμής στο email σου, ενημερώνεσαι με push notification δέκα λεπτά πριν από τη λήξη του χρόνου στάθμευσης και αν χρειάζεται τον επεκτείνεις εξ αποστάσεως.

> Πάντως, ακόμα και όταν κινείσαι σε γνωστά μονοπάτια, μην υποτιμάς τη χρηστικότητα των χαρτών της Google (είναι διαθέσιμοι και στο iOS). Η απεικόνιση της κυκλοφοριακής κατάστασης σε πραγματικό χρόνο, αντλώντας δεδομένα από τα smartphones των άλλων χρηστών και λαμβάνοντας υπόψη τη χωρητικότητα των οδών, θα σε βοηθήσει τις περισσότερες φορές να αποφύγεις το μποτιλιάρισμα, ακολουθώντας εναλλακτικές διαδρομές που μπορεί να μην έχεις κατά νου. Επίσης και με τις δημόσιες συγκοινωνίες, η εύρεση των πιο σύντομων διαδρομών (ειδικά αν πρέπει να συνδυάσεις διαφορετικές γραμμές και μέσα) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

> Και αφού έκανες τα πέρα – δώθε σου, ίσως θελήσεις να κλείσεις on line ένα τραπέζι για φαγητό. To e-table έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 1.600 εστιατόρια σε 20 πόλεις. Και αν δεν ξέρεις τι θέλεις, θα τα βρεις χωρισμένα ανά περιοχή, κουζίνα, ύφος ή ποια ταιριάζουν ανά περίσταση, όπως ένα επαγγελματικό γεύμα, μια οικογενειακή μάζωξη ή μια βραδιά γευσιγνωσίας. Φυσικά δεν λείπουν οι αξιολογήσεις από άλλους χρήστες και οι προσφορές, ειδικά τις καθημερινές.

> Αντίστοιχα, στο e-food θα βρεις από που να παραγγείλεις σουβλάκια, πίτσες, μαγειρευτά, κινέζικο, καφέ, γλυκά και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σου για το σπίτι και το γραφείο, στις περισσότερες περιοχές της Αττικής και δεκάδες πόλεις στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το φιλτράρισμα γίνεται βάση αξιολόγησης, τιμών, απόστασης, ωραρίου ή είδους κουζίνας και η πληρωμή μπορεί να γίνει και με κάρτα μέσω της εφαρμογής.

> Και επειδή στο τέλος χρειάζεται και λίγο περπάτημα ή ακόμα καλύτερα τρέξιμο, το WWF GreenSpaces είναι το app που βοηθά τους πολίτες να πάρουν το αστικό πράσινο στα χέρια τους. Η λειτουργία του βασίζεται στο μοντέλο του crowdsourcing. Δηλαδή, οι πολίτες είναι εκείνοι που υποδεικνύουν και αξιολογούν τους χώρους πρασίνου μέσα στην πόλη, προτείνοντας παράλληλα τρόπους και δράσεις για τη συντήρηση ή και τη βελτίωσή τους. Ήδη, στην εφαρμογή του WWF Ελλάς είναι καταγεγραμμένοι 945 χώροι αστικού πρασίνου σε 109 ελληνικές πόλεις.