© Collection Christophel/AFP
LIFE

17 συνήθειες που θα σου αλλάξουν τη ζωή

Τι σημασία έχει για την προσωπική σου επιτυχία το πού παρκάρεις το αμάξι, εάν χρησιμοποιείς ασανσέρ και τι φυλάς στην πίσω θήκη της τσάντας; Όπως φαίνεται, μεγάλη.

«Οι μικρές πράξεις που τηρούνται με συνέπεια μπορούν να οδηγήσουν σε γιγαντιαίες αλλαγές», ήταν η βασική ιδέα που είχε μοιραστεί στην TEDx ομιλία του ο νεαρός Sam Demma, ένας από τους περιβαλλοντολόγους που είχαν ξεχωρίσει πριν από την ηλικία των 25 στον Καναδά, και η ιδέα αυτή δεν εφαρμόζεται μόνο στο πεδίο της οικολογίας με το αποτύπωμα των απλών (και φαινομενικά ασήμαντων) αποφάσεων που παίρνουμε καθημερινά, αλλά και στο πεδίο του προσωπικού μας μικρόκοσμου.

Το μυαλό μας οραματίζεται μεγάλα επιτεύγματα, στόχους ζωής, όπως ένα υπερατλαντικό ταξίδι ή την κατάκτηση της εργασιακής θέσης που πάντα ονειρευόσουν, αλλά πώς φτάνει κάποιος από τη θεωρία στην πράξη;

Οι απλές (και φαινομενικά ασήμαντες αποφάσεις) που παίρνουμε καθημερινά είναι και πάλι το κλειδί στην υπόθεση.

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια συλλογή από μικρές κινήσεις σε επίπεδο καθημερινότητας, που μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές σε επίπεδο ζωής.

Μικρές συνήθειες, μεγάλες αλλαγές

Ακολούθησε πιστά τον κανόνα του ενός λεπτού: καθημερινές υποχρεώσεις που διευθετούνται τόσο σύντομα (πχ η απάντηση στα εισερχόμενα emails, το γέμισμα βενζίνης κοκ) δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβάλλονται. Όπως είχε γράψει ο συγγραφέας Gretchen Rubin στο βιβλίο του The Happiness Project, «αυτός είναι ένας απλός τρόπος να έχεις τον έλεγχο των πραγμάτων».

Η πείνα επηρεάζει άμεσα την εγκεφαλική λειτουργία. Έχοντας πάντα στην τσάντα σου ένα σνακ, ιδανικά πρωτεϊνούχο, αποφεύγεις τα περιττά έξοδα αλλά και το αίσθημα εξάντλησης, όταν χρειάζεσαι ένα boost μέχρι το επόμενο γεύμα.

Η κλασική συμβουλή που όλοι θυμόμαστε να ακούμε μικροί από τους γονείς μας, το «να βουρτσίζεις τα δόντια σου κάθε πρωί», δεν είναι μόνο ότι εξασφαλίζει στοματική υγιεινή και γλιτώνει από επίπονα σφραγίσματα, αλλά συμβάλλει και στην ψυχολογία – ξεκινάς την ημέρα με φρεσκάδα και περισσότερη όρεξη.

Σε μία συνέντευξη, ο κοινωνιολόγος-οικονομολόγος Randall Bell που έχει ασχοληθεί διεξοδικά με τους παράγοντες της ευτυχίας, είχε πει ότι «εκείνοι που σηκώνονται το πρωί και στρώνουν το κρεβάτι τους είναι 206.8% πιθανότερο να γίνουν εκατομμυριούχοι». Η επιτυχία ξεκινά από την πνευματική ισορροπία της καθημερινής ζωής, κομμάτι της οποίας είναι και το στρώσιμο του κρεβατιού.

Είναι φορές που τα νεύρα και το θυμικό προφταίνουν τη λογική και προκαλούνται συγκρούσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Η κλασική συμβουλή για αυτές τις περιστάσεις είναι να μετράς από μέσα σου ως το δέκα, προτού απαντήσεις. Αυτό δε σημαίνει να μείνεις σιωπηλός, αλλά να παραμείνεις διπλωμάτης.

Επειδή η ζωή είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ, πρέπει να κρατάς σημειώσεις: πλησιάζεις τους στόχους σου ή όχι; Σε περίπτωση που καταφέρεις να κάνεις καθημερινά μια μίνι αυτοαξιολόγηση, βλέποντας πόσο συνεπής υπήρξες στον εαυτό σου, θα πολλαπλασιάσεις την προσωπική σου πρόοδο σε κάθε τομέα.

Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια αυξάνουν και πληθαίνουν οι μέθοδοι διαλογισμού. Το σώμα ζητάει διέξοδο. Μια απλή τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί από τον καθένα είναι το J-a-m-ming: ένα λεπτό διαλογισμού ανά ώρα, το οποίο πρακτικά αντιστοιχεί σε μια συνειδητή προσπάθεια να κατευνάσεις τους τόνους μέσα στου.

© Unsplash / Leon Seibert

Μην ολοκληρώνεις τη μέρα σου με τον λάθος τρόπο: πριν πέσεις για ύπνο καθάρισε την κουζίνα και τακτοποίησε το σπίτι.Όπως έχει επισημάνει ο Καναδός ψυχολόγος Jordan Peterson, «μόνο εφόσον φροντίζεις το άμεσο περιβάλλον σου, θα είσαι σε θέση να κάνεις μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή σου».

Επιστρέφοντας σπίτι με το αμάξι, αντί να ψάχνεις την κοντινότερη θέση πάρκινγκ κοντά στο σπίτι σου, ξεκίνα να ψάχνεις χώρους στάθμευσης περίπου 1 χλμ. μακριά. Αυτή η αλλαγή θα σου προσφέρει τα αναγκαία βήματα για τη σωματική σου υγεία, τα οποία κανονικά πρέπει να κυμαίνονται περίπου στα 10.000 ανά ημέρα.

«Ό,τι σκέφτεσαι, γίνεσαι· ό,τι αισθάνεσαι, έλκεις», λέει ένα από τα πιο γνωστά ρητά αυτοβοήθειας, προσπαθώντας να ανακόψει τη φυσική ροπή πολλών ατόμων προς την αρνητική σκέψη. Για να μη μιλάμε γενικά, λίγο πριν πέσεις για ύπνο, θυμήσου κάτι θετικό που συνέβη εκείνη τη μέρα – μην το περάσεις στα ψιλά, πάρε τη χαρά που μπορεί να σου προσφέρει.

Οι συστάσεις εκ μέρους των γιατρών αναφέρουν ότι πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 1,5 λίτρα νερού την ημέρα, πράγμα το οποίο (ειδικά τον χειμώνα) μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτο. Μόνος τρόπος είναι να αποκτήσεις νέες συνήθειες: πχ να πίνεις ένα ποτήρι νερού όποτε ουρείς.

Κανένας δεν έγινε πλούσιος, απλά και μόνο με εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά είναι σημαντικό να ελέγχεις τη ροή των χρημάτων σου ανά μήνα. Ένα έξυπνο κόλπο είναι να διαχωρίζεις εξ αρχής το ποσό του μισθού: 50% για τις βασικές σου ανάγκες, 30% για διασκέδαση και δραστηριότητες, 20% αποταμίευση.

Έρευνα από το Duke Human Resources έχει δείξει ότι να ανεβαίνεις σκαλιά είναι πολύ χρήσιμη άσκηση για τη διατήρηση βάρους αλλά και τη μείωση της χοληστερίνης. Για επισκέψεις λοιπόν σε διαμερίσματα μέχρι τον 2ο όροφο, σταμάτα να παίρνεις ασανσέρ.

© AP Photo/Ivan Valencia

Μία από τις επιπτώσεις που μας έχουν κληρονομήσει τα smartphones περιγράφεται από τον όρο nomophobia: πρόκειται για το στρες που νιώθουμε σε περίπτωση που (ακόμη και για μερικά λεπτά) μείνουμε μακριά από το κινητό. Τόλμησέ το. Ειδικά την ώρα του φαγητού κράτα μακριά το smartphone – θα ηρεμήσεις και θα απολαύσεις καλύτερα το φαγητό.

Ζούμε στην εποχή των social media και της απόσπασης προσοχής, απαιτώντας από το μυαλό μας να είναι πάντα σε εγρήγορση σε πολλά πράγματα παράλληλα. Χρειάζεται ένα διάλειμμα. Για μερικές ώρες, ιδανικά από το απόγευμα και μετά, βάλε σίγαση στις ειδοποιήσεις.

Ειδικά για όσους είναι εργαζόμενοι γραφείου, ο κανόνας 30/60 μπορεί να αποβεί σωτήριος: για κάθε 30 λεπτά που μένεις καθιστός, κάνεις ένα διάλειμμα 60 δευτερολέπτων σωματικής άσκησης, Δεν αποδίδει σε επίπεδο ενδυνάμωσης ή απώλειας κιλών, αλλά βοηθάει το σώμα να ξεπιαστεί, μαζί με το μυαλό.

Ανεξάρτητα από το πώς είναι ο καιρός, πριν βγεις έξω πρέπει να βάζεις αντηλιακό. Αυτή η συνήθεια όχι μόνο προστατεύει το δέρμα σου από τα εγκαύματα και ρυτίδες το καλοκαίρι, αλλά προλαμβάνει και τον καρκίνο του δέρματος μακροπρόθεσμα.