Joyce Romero / Unsplash
ΤΑΞΙΔΙ

4 φυσικοί τρόποι για να νικήσεις το jet lag

Πώς θα επαναφέρεις τον ύπνο σου στα φυσιολογικά του επίπεδα μετά από ένα πολύωρο ταξίδι σε διαφορετική ζώνη ώρας.

Όταν πετάμε σε διαφορετικές χρονικές ζώνες, το jet lag είναι σχεδόν αναπόφευκτο και πρόκειται για ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί ακόμη και τους πιο έμπειρους ταξιδιώτες. Αν έχεις κάνει ποτέ διακοπές σε μια μακρινή χώρα, θα ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να καταπολεμήσεις την επιθυμία για ύπνο, τόσο κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του ταξιδιού σου, όσο και κατά τις πρώτες ημέρες της επιστροφής σου. Τι πρέπει λοιπόν να κάνεις για να νικήσεις το jet lag με φυσικό τρόπο;

Κατανόησε τι ακριβώς προκαλεί το jet lag

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι τα κατοικίδια φαίνεται να γνωρίζουν ακριβώς πότε είναι ώρα να φάνε ή να πάνε για ύπνο, παρόλο που δεν μπορούν να διαβάσουν το ρολόι; Το σώμα μας έχει τις ίδιες ικανότητες και ουσιαστικά μπερδεύεται για κάποιο διάστημα.

Στην ουσία, το jet lag είναι η σύγχυση του σώματός μας σχετικά με το τι ώρα της ημέρας είναι στην πραγματικότητα. Η παράκαμψη των ζωνών ώρας διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό, ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί σε αίσθημα υπνηλίας, εξάντλησης, ακόμη και άγχους.

Το jet lag θεωρείται προσωρινή διαταραχή του ύπνου και δεν αποτελεί σοβαρή κατάσταση, αλλά μπορεί να είναι σοβαρά ενοχλητικό ή δυσάρεστο, ειδικά όταν ταξιδεύουμε. Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι φτιαγμένο για να ταξιδεύει τόσο γρήγορα και τόσο μεγάλες αποστάσεις, οπότε χρειάζεται χρόνο για να κάνει τις κατάλληλες προσαρμογές. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το σώμα μας. Κράτα σημειώσεις λοιπόν.

Ξεκίνα την προσαρμογή εκ των προτέρων

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά το πιο σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση του jet lag είναι να αντισταθείς στην παρόρμηση να πας για ύπνο σε ακανόνιστη ώρα μετά την προσγείωση σε μια νέα τοποθεσία. Σίγουρα, το σώμα μπορεί να σου λέει ότι οι στις 18:00 π.χ. τοπική ώρα ακούγεται σαν μια πολύ καλή ώρα για ύπνο, αλλά αν ενδώσεις, θα δυσκολευτείς ακόμα περισσότερο να προσαρμοστείς την επόμενη μέρα.

Προσπάθησε να αγνοήσεις την παρόρμηση και μείνε ξύπνιος μέχρι την κανονική ώρα του ύπνου. Αν δεν μπορείς να καταπολεμήσεις την ανάγκη για ξεκούραση, τουλάχιστον βάλε ξυπνητήρι, ώστε να βεβαιωθείς ότι θα κοιμηθείς μάξιμουμ για 45 λεπτά.

Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν ακόμη να προετοιμάζουμε τον οργανισμό μας για την αλλαγή των ζωνών ώρας, αλλάζοντας σιγά σιγά το πρόγραμμά μας τις ημέρες πριν από την αναχώρηση. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να πηγαίνουμε για ύπνο νωρίτερα ή να παίρνουμε δόσεις μελατονίνης τη νέα ώρα που θα κοιμόμαστε. Το Jet Lag Rooster και το Timeshifter, είναι μερικές από τις εφαρμογές που μπορούν να μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε το νέο μας πρόγραμμα.

Ο γενικός κανόνας είναι πάντως ότι για κάθε χρονική ζώνη που παραλείπουμε, το σώμα μας θα χρειαστεί μία ημέρα για να προσαρμοστεί. Έτσι, αν ταξιδέψουμε μέσα από οκτώ χρονικές ζώνες, θα πρέπει να περιμένουμε χρόνο αποκατάστασης οκτώ ημερών. Αυτό μπορεί, φυσικά, να αλλάξει με βάση παράγοντες όπως η ηλικία, οι προηγούμενες συνήθειες ύπνου (και η τάση για αϋπνία) και το πόσο αποτελεσματικά λαμβάνουμε μέτρα για την καταπολέμηση του jet lag. Λέγεται επίσης ότι το ταξίδι προς τα ανατολικά επιβαρύνει περισσότερο το σώμα από το ταξίδι προς τα δυτικά.

Η ενυδάτωση είναι το παν

Δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ταξίδι με αεροπλάνο είναι μια εμπειρία αφυδάτωσης, αλλά γνώριζες ότι η αφυδάτωση επηρεάζει πολύ περισσότερο από το επίπεδο δίψας και την εμφάνιση του δέρματός μας; Η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τις επιπτώσεις του jet lag, καθώς το μεγάλο υψόμετρο της καμπίνας υπό πίεση μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τον κιρκάδιο ρυθμό να κάνει την προσαρμογή. Η διατήρηση της ενυδάτωσης διατηρεί τη ροή του αίματος σε ομοιόμορφο ρυθμό και εξομαλύνει τη μετάβαση.

Η άσκηση είναι επίσης εξαιρετική για να δώσει ώθηση στον οργανισμό να προσαρμοστεί στο νέο πρωινό πρόγραμμα. Αν ξυπνάς απίστευτα ζαλισμένος από το jet lag, κάνοντας μερικές ελαφριές κινήσεις για να κινηθεί το αίμα σου, θα βοηθήσεις το σώμα σου να υπενθυμίσει ότι έφτασε η μέρα.

Αγκάλιασε το φυσικό φως

Μέρος του τρόπου με τον οποίο το σώμα μας ξέρει να ξυπνάει το πρωί ή να νιώθει κουρασμένο τη νύχτα οφείλεται στην παρουσία του ηλιακού φωτός. Μόλις φτάσεις στο νέο σου προορισμό, κράτα τις κουρτίνες ορθάνοιχτες για να δώσεις στο σώμα σου μια υπενθύμιση της ημέρας που είναι αδύνατο να αγνοήσει. Είναι επίσης καλή ιδέα να επενδύσεις σε μια ποιοτική μάσκα ματιών για την πτήση που θα δημιουργήσει ένα νυχτερινό περιβάλλον, ακόμη και αν πετάς μέσα από ηλιόλουστο ουρανό.

Αντίθετα, αν το φυσικό φως σε ξυπνάει το πρωί, τότε θα πρέπει να αποφεύγεις το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών. Η αποφυγή του μπλε φωτός του smartphone ή της οθόνης του υπολογιστή το βράδυ μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν πρόκειται για την καταπολέμηση του jet lag. Άσε για λίγο το chat και επικεντρώσου στο πώς θα βοηθήσεις το σώμα σου να προσαρμοστεί.