charlesdeluvio/Unsplash
SEX

10+2 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για τις στύσεις

Όχι, το πέος δεν είναι μυς, αλλά ναι, μπορεί πράγματι να σπάσει. Μία ουρολόγος καταρρίπτει μύθους και λέει αλήθειες για την αντρική στύση.

Πολλά πράγματα σε αυτή τη ζωή νομίζουμε ότι γνωρίζουμε και τελικά, αποδεικνύεται κάποια στιγμή ότι η γνώση μας δεν ήταν σωστή. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις στύσεις. 

Γι’ αυτό και η  ουρολόγος και χειρουργός πυέλου Dr. Rena Malik θέλησε μέσα από βίντεο που ανέβασε στο κανάλι της στο YouTube (όπου συνηθίζει να αναρτά περιεχόμενο για να σταματήσει την παραπληροφόρηση και να σπάσει τον στιγματισμό σε θέματα σεξουαλικής ζωής και υγείας) να πει κάποιες αλήθειες για τις αντρικές στύσεις.

Ο λόγος σε εκείνη.

Τα μωρά μπορεί να γεννηθούν με στύση

«Ενώ η ακριβής αιτία των εμβρυϊκών στύσεων δεν είναι πλήρως κατανοητή τουλάχιστον προς το παρόν από την επιστήμη, πιστεύεται ότι σχετίζεται με το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα», εξηγεί ο Malik. «Μελέτες έχουν δείξει ότι τα θηλυκά έμβρυα μπορούν επίσης να εμφανίσουν στύσεις κλειτορίδας στη μήτρα και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν συλλάβει αρσενικά έμβρυα σε υπερήχους να προβαίνουν σε δραστηριότητα που μοιάζει με αυνανισμό».

Το πέος δεν είναι μυς

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το πέος δεν είναι μυς. Είναι ένα γεννητικό όργανο που αποτελείται από τα δύο σηραγγώδη σώματα και το σπογγώδες σώμα της ουρήθρας και τα οποία γεμίζουν με αίμα προκαλώντας τη διέγερσή του, τη στύση.

Μπορεί όμως να σπάσει

Το κάταγμα του πέους είναι ένας σπάνιος, αλλά σοβαρός και συνηθισμένος τραυματισμός που συμβαίνει κατά τη διάρκεια έντονης σεξουαλικής δραστηριότητας.

Στύσεις μπορεί να έχεις ενώ κοιμάσαι

Η νυχτερινή στύση είναι μία ακούσια, αυθόρμητη στύση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Όλοι οι άντρες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στυτικής λειτουργίας βιώνουν το φαινόμενο αυτό, συνήθως τρεις έως πέντε φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Η στύση μπορεί να συμβεί χωρίς ερωτικό περιεχόμενο

Ενώ η στύση ταυτίζεται με την ερωτική διέγερση, μπορεί επίσης να συμβεί σε καταστάσεις χωρίς ερωτικό περιεχόμενο. Οι λεγόμενες αυθόρμητες στύσεις συμβαίνουν συχνά κατά την εφηβεία λόγω της τριβής με τα ρούχα, ορμονικών διακυμάνσεων, λήψης φαρμακευτικής αγωγής, γεμάτης ουροδόχου κύστης, νευρικότητας, μεταξύ άλλων παραγόντων. 

Το μεγάλο νούμερο στα παπούτσια δεν μεταφράζεται σε μεγάλο πέος

Το μέγεθος που έχει η πατούσα ενός άντρα ή το ύψος σου έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στο μέγεθος του πέους σε στύση. 

Υπάρχει οργασμός χωρίς στύση

«Είναι δυνατό να βιώσεις οργασμό χωρίς να το πέος να έρθει σε στύση. Συνεπώς, αν υποφέρεις από στυτική δυσλειτουργία, υπάρχει πιθανότητα να ολοκληρώσεις στο σεξ..

Υπάρχουν οι growers, όχι οι showers

Οι growers βλέπουν το μικρό -σε χαλαρή κατάσταση- πέος τους να μεγαλώνει υπερβολικά πολύ όταν έρχεται σε στύση ενώ οι showers χουν ένα εντυπωσιακά μεγάλο -σε χαλαρή κατάσταση- πέος που δεν αλλάζει δραματικά όταν έρχεται η ώρα της στύσης. Αυτός ο διαχωρισμός είναι μύθος, καθώς δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιστημονική εξήγηση. Ένα ερεθισμένο πέος όταν έρχεται σε στύση γίνεται ούτως ή άλλως πιο μεγάλο και πιο σκληρό.

Τα κορν φλέικς επινοήθηκαν αρχικά για την πρόληψη του αυνανισμού

Κι όμως, εδώ έχουμε ένα απίστευτο fun fact. Ο John Harvey Kellogg μπορεί να είναι γνωστός ως ο άνθρωπος που γέννησε τα κορν φλέικς, ήταν επίσης και ένας μεταρρυθμιστής της υγείας που πίστευε ότι το σεξ πρέπει να συμβαίνει μόνο για λόγους αναπαραγωγής και ότι η σεξουαλική επιθυμία ήταν κίνδυνος για την κοινωνία. Ισχυριζόταν επίσης ότι τα πικάντικα, νόστιμα φαγητά ήταν αιτία της σεξουαλικής επιθυμίας και έτσι του μπήκε η ιδέα να εφεύρει μία λιγότερο «ερεθιστική» τροφή για πρωινό.

Το κάπνισμα μπορεί να συρρικνώσει το πέος

Μεταξύ των πολλών άλλων προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από το κάπνισμα, είναι και το να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία και ακόμη και συρρίκνωση του πέους. Αυτό συμβαίνει γιατί στους χρόνιους καπνιστές διαταράσσεται ο κύκλος της κυκλοφορίας του αίματος στον οργανισμό και ως εκ τούτου στο πέος, καθώς καταστρέφονται τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, γεγονός που προκαλεί λιγότερη ελαστικότητα σε αυτούς τους ιστούς και στη συνέχεια ίνωση ή ουλώδη ιστό που μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του πέους.

Τα καλά νέα είναι ότι αν σταματήσεις το κάπνισμα, ειδικά σε όσο το δυνατόν πιο νεαρή ηλικία, η κατάσταση είναι αντιστρέψιμη. 

Το ήμισυ της στύσης βρίσκεται μέσα στο σώμα

Ο στυτικός ιστός εκτείνεται από την άκρη του πέους βαθιά μέσα και γυρίζει προς τα κάτω στο περίνεο. Αυτό το εσωτερικό τμήμα είναι στην πραγματικότητα συνδεδεμένο με το οστό της λεκάνης και περιβάλλεται επίσης από μυς και άλλους ιστούς.

Η στύση λίγο πριν πεθάνεις δεν είναι μύθος

«Οι στύσεις θανάτου», όπως είναι γνωστές, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει τη στιγμή του θανάτου, συνήθως εάν η αιτία είναι ο πνιγμός ή ο απαγχονισμός, λόγω της συσσώρευσης του αίματος στην περιοχή της πυέλου.