iStock
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

4 απλά γραφήματα για να κατανοήσεις το μέγεθος της κλιματικής κρίσης

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη συνεχώς αυξάνεται, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα όλο και χειροτερεύει και η ζωή μας έχει ήδη αλλάξει.

Το μεγάλο συνέδριο του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση έριξε τα φώτα για ακόμη μία φορά στις πολιτικές όσον αφορά την αντιμετώπισή της. Σε όλη αυτή τη συζήτηση είναι πάντα πολύ βασικό να ακούσουμε και να καταλάβουμε τι έχουν να πουν τα δεδομένα και οι επιστήμονες.

Τα πράγματα σίγουρα δεν πηγαίνουν καλά και αυτό είναι κάτι που δυστυχώς αρχίζουμε να το βλέπουμε μπροστά μας. Οι πρώτες επιπτώσεις που φέρνει μαζί της η κλιματική κρίση οδηγούν σε ευρύτερες αλλαγές όλων όσα θεωρούσαμε μέχρι σήμερα φυσιολογικά. Παρακάτω θα βρείτε 4 γραφήματα του The Conversation που καταδεικνύουν την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει.

Αυτό που οδηγεί την κλιματική κρίση

Όπως γνωρίζουμε, το επίκεντρο είναι το διοξείδιο του άνθρακα και οι συγκεντρώσεις του στην ατμόσφαιρα. Πρόκειται για ένα αέριο που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από διάφορες καύσεις ορυκτών καυσίμων και επιβαρύνεται από τις πυρκαγιές στα δάση δημιουργώντας στην ουσία έναν φαύλο κύκλο.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν η ανθρώπινη δραστηριότητα παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που μπορεί να απορροφήσει το φυσικό περιβάλλον. Και φαίνεται ότι τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα των συγκεντρώσεων άνθρακα διαρκώς χειροτερεύουν. Ακόμα και στη χρονιά των lockdowns. Παρακάτω ένα γράφημα με την αύξηση των συγκεντρώσεων άνθρακα ανά χρονιά.

NOAA Global Monitoring Lab

Πόσο μένει το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα;

Η λύση βέβαια ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι καθόλου εύκολη. Αν οι άνθρωποι σταματούσαν εξ ολοκλήρου να κάνουν οποιαδήποτε καύση μέσα στο 2021, σύμφωνα με τα μοντέλα που έχουμε σήμερα, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα θα άρχιζε φυσικά να μειώνεται σταδιακά αλλά θα χρειαζόταν περισσότερο από έναν αιώνα για να φτάσουμε στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980.

Όπως θα δείτε παρακάτω, μία πιθανή καθυστέρηση 20 χρόνων θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης.

Pieter Tans

Η αύξηση των θερμοκρασιών αφορά όλες τις ηπείρους

Η αύξηση των θερμοκρασιών είναι και η πιο ενδεικτική επίπτωσης από την κλιματική κρίση, καθώς τα ρεκόρ σπάνε κάθε χρόνο σε όλες τις ηπείρους αλλά και στους ωκεανούς. Δε συμβαίνει βέβαια με τον ίδιο τρόπο σε κάθε ήπειρο. Υπάρχει εξάλλου μία ποικιλία παραγόντων που μπορεί να επηρεάζει τις θερμοκρασίες κατά τόπους.

Για παράδειγμα, η Αρκτική θερμαίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από τον οικουμενικό μέσο όρο. Εν μέρει αυτό συμβαίνει επειδή όσο ο πλανήτης θερμαίνεται, οι πάγοι λιώνουν και είναι πιο πιθανό η περιοχή να απορροφά αντί να αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου. Στο παρακάτω γράφημα θα βρείτε την πλήρη εικόνα. Η γενική τάση πάντως, όπως προείπαμε, είναι η αύξηση της θερμοκρασίας και αφορά ολόκληρο τον πλανήτη.

κλιματική κρίση NOAA

Τι κάνει η κλιματική κρίση στον πλανήτη μας

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ολοένα αυξανόμενες θερμοκρασίες ήδη έχουν επηρεάσει πολλά πράγματα που μέχρι πρόσφατα τα θεωρούσαμε φυσιολογικά. Πολύ ισχυρές καταιγίδες, τροπικοί κυκλώνες ή και καύσωνες. Όλα μαζί επηρεάζουν τα οικοσυστήματα και τελικά την ίδια τη ζωή μας.

κλιματική κρίση Permanent Service for Mean Sea Level

Το κλίμα της Γης είναι πολυσύνθετο και πολλές φορές αλληλοσυνδεόμενο, ώστε ακόμα και οι ελάχιστες αλλαγές στη θερμοκρασία να έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις ως προς τους παγετώνες και τελικά τα επίπεδα της θάλασσας. O τρόπος που αποτυπώνονται τα τελευταία σε διάφορες παράκτιες πόλεις ανά τον κόσμο αποτελούν άλλο ένα καμπανάκι του κινδύνου – και μια προειδοποίηση για το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχουμε.