ΤΑΞΙΔΙ

Η Σέριφος έχει αυτό το κάτι που θέλεις

Για μερικούς, το καλύτερο νησί των Κυκλάδων. Κάτι θα ξέρουν.

Διαβάζω ξανά αυτή την αοριστία που έγραψα στο lead του κειμένου, κάτω από τον τίτλο. Κι ενώ με εκνευρίζουν συνήθως οι αοριστίες και τις αποφεύγω, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα μπορούσα να κάνω κι αλλιώς. Γιατί η Σέριφος έχει όλα εκείνα τα στοιχεία για να ανακηρυχθεί βασίλισσα των Κυκλάδων και του Αιγαίου γενικότερα. Απλά έχει μεγάλο ανταγωνισμό όπως θα έχεις, οπότε δεν θα της δώσω κάποιον τίτλο. Θα πω απλά το εξής.

 

Με μία ομορφιά που χαρακτηρίζεται επιεικώς ‘άγρια’ χάρη σε αυτό το απόκοσμο πολλές φορές Κυκλαδίτικο τοπίο, τις ανεμοδαρμένες πλαγιές και τις παραλίες στις οποίες μπορείς να χαρτογραφήσεις όλα τα γεωλογικά φαινόμενα της Μεσογείου. Κάθε γωνιά της Σερίφου έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, τη δική της αισθαντική παρουσία σε ένα νησί που όλοι συνωστίζονται σε μια της μεριά, απλά γιατί αγνοούν τις μοναδικές ομορφιές της.

Αν πας στη Σέριφο, φρόντισε να έχεις μέσο μεταφοράς και αρκετή όρεξη για περιηγήσεις. Για να μην γνωρίσεις το νησί που ξέρουν όλοι και μπορούν να δουν σε 3 ημέρες αλλά το νησί που θα έπρεπε να γνωρίσεις. Κι όταν εκεί ανάμεσα στις απόκρημνες πλαγιές που δεν έχουν ίχνος πρασίνου, νιώσεις ότι δεν είσαι σε νησί αλλά σε κάτι πρωτόγνωρα όμορφο, θα έχεις κάνει το πρώτο βήμα στο να γνωρίσεις την Σέριφο πραγματικά.

Πάμε όμως στις προτάσεις μας για το νησί. Στα απαραίτητα για να πεις ότι έχεις πάρει μια καλή πρώτη γεύση.

Απαραίτητη βουτιά στον Άγιο Σώστη. Σε αυτή τη ‘διπλή’ παραλία με την επιλογή να καθήσεις είτε από τη μεριά με το βότσαλο κοντά στο εκκλησάκι είτε από την άλλη μεριά όπου το βοτσαλάκι είναι πολύ ψιλό. Τα νερά είναι σίγουρα ωραία οπότε το από ποια μεριά θα κάτσεις εξαρτάται από το από πού φυσάει ο αέρας και πόσος κόσμος συνωστίζεται στην παραλία. Οι σκιές είναι λίγες οπότε είτε ετοιμάσου για μαύρισμα είτε πάρε ομπρέλα.

Για βόλτα στη Χώρα. Προσωπικά, την θεωρώ την πιο όμορφη από τις Χώρες των Κυκλάδων. Κι ενώ οι υπόλοιπες είναι κυρίως για να τις χαζεύεις από μακριά να στέκουν στο βράχο, ειδικά η Χώρα της Σερίφου ενδείκνυται για περπάτημα στα σοκάκια, με τον αέρα να σε παίρνει και να σε σηκώνει. Πανέμορφη όταν την βλέπεις από το λιμάνι, ακόμα πιο όμορφη όταν την χαζεύεις από κοντά.

Στο Μέγα Λιβάδι για ηλιοβασίλεμα. Είναι εκπληκτικό το να δεις το ήλιο να δύει στα παλιά μεταλλεία αλλά δεν είναι πολλοί εκείνοι που θα κάνουν το δρόμο κατά κει, μιας και το μέρος δεν προσφέρεται φοβερά για μπάνιο νωρίτερα μέσα στη μέρα.

Φρέσκο ψάρι στον Νικούλια. Είναι στον κόλπο του Πλατύ Γιαλού που τον χτυπά ακατάπαυστα ο Βορράς. Αλλά έχει ομολογουμένως το καλύτερο ψάρι του νησιού, οπότε μία επίσκεψη σε ένα από τα βορειότερα σημεία του νησιού θεωρείται επιβεβλημένη.

Χάσου στο Γάνεμα. Στη μεγαλύτερη ενδεχομένως παραλία του νησιού. Σε μια αμμουδιά πολύ μεγάλη τόσο σε μήκος όσο και σε πλάτος που τους χωράει όλους. Σκιά δεν θα βρεις ούτε για πλάκα αλλά θα βρεις μια ωραία ταβέρνα με ψαρικά, αδελφάκι μίας άλλη ταβέρνας που θα αναφέρω αργότερα.

Απόγευμα στην Βαγιά. Εδώ θα πας πιο πολύ για το σκηνικό που δημιουργεί το ηλιοβασίλεμα, για τα χρώματα που δίνει στον κόλπο αυτόν και της αίσθησης της “σπηλιάς” που σου δίνει όσο ο ήλιος χάνεται πίσω από τον βράχο. Βότσαλο.

Εκεί ψηλά στο κάστρο. Το κάστρο της Χώρας της Σερίφου είναι όπως θα περίμενες στο ψηλότερο σημείο της Χώρας, επιβλέποντας τα σπίτια από κάτω και το υπόλοιπο Αιγαίο. Είναι πραγματικά μαγευτική η θέα από την εκκλησία που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Χώρας. Φρόντισε να βρεις το κουράγιο να περπατήσεις μέχρι εκεί και ένα μισάωρο να χαζέψεις την ομορφιά του τόπου από ψηλά.

Η όμορφη Συκαμιά. Από τις πολύ ωραίες παραλίες του νησιού τις οποίες όμως δεν αξίζει να επισκεφτείς αν φυσάει πολύ. Οπότε ρώτα κανέναν ντόπιο πριν κινήσεις για εκεί. Είναι όμως πολύ όμορφη παραλία και θα βρεις μάλιστα εκεί και το ταβερνάκι – αδελφάκι του άλλου στο Γάνεμα, με πολύ καλά ψαρικά. Περνάς πανεύκολα όλη τη μέρα στη Συκαμιά.

 

Ο κλασικός αγαπημένος Όμιλος. Ιστιοπλοϊκός αν αναρωτιέσαι αλλά πάνω απ’ όλα ο όμιλος όλων των ντόπιων και των τουριστών. Οι συνεδριάσεις νιώθεις ότι γίνονται πάντα μεταμεσονύκτια με τον μέσα και τον έξω χώρο να είναι πραγματικά ό,τι μπορείς να ζητήσεις ποτέ από τη διασκέδασή σου σε ένα νησί. Παίζει χωρίς μεγάλο ανταγωνισμό αλλά θα κέρδιζε ούτως ή άλλως.

Δώσε κι εσύ ένα βραβείο στην Ψιλή Άμμο. Η πλέον γνωστή παραλία του νησιού με υπέροχη λευκή άμμο, σχετικά σκληρή, ένα φαινόμενο που θα πρέπει να πετύχεις έναν γεωλόγο να σου εξηγήσει. Τα νερά είναι λόγω εδάφους πολύ όμορφα και γαλάζια και θα πρέπει να τα ‘περπατήσεις’ αρκετά για να αρχίσει να βαθαίνει. Τόσο ωραία που καταντά λίγο βαρετή σαν παραλία.

Μια περατζάδα στο λιμάνι. Δεν το λες και το πιο όμορφο λιμάνι των Κυκλάδων αλλά στην βόλτα που θα κάνεις από κει που δένει το καράβι μέχρι την άλλη μεριά του κόλπου θα βρεις σίγουρα ένα μέρος να σου αρέσει να καθήσεις για καφέ ή φαγητό.

Μια βόλτα στην καινούρια πόλη. Είναι ουσιαστικά τα σπίτια που έχουν χτιστεί περιμετρικά στη Χώρα και θα τα συναντήσεις 1-2 στροφές πριν το parking. Οι κάτοικοι εκεί έχουν ευτυχώς την ευσυνειδησία να χτίσουν σπίτια τα οποία δένουν αρμονικά με την Χώρα και γιατί όχι, να αποκτήσουν τους δικούς τους θαμώνες σε μαγαζιά εκεί.

Τυρόπιτα στο φούρνο στη Χώρα. Όνομα δεν θυμάμαι. Αλλά θα τον βρεις ακριβώς κάτω από το bar Αέρινο. Ένας παραδοσιακός φούρνος στον οποίο θα πάρεις προμήθειες είτε είσαι ξενύχτης και αναζητάς τροφή τις πρώτες πρωινές ώρες είτε ξεκινάς από Χώρα για κάποια παραλία.

Καρτέρι στο λιμάνι για τις “νύφες”. Εντάξει, αυτό δεν ισχύει σε κάθε περίπτωση αλλά αν δεις πόσα ιστιοπλοϊκά είναι δεμένα είτε στις προβλήτες είτε αρόδο στο νησί, μην σαστίσεις αν δεις γυναικοπαρέες να κόβουν τις βόλτες τους σε αναζήτηση νερού, ρεύματος και διασκέδασης. Να σημειωθεί ότι οι ανδροπαρέες σε αντίστοιχη κατάσταση είναι σημαντικά περισσότερες οπότε η μάχη θα είναι σκληρή.

 

Στο γκρεμό εκεί κοντά στη Χώρα θα φας πολύ ωραία ψητά στο Αλώνι. Θα κάνεις από τα πιο ωραία φαγητά στο νησί αλλά σίγουρα φρόντισε να κλείσεις τραπέζι γιατί πάνε κάτι τύποι και γράφουν σε site ότι είναι καλό και μετά δεν βρίσκουμε τραπέζι. Oh wait.

Στα Λιβαδάκια, κάτω από τα αρμυρίκια. Από τις πλέον χαλαρωτικές φάσεις που μπορείς να ζήσεις, να σε παίρνει ο ύπνος κάτω από τα αρμυρίκια μετά τη βουτιά. Βέβαια μιλάμε για την πιο κοντινή στο πολυσύχναστο λιμάνι παραλία. Οπότε θα την πετύχεις πάντα με αρκετό κόσμο, χωρίς να είναι φοβερής ομορφιάς. Ιδανική βέβαια για την τελευταία βουτιά πριν πάρεις το καράβι της επιστροφής.