© iStock
ΤΑΞΙΔΙ

4 κοντινά νησιά που δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο

Αποστομωτικές παραλίες με χελιδόνια, διαδρομές με street art έργα και επισκέψιμα αρχοντικά του 19ου αιώνα σε περιμένουν.

Οι διακοπές πρέπει να σημαίνουν ξεκούραση και πολλές φορές, οι επιλογές μεγάλων νησιών που απαιτούν χιλιόμετρα οδήγησης, οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό χρειάζεσαι νησιά που δεν θα σε βάλουν καν στον πειρασμό· μικρά και βολικά νησιά, τα οποία προσφέρουν όλες τους τις ομορφιές μαζεμένες σε μια μπουκιά.

Εκεί που οι παραλίες, τα καλά ταβερνάκια και τα γραφικά μέρη με σοκάκια βρίσκονται σε απόσταση κοντινή. Αυτή η εγγύτητα εξασφαλίζει ένα τρομερό προτέρημα για τον ταξιδιώτη: δεν υπάρχει καμία ανάγκη για πρόγραμμα – απλά βγαίνει έξω και αφήνεται στο νησί.

Και φυσικά όλα αυτά καθιστούν αχρείαστο, έως και επιβαρυντικό το αυτοκίνητο. Τους τελευταίους μήνες που η κατάσταση με τις αντλίες στα πρατήρια έχει βγει εκτός ελέγχου, το κριτήριο αυτό προβλέπεται να είναι νο1 για τις αποδράσεις, οπότε σπεύσατε άμεσα για κρατήσεις στα λίγα κοντινά νησιά, τα οποία προτείνονται για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο.

Εμείς, από προσωπική εμπειρία, φτιάξαμε μια λίστα και ευχόμαστε καλές βουτιές μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα.

Αγκίστρι

Πέρα από το «κοσμικό» Αγκίστρι, με τη νερόβραστη περαντζάδα στα δεξιά από το λιμάνι, υπάρχει και το alternative προφίλ του νησιού στα αριστερά, που είναι μια μικρή αποκάλυψη για όποιον δεν το ξέρει: καρδιά αυτής της εναλλακτικής πλευράς είναι η Χαλικιάδα στο τέλος του πευκόδασους (20 λεπτά απ’ το λιμάνι) – μια αποστομωτική παραλία με γυμνιστές κάτω απ’ τον κομμένο βράχο του βουνού, μέσα στη σπηλιά του οποίου φωλιάζουν χελιδόνια. Το σούρουπο είναι η καλύτερη ώρα.

Η ταβέρνα-ενοικιαζόμενα δωμάτια Αλκυόνη είναι η απαράβατη στάση πριν και μετά την παραλία για καφέ αλλά κυρίως ούζα, μεζέδες και ρακές μέχρι αργά το βράδυ. Το τοπίο του αργοσαρωνικού απλώνεται πανοραμικά. Για ιταλική πίτσα στον ξυλόφουρνο, από την άλλη, ψάξτε την Avli στη Σκάλα.

Ύδρα

Αιώνιο καταφύγιο καλλιτεχνών και μποέμ περιπλανόμενων, η Ύδρα παραμένει πρώτη προτίμηση για τους ταξιδιώτες που ψάχνουν τον αέρα του σωστού κοσμοπολιτισμού σε ένα κοντινό νησί.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εκθέσεις στα ιδρύματα σύγχρονης τέχνης (κάντε μια επίσκεψη στο Ιστορικό Αρχείο Ύδρας), αλλά στην ουσία περιττές είναι οι συστάσεις όταν περπατάς μέσα στα πλακόστρωτα δρομάκια και τα πέτρινα –επισκέψιμα– αρχοντικά του λιμανιού: η νησιώτικη αυτή συνοικία έχει ιστορία από τον 19ο αιώνα, τότε που το μικρό νησί του Αργοσαρωνικού πρωταγωνιστούσε στη ναυτιλία.

Τα πόδια είναι αναντικατάστατο εργαλείο για να μυρίσεις την ταυτότητα που ενέπνευσε τον Brice Marden να φτιάξει την τελευταία σειρά από τους πίνακές του. Πολύ κλασική διαδρομή για τους περιπατητές είναι προς την Κιάφα με τα αρχοντικά των Κουντουριώτηδων κι ύστερα παραλιακά για μια βουτιά στις παραλίες.

Σπέτσες

Κανονικά απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε αυτό το ειδυλλιακό νησί του Αργολικού κόλπου, όμως υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στον κανόνα, όπως είναι οι δημότες και οι μόνιμοι ενοικιαστές σπιτιών.

Αλλά αυτό που πρέπει να κρατήσεις είναι όλα βρίσκονται σε διαχειρίσιμη απόσταση: από το Μουσείο των Σπετσών (ένα θεσπέσιο intro για τη σημασία των Σπετσών στην ελληνική ιστορία), το Παλιό Λιμάνι με τα πλακόστρωτα δρομάκια και το μπαρ Mourayo, το οποίο στεγάζεται σε κτίριο που λέγεται πως ήταν ορμητήριο πειρατών κατά την Επανάσταση, μέχρι τις διάσημες παραλίες του νησιού.

Σχεδόν όλες τους είναι οργανωμένες πλαζ και δίχως αμφιβολία τα σκήπτρα της ομορφότερης κατέχει η Αγία Παρασκευή, ξεπροβάλλοντας μέσα από πυκνοφυτεμένο δάσος.

Κουφονήσια

Αυξάνεται στο πεντάωρο ο χρόνος μέσα στο καράβι, αλλά το προσόν που έχουν να προσφέρουν τα Κουφονήσια δύσκολα ξεπερνιέται: ολοήμερα τουρ με καϊκια (ναι, είναι ένα από τα νησιά που το αυτοκίνητο είναι περιττό).

Υπάρχουν εταιρίες που μετακινούν τους ταξιδιώτες από παραλία σε παραλία στο πάνω νησί, κάνοντας τον περίπλου, μέχρι την εναλλακτική και ανόθευτη από πολιτισμό πλευρά στο Κάτω Κουφονήσι – μονάχα μια ταβέρνα και τα αιγοπρόβατα των βοσκών θα βρείτε εκεί, μαζί με απέραντη ησυχία για να χαθείτε στο τιρκουάζ του Αιγαίου.