ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

15 φωτογραφίες από τις περιοχές Natura 2000

Ο 3ος πανελλήνιος διαγωνισμός «Click στη φύση» υπό την αιγίδα της WWF Ελλάδος ανέδειξε την αξία του συγκεκριμένου δικτύου για τη διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς μας. Κάτι που είναι σημαντικό όχι μόνο την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αλλά κάθε μέρα.

Χρειάζεται μόνο ένα κλικ για να υποκλιθείς στο μεγαλείο της (ελληνικής) φύσης. Είναι εικόνες που οι περισσότεροι ξεχνάμε ότι υπάρχουν, καθώς περνάμε σχεδόν όλον τον χρόνο κλεισμένοι σε τσιμεντένιες πόλεις οι οποίες μοιάζουν τελείως αποκομμένες από τα δάση, τα βουνά και τις θάλασσες. Σαν να ορθώνουν ένα αόρατο τείχος ανάμεσα σε εμάς και την άλλη πλευρά.

Οι περιοχές Natura όμως αποτελούν την καλύτερη υπενθύμιση του τι έχουμε στα χέρια μας και του τι κινδυνεύουμε να χάσουμε για πάντα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και της ανθρώπινης αδιαφορίας. Τι ακριβώς είναι το συγκεκριμένο δίκτυο; Ένα ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης που εκτείνεται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινότητα και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των πιο πολύτιμων και των πλέων απειλούμενων ειδών και βιότοπων σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Έτσι, ο ανεκτίμητος πλούτος της ελληνικής φύσης παρουσιάστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από τις φωτογραφίες που διακρίθηκαν στον τρίτο κατά σειρά πανελλήνιο φωτογραφικό διαγωνισμό «Natura 2000 – Click στη φύση». Είναι ένας πλούτος που είναι σημαντικός να τον θυμόμαστε όχι μόνο ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος αλλά κάθε μέρα.

Ο φωτογραφικός διαγωνισμός υλοποιήθηκε και φέτος στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP 4 ΝATURA, όπου το WWF Ελλάς και το Περιοδικό «Φωτογράφος», σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους εταίρους του έργου, κάλεσαν για τρίτη συνεχή χρονιά επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφους να αναδείξουν τη σπάνια ομορφιά των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της Ελλάδας, των περιοχών Natura 2000.

Ο μοναδικός διαγωνισμός, ο οποίος φέτος είχε νέες θεματικές και μεγαλύτερη διάρκεια αφορούσε αποκλειστικά τις 446 περιοχές Natura της χώρας και συγκέντρωσε πάνω από 1.000 συμμετοχές. 

Το φωτογραφικό ταξίδι του διαγωνισμού ανέβηκε στις κορυφές του Ταΰγετου, ψάρεψε ξημερώματα στη Λίμνη της Καστοριάς, κολύμπησε στην παραλία της Πλατιάς Άμμου στην Κεφαλονιά και θαύμασε τη γεωμετρία των βράχων στα Μετέωρα. Άγριες μέλισσες, κίτρινοι κρίνοι, πεταλούδες, όρνια, αργυροπελεκάνοι και αλκυόνες είναι μόνο μερικά από τα είδη που βρέθηκαν μπροστά στον φωτογραφικό φακό και έκαναν τους φωτογράφους να υποκλιθούν στη μαγεία της φύσης.

Στον φετινό διαγωνισμό οι κατηγορίες ήταν τέσσερις (πτηνά-ζώα-φυτά, νερά και θάλασσες, άνθρωπος και φύση και φυσικό τοπίο) και σε κάθε μια αναδείχθηκαν τρεις μεγάλοι νικητές.

Φέτος για πρώτη χρονιά εκτός από τα βραβεία που δόθηκαν στους νικητές των τεσσάρων κατηγοριών, υπήρχε και ξεχωριστό βραβείο για νέους φωτογράφους, ηλικίας από 18 έως 25 ετών. Το «Ειδικό Βραβείο Νέων Δημιουργών ΑΚΤΟ» έδωσε την ευκαιρία στους νέους φωτογράφους να διεκδικήσουν τρία εκπαιδευτικά σεμινάρια και να διευρύνουν τις γνώσεις τους.

Ακολουθούν οι καλύτερες και πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του φετινού διαγωνισμού.

Άνθρωπος & Φυσικό Περιβάλλον

1ο βραβείο, Φώτης Καφέτσης.
2ο βραβείο, Ανδρέας Μάρκου.
3o βραβείο, Ζήσης Ζηκούλης.

Νερό & Θάλασσες

1ο βραβείο, Βαγγέλης Ματσίκας.
2o βραβείο, Ντίνος Μιχάηλ
3o βραβείο, Χρήστος Βασιλειάδης.

Πτηνά-Ζώα-Φυτά

1o βραβείο, Λάμπρος Λογοθέτης

3o βραβείο, Παναγιώτης Δαλαγιώργος.

Φυσικό Τοπίο

1ο βραβείο, Πάνος Λασκαράκης.
2ο βραβείο, Σταύρος Λαμπράκης.
3ο βραβείο, Αθανάσιος Χριστάνας.

Ειδικό Βραβείο Νέων Δημιουργών ΑΚΤΟ

Ειδικό Βραβείο + έπαινος Φυσικό τοπίο, Βασίλης Πασταπάς.
Ειδικό Βραβείο, Αλεξάντερ Φράνσις Χάργκρεϊβ.
Ειδικό Βραβείο, Δημήτρης Λούκας.