© Mark J. Terrill / AP
FITNESS

15 συμβουλές για τέλειο σώμα από κορυφαίους αθλητές

Τελικά, πόσες διατάσεις πρέπει να κάνεις την ημέρα; Οι άρσεις θανάτου είναι όντως του θανάτου; Αναζητήσαμε απαντήσεις από τα πιο επίσημα χείλη.

H προπόνηση μπορεί να έχει αποκτήσει επιστημονικά κριτήρια, παραμένει όμως σε μεγάλο βαθμό τέχνη. Ό,τι γνωρίζουμε σήμερα προκύπτει από τα ατελείωτα trial and error των προπονητών και των αθλητών που έχουν δοκιμάσει στο σώμα τους με συστηματικό τρόπο διάφορα πράγματα και έχουν καταλήξει σε διάφορα συμπεράσματα.

Αυτούς αναζητήσαμε, αυτούς διαβάσαμε, αυτούς εμπιστευόμαστε.

Ακολουθούν 15 απαντήσεις σε κρίσιμες ερωτήσεις – ή πώς θα φτιάξεις τέλειο σώμα σύμφωνα με τους κορυφαίους αθλητές εκεί έξω.

Διατάσεις πρωί, μεσημέρι, βράδυ

Lebron James: «Πάντα κάνω διατάσεις στο τέλος της προπόνησης. Επίσης, κάνω διατάσεις και κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Άλλαξε τις γωνίες, βάλε νέες ασκήσεις στο πρόγραμμα

Pierre Paganini, προπονητής του Roger Federer: «Με το Roger πρέπει να είσαι πολύ καλός για να του βρεις ασκήσεις που να του δημιουργούν πρόβλημα. Έχει τόσο καλό συντονισμό».

Ημέρα ξεκούρασης δε σημαίνει ημέρα καναπέ

Kristi Yamaguchi, χρυσή ολυμπιονίκης και δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια καλλιτεχνικού πατινάζ: «Το περπάτημα σε διάδρομο ή στο δρόμο βοηθάει να χαλαρώσουν οι μυς μου».

Δεν υπάρχουν επικίνδυνες ασκήσεις

Kobe Bryant: «Όχι δεν κάνω πλειομετρικές ασκήσεις. Ολυμπιακές άρσεις μόνο, σκουότ, ρουμάνικες άρσεις, αρασέ, επολέ ζετέ, τέτοια πράγματα».

Ό,τι και να κάνεις χρειάζεται τρέξιμο

Floyd Marryweather Jr: «To πόσο τρέχω κάθε μέρα διαφέρει. Αν έχω κάνει παραπάνω sparring μια μέρα μπορεί να μην τρέξω καθόλου. Αλλά όταν βγαίνω στο δρόμο θα τρέξω οπωσδήποτε μεταξύ 5 και 8,5 μίλια σε γρήγορο ρυθμό».

Άσε τις δίαιτες στην άκρη

Andy Newell, 21 φορές νικητής σε κούρσες Nordic skiing: «Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του χάνω βάρος και χάνω λίπος».

Δεν χρειάζεται στρατιωτική πειθαρχία

Julie Chu, παγκόσμια πρωταθλήτρια, αργυρή Ολυμπιονίκης στο ice hockey: «Αντί για λίγο εδώ, λίγο εκεί, φάε ένα μεγάλο γλυκό μια συγκεκριμένη μέρα. Κέρνα τον εαυτό σου πού και πού».

Δε φτάνουν μόνο τα βάρη

Lindsay Davenport, ολυμπιονίκης, τρεις φορές τροπαιούχος Grand Slam, πρώην Νο 1 στο τένις γυναικών: «Το πρόγραμμα προπόνησης ήταν 10 ως 15 ώρες με τη ρακέτα την εβδομάδα, τρεις ώρες ελεύθερα βάρη, περιστασιακά πιλάτες (αναλόγως του πόσο σφιχτή νιώθω), δύο προπονήσεις με δρομικές ασκήσεις και ασκήσεις έκρηξης».

Η προπόνηση με παρέα είναι πιο αποτελεσματική

Lauren Wenger, παγκόσμια πρωταθλήτρια και χρυσή ολυμπιονίκης στο πόλο: «Όταν βλέπω κάποιον να προπονείται σκληρά μου δίνει κίνητρο να πιεστώ κι εγώ περισσότερο».

Υπάρχουν καλοί και κακοί υδατάνθρακες

Novak Djokovic: «Το σώμα σου χρειάζεται σάκχαρα, για την ακρίβεια χρειάζεται φρουκτόζη, το σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα, τα λαχανικά και το μέλι».

Μην υποτιμάς τις εναλλακτικές μορφές προπόνησης

Justin Reiter, αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα snowboarding: «Η γιόγκα ήταν και είναι μεγάλο μέρος της ζωής μου από τη στιγμή που έκανα για πρώτη φορά το 2004».

Προπονήσου έξυπνα, όχι σκληρά

Nick Matthew, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο squash: «Όταν είσαι νέος κάνεις πράγματα που σε μεγαλύτερη ηλικία το σώμα δε θα μπορούσε να αντέξει. Αυτό που κάνω σήμερα είναι να προπονούμαι έξυπνα, με πολλές ώρες αποθεραπείας, προπονήσεις με μικρή επιβάρυνση και πολλές ώρες στην πισίνα».

Η ρουτίνα είναι το πιο ωραίο πράγμα στον κόσμο

Freddie Roach, προπονητής του Manny Pacquiao και του Oscar DeLa Hoya: «Όταν προπονούσα τον Mickey Rourke, τρέχαμε τα μεσάνυχτα γιατί είναι νυχτόβιος. Όταν το σώμα σου είναι σε πρόγραμμα, οι ασκήσεις θα δουλέψουν».

Πρωτείνη εντός μισαώρου

Nick Matthew, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο squash: «Το πιο σημαντικό πράγμα  μετά την προπόνηση είναι το πρωτεϊνικό ποτό εντός μισαώρου. Αν δεν γίνει αυτό το σώμα απλώς δεν ανατροφοδοτείται».

Γύμνασε και τους υπόλοιπους μυς

J.R. Celski, πρωταθλητής speed skating: «Ο προπονητής μου με βάζει να κάνω 4 ώρες ποδήλατο και τρεις ώρες προπόνηση στην άμμο».