ΤΑΞΙΔΙ

4 ξενοδοχεία που ξαναγράφουν τους κανόνες της φιλοξενίας στην Ελλάδα

Ήξερες ότι το κορυφαίο resort της Ευρώπης βρίσκεται στη Σαντορίνη;

Με κοινό παρονομαστή τη σύλληψη ενός concept κατά το οποίο η αρχιτεκτονική δρα ως μέσο αφήγησης ιστοριών, οι αρχιτέκτονες του γραφείου K-Studio με την ομάδα τους, έχουν δημιουργήσει -ανάμεσα σε άλλα έργα εστίασης και κατοίκησης- τέσσερα resorts που επαναπροσδιορίζουν το design στην τουριστική φιλοξενία στη χώρα μας.

Χωρίς να αποκλίνουν καθόλου από τον βασικό σκοπό της δημιουργίας τους (τη χαλάρωση και την άνεση του επισκέπτη), αποτελούν μοναδικούς προορισμούς τουρισμού και φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν με έμπνευση από τον τόπο και την ελληνικότητα ως παράδοση, ως τέχνες, και ως αντικείμενα.

Perianth, Αθήνα

Στην Αθήνα, το σκηνικό έτυχε να καθοριστεί από ένα υφιστάμενο κτίριο της δεκαετίας του ’30, χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής. Ο streamlined μοντερνισμός που διατηρείται στην όψη με τις ιδιαίτερες καμπύλες, έρχεται να δεχτεί μια νέα ερμηνεία υπό το φως της σύγχρονης ζωής στην αρχαία πόλη: Στοιχεία art deco, υλικά και χωρικές καταστάσεις αναβιώνουν το πνεύμα της εποχής ανέγερσης του κτιρίου μονάχα μέσα από υπαινιγμούς.

Η κύρια πρόκληση του σχεδιαστικού εγχειρήματος ήταν η αναπροσαρμογή του ξενοδοχειακού προγράμματος στην αυστηρή δομή της προηγούμενης χρήσης από μια βιοτεχνία υφασμάτων. Αποδομώντας τον τυπικό ξενοδοχειακό διάδρομο, οι αρχιτέκτονες προτείνουν ένα νέο μοντέλο συμβίωσης με κοινόχρηστους χώρους που φιλοξενούν διαφορετικές χρήσεις σε κάθε όροφο και παραπέμπουν πιο πολύ σε αθηναϊκή κατοικία, μέχρι να διακλαδωθούν σε πιο ιδιωτικά ‘σοκάκια’ που οδηγούν στα 38 διαφορετικά δωμάτια.

Στην αίσθηση αυτή συμβάλλει και η παλέτα που προήλθε από την αστική παράδοση και έντυσε τους εσωτερικούς χώρους: μωσαϊκό, ξύλο καρυδιάς, ορείχαλκος, υαλότουβλα, μάρμαρο.Ιδιαίτερες πινελιές σε αυτό το design-focused hospitality project: Η σουίτα στον τελευταίο όροφο, με τη θέα της Ακρόπολης που κόβει την ανάσα και πρόκειται να φιλοξενήσει εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις, το εστιατόριο ‘Il Baretto’ με πρόσβαση από την παλλόμενη πλατεία Αγίας Ειρήνης, το Zen Center Athens αφιερωμένο στις ανατολικές σπουδές, και τα έργα Αθηναίων και Ελλήνων καλλιτεχνών που κοσμούν όλους τους διαδρόμους και τα δωμάτια.

Vora, Σαντορίνη

Στο έργο που βραβεύτηκε από το θεσμό AHEAD Awards ως το καλύτερο resort στην Ευρώπη, και 2ο καλύτερο στον κόσμο, το δραματικό ηφαιστειακό τοπίο με την απότομη κλίση και η μακρά παράδοση του νησιού της Σαντορίνης θέτουν τους όρους υπό τους οποίους σχεδιάστηκαν οι τρεις πολυτελείς βίλες.

Μια κορδέλα ηφαιστειακής πέτρας καθοδηγεί την κατάβαση στον κρατήρα, από τον οποίο έχουν σκαφτεί τα δωμάτια. Μια τεθλασμένη γραμμή διασπά το σοβατισμένο όγκο και ορίζει ιδιωτικούς χώρους, που συνδυάζουν την δραματικότητα του τοπίου, με ένα χαλαρό lifestyle και μοναδικές θεάσεις.

Η μετάβαση από τους εξωτερικούς χώρους με το άπλετο ηλιακό φως προς το σπηλαιώδες εσωτερικό των δωματίων γίνεται με μια σταδιακή βύθιση στο απάγκιο της σκιάς, χάρη στις καμπύλες γραμμές των χώρων. Τους λευκούς σοβατισμένους τοίχους που συνδυάζονται με ηφαιστειογενή πετρώματα και μαυρισμένα μέταλλα, που μοιάζουν καπνισμένα από το ηφαίστειο, στο εξωτερικό, διαδέχονται οι ήπιοι τόνοι στα εσωτερικά.

Dexamenes, Ηλεία

Από μια πιο απρόσμενη μεταμόρφωση προκύπτει το έργο των Δεξαμενών. Σε ένα εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό κέλυφος, φορτισμένο με βάθος ιστορίας, και μετά από 100 χρόνια αδράνειας, ο Νίκος Καραφλός εμπιστεύτηκε το όραμά του για την μετατροπή του εργοστασίου σταφίδας σε ξενοδοχείο.

Εδώ, οι ακατέργαστες μπρουταλιστικές μορφές από σκυρόδεμα κοσμούνται με λεπτά στοιχεία, που δεν ξεφεύγουν από την βιομηχανική παλέτα για να αποδώσουν την ηρεμία, γαλήνη και άνεση ενός all suite hotel. Με βάση τις αντιθέσεις του ιστορικού με το μοντέρνο, σκυρόδεμα, χάλυβας, γυαλί και ξυλεία γνέφουν προς το τουριστικό μέλλον της παραλίας της Κουρούτας χωρίς να ξεχνούν το ναυτικό και παραγωγικό παρελθόν της.

Το έργο απέσπασε το βραβείο του καλύτερου νέου έργου σε υφιστάμενο κέλυφος από τις ‘Δόμες’.

Canaves, Σαντορίνη

Για τα δεδομένα του νησιού της Θήρας, πρόκειται και πάλι για μια ιδιαίτερη περίπτωση ξενοδοχείου: Σε ένα πρωτοφανές πλάτωμα με απρόσκοπτη θέα στην καλντέρα και το ηλιοβασίλεμα, βρίσκεται το ξενοδοχείο Canaves. Αποτελείται από 24 δωμάτια, δύο εστιατόρια και κοινόχρηστους χώρους.

Δροσεροί κλειστοί, ημιυπαίθριοι και υπαίθριοι χώροι διαδέχονται ο ένας τον άλλο σε ένα κατεξοχήν κυκλαδίτικο σκηνικό ζεστού, ελληνικού καλοκαιριού από σοβά και πέτρα.

Το συγκρότημα βασίζεται στην αντίστιξη των ζωντανών, κοινωνικών κοινόχρηστων χώρων με την ιδιωτικότητα που αποδίδεται στις σουίτες χάρη στις ιδιωτικές αυλές που ορίζονται από πέτρινους τοίχους και τοξωτά ανοίγματα.

Info

Το αρχιτεκτονικό γραφείο K Studio θα βρίσκεται ανάμεσα στους ομιλητές, στο The ArchitectShow 2019, το οποίο διοργανώνεται από την Medexpo σε επιμέλεια του Archisearch.gr και της DesignAmbassador και CreativeDirection της Ελένης Μπρασινίκα της εταιρίας Bllenddesignoffice, στις 4 & 5 Μαΐου, στον εκθεσιακό χώρο Helexpo Μαρούσι.

Μάθετε περισσότερα για τo The ArchitectShow 2019 και δηλώστε συμμετοχή εδώ.