Pexels
ΥΓΕΙΑ

2 κουταλιές μέλι την ημέρα είναι ευεργετικές για την υγεία μας

Ξέχνα το ένα μήλο την ημέρα. Οι έρευνες απέδειξαν ότι η σωστή ημερήσια ποσότητα μελιού έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

To «ένα μήλο την ημέρα, κάνει τον γιατρό πέρα» είναι old news. Πάμε στα φρέσκα κουλούρια: το μέλι. Παρεμπιπτόντως, η οδηγία για το μήλο κυκλοφορεί στον πλανήτη από τον 19ο αιώνα. Προφανώς και στο διάστημα που ακολούθησε από την εμφάνιση της φράσης (στην Αγγλία) έως σήμερα, μελετήθηκε το φαινόμενο.

Έρευνα του 2013 έδειξε πως η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα είναι γενικά συγκρίσιμη με τη χρήση ενός φαρμάκου στατίνης, για τη μείωση της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χοληστερόλης για άτομα άνω των 50 ετών. Δυο χρόνια αργότερα, επιστήμονες διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν ένα μήλο την ημέρα, χρησιμοποιούσαν λιγότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Κρατάμε λοιπόν, το μήλο και πάμε σε κάτι άλλο που από ό,τι φαίνεται μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για την υγεία μας, αν το βάλουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Τι μάς προσφέρει το μέλι

Unsplash

Επιστήμονες από την ιατρική σχολή του University of Toronto ανακάλυψαν πως το μέλι βελτιώνει αρκετούς βασικούς δείκτες της καρδιομεταβολικής υγείας. Για την ακρίβεια, μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα νηστείας, τη συνολική χοληστερόλη και την κακή χοληστερόλη/LDL, σταθεροποιεί τα τριγλυκερίδια και είναι δείκτης για λιπώδη ηπατική νόσο.

Φαίνεται επίσης πως προάγει αυξημένα επίπεδα HDL/καλής χοληστερόλης και ορισμένους δείκτες φλεγμονής. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Reviews είναι η πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση σχετικών κλινικών δοκιμών που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Επιπροσθέτως, περιλαμβάνει λεπτομερή δεδομένα που σχετίζονται με την επεξεργασία του μελιού.

Ο εκ των ερευνητών, Tausif Khan δήλωσε ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά, καθώς το μέλι είναι κατά το 80% της σύνθεσης του, ζάχαρη. «Είναι όμως, και περίπλοκη σύνθεση κοινών και σπάνιων σακχάρων, πρωτεϊνών, οργανικών οξέων και άλλων βιοδραστικών ενώσεων που πιθανότατα έχουν οφέλη για την υγεία».

Τόνισε ότι είναι σημαντικό να ληφθεί υπ’ όψιν πως οι δοκιμές που έγιναν, αφορούσαν 1100 μετέχοντες, οι οποίοι ακολουθούσαν και άλλα υγιεινά πρότυπα διατροφής. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα ευρήματα, τα πρόσθετα σάκχαρα αντιπροσώπευαν έως το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων των συμμετεχόντων. Έτσι, ο Dr. Khan το πρότεινε ως εναλλακτική, ώστε να αποφεύγουμε τη ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά για να προστατευθούμε από καρδιομεταβολικούς κινδύνους.

Πόσο μέλι μας κάνει καλό;

Εξίσου σημαντικό είναι να διευκρινιστεί ότι η μέση ημερήσια δόση μελιού στα πειράματα ήταν 40 γραμμάρια. Δηλαδή, περίπου δύο κουταλιές της σούπας. Η μέση διάρκεια του πειράματος ήταν οκτώ εβδομάδες. Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν και ότι το επεξεργασμένο μέλι φαίνεται να χάνει πολλά από τα «δώρα» που κάνει στην υγεία μας μετά την παστερίωση.

«Μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στο μη επεξεργασμένο μέλι και σε αυτό από ένα άνθος. Περισσότερα στοιχεία υψηλής ποιότητας μπορούν να βοηθήσουν τη σύγχρονη επιστήμη να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη κατανόηση των πολλών ενώσεων που προάγουν την υγεία στο μέλι», κατέληξε ο Dr. Khan. Ναι, το φαινόμενο θα συνεχίσει να παρακολουθείται.