AP Photo/Alessandra Tarantino
ΚΟΣΜΟΣ

#10secondi: Πώς μια δικαστική απόφαση στην Ιταλία ξεσήκωσε -δίκαια- θύελλα διαμαρτυριών

Στην Ιταλία -λογικά- μπορείς να αγγίζεις ερωτικά όποιον θες αρκεί να μην ξεπερνάς τα 10 δευτερόλεπτα, βάσει σχετικής δικαστικής απόφασης που αθώωσε 66χρονο, ο οποίος επιτέθηκε σεξουαλικά σε 17χρονη.

Το λεξικό του Cambridge προσδιορίζει το groping (δηλαδή, το «χούφτωμα» όπως λέγαμε παλιά κατά το λαϊκό) ως α) να αισθάνεστε με τα χέρια σας, ειδικά για να βρείτε ή να προχωρήσετε προς κάτι, όταν είναι περιορισμένη η όραση σας και β) να αγγίξετε το σώμα κάποιου για τη σεξουαλική σας ευχαρίστηση, συνήθως όταν δεν αρέσει στο άλλο άτομο.

Η 17χρονη μαθήτρια από τη Ρώμη προφανώς και δεν απήλαυσε την αίσθηση του παντελονιού της να πέφτει, πριν προσγειωθεί στα οπίσθια της ένα χέρι, το οποίο άρπαξε το εσώρουχο της, όπως ανέβαινε τις σκάλες στο σχολείο της.

Όταν γύρισε σοκαρισμένη να δει ποιος ευθύνεται για την άβολη εμπειρία της σεξουαλικής επίθεσης, ο άνδρας στον οποίον ανήκε το χέρι της είπε «αγάπη, ξέρεις πως κάνω πλάκα».

Ήταν ο 66χρονος επιστάτης του σχολείου, ονόματι Antonio Avola. Η νεαρή κατήγγειλε το γεγονός που έγινε τον Απρίλιο του 2022, ο Avola συνελήφθη, ομολόγησε την πράξη του («άγγιξα τη μαθήτρια, χωρίς τη συναίνεση της»), πριν καταλήξει στο ότι έκανε απλά ένα αστείο.

Η εισαγγελία ζήτησε την κάθειρξη του για 3,5 χρόνια, με τη μάξιμουμ ποινή για τη σεξουαλική επίθεση να είναι τα 14 χρόνια. Αυτήν την εβδομάδα ο επιστάτης απαλλάχθηκε της κατηγορίας. Όπως είπαν οι δικαστές «αυτό που συνέβη δεν είναι έγκλημα, αφού διήρκεσε για διάστημα μικρότερο των 10 δευτερολέπτων. Ακούμπησε την έφηβη μόνο για λίγο, κάνοντας έναν άβολο ελιγμό που δεν είχε το στοιχείο του πόθου».

Η απόφαση πέρασε στην ιστορία ως palpata breve. Δηλαδή, «σύντομο χούφτωμα». Αυτό είναι και το hashtag που σύμφωνα με το BBC trendαρει τα τελευταία 24ωρα στο TikTok, μαζί με το #10secondi.

Είναι πολλοί και αυτοί που εξακολουθούν να ποστάρουν videos του εαυτού τους να αγγίζει τα πιο ιδιαίτερα μέρη του σώματος τους, για 10 δευτερόλεπτα και άλλοι που βάζουν άλλα χέρια και χρονόμετρα στη μέση.

@theconiugi Sotto i 10 secondi la passi liscia… menomale… MA STIAMO SCHERZANDO?????? #10secondi #leggeitaliana #fakesituation #prank #positivity ♬ suono originale – The Coniugi

 

Μεταξύ όσων εξέφρασαν την οργή τους για την απόφαση ήταν και η Chiara Ferragni, Ιταλίδα influencer με 29.4 εκατομμύρια followers στο Ιnstagram. Ενδεχομένως να τη θυμάσαι από τη φωτογραφία που ακολουθεί και είχε γίνει viral σε όλον τον πλανήτη.

Δοκίμασε λίγο να αφήσεις το χέρι σου στα οπίσθια σου για δέκα δευτερόλεπτα. Θα διαπιστώσεις πως δεν περνούν νεράκι. Και μιλάμε για το δικό σου χέρι. Πού να ανήκε σε άλλον.

Η μαθήτρια δήλωσε ότι «ο επιστάτης ήρθε από πίσω χωρίς να πει τίποτα. Έβαλε τα χέρια του στο παντελόνι μου και τα εσώρουχά μου και άγγιξε τους γλουτούς μου. Όλα αυτά δεν ήταν αστεία για εμένα. Δεν πρέπει να αστειεύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο ένας ηλικιωμένος με μια έφηβη. Τα δευτερόλεπτα που με άγγιξε ήταν υπεραρκετά για νιώσω τα χέρια του πάνω μου. Αρχίζω να πιστεύω ότι έκανα λάθος που εμπιστεύτηκα τους θεσμού».

Εν τω μεταξύ, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ιταλοί δικαστές συμπεριφέρονται λες και ζούμε στο Μεσαίωνα. Το 2016, ένας 65χρονος Ιταλός κατηγορήθηκε ότι άγγιξε ερωτικά γυναίκες συναδέλφους του. Κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση και κρίθηκε αθώος, επειδή οι δικαστές έκριναν πως επρόκειτο για μια ανώριμη πλάκα.

Προηγουμένως, ένα από τα θύματα είχε πει πως την άγγιξε σεξουαλικά και ένα άλλο ότι «μου συμπεριφέρθηκε σαν να ήμουν μικρό κορίτσι, χτυπώντας με ελαφρά στον πισινό». Ο 65χρονος είπε ενώπιον του δικαστή πως όντως τα είχε κάνει όλα αυτά. Και αθωώθηκε.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σου πω ότι στην Ιταλία το 1/3 των γυναικών μεταξύ 16 και 70 χρόνων έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής σωματικής ή σεξουαλικής βίας. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα στατιστικά του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ που αναφέρουν πως το 70% δεν προχωρά σε αναφορά του περιστατικού, γιατί δεν βοηθούν αποφάσεις σαν την #10secondi.

Έτσι η σιωπή τους προστατεύει τους θύτες που συνεχίζουν να παρενοχλούν ακάθεκτοι, γιατί τους το επιτρέπουν οι αρχές. Προς τιμήν διαφόρων αντρών celebrities της Ιταλίας, καταδίκασαν την απόφαση και κάποιοι τόνισαν πως γενικά οι άντρες δεν έχουν το δικαίωμα να ακουμπούν το σώμα γυναικών, χωρίς τη συγκατάθεση τους, όχι για 10 δευτερόλεπτα, αλλά ούτε για ένα.

Με ενδιαφέρον περιμένω να δω τι θα γίνει αν γυναίκα κάνει το ίδιο σε άντρα, για διάστημα κάτω των 10 δευτερολέπτων, χωρίς να υπάρχει πόθος στα μάτια της.