© iStock
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

400 σκαλιά σε χωρίζουν από την πιο εντυπωσιακή παραλία της Κεφαλονιάς

Η Πλατιά Άμμος δεν είναι ο πιο εύκολος προορισμός της χώρας. Είναι όμως μία μοναδική εμπειρία που αξίζει με το παραπάνω την κατάβαση και την ακόμα πιο δύσκολη ανάβαση.

Το debate ανάμεσα στο Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος θα υπάρχει πάντα στην ατζέντα του καλοκαιριού, αν και τα τελευταία αρκετά χρόνια το δεύτερο φαίνεται να κερδίσει κατά κράτος στις προτιμήσεις του εσωτερικού τουρισμού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δε διανοούνται να μπουν καν σε συγκρίσεις. Φυσικά, δεν έχουν ιδέα τι χάνουν. Μάλιστα, τη μερίδα του λέοντος είχαν για πολλά χρόνια η Ζάκυνθος και κυρίως η Κέρκυρα. Κάτι, όμως, που έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό, με την Κεφαλονιά -αλλά και τη Λευκάδα– να μπαίνουν δυναμικά στον άτυπο διαγωνισμό.

Αν τώρα αναρωτιέσαι τι έχει να σου προσφέρει η τελευταία, ρίξε απλά μία ματιά στην κεντρική φωτογραφία. Ορίστε ένα τοπίο που όλοι θα ζήλευαν μία βουτιά και κάθε φωτογράφος θα ήθελε να τραβήξει μερικές λήψεις για το καλοκαιρινό του άλμπουμ. Το όνομα της παραλίας; Πλατιά Άμμος

Βέβαια, υπάρχει μία δυσκολία σε όλο αυτό: για να τη φτάσεις θα χρειαστείς να κατέβεις και να ανέβεις 400 περίπου σκαλιά. Η ίσως πιο εντυπωσιακή παραλία του νησιού, αν και πολύ λιγότερο γνωστή από άλλες (όπως για παράδειγμα ο Μύρτος), δεν έχει αυτό που λέμε εύκολη πρόσβαση.

Βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο σημείο της Κεφαλονιάς το οποίο κοιτάζει προς την Ιταλία. Θα χρειαστεί να οδηγήσεις αρκετά προς τα δυτικά και να πάρεις την παράκαμψη (προσοχή! είναι χωματόδρομος) προς τον φάρο του Γερο-Γόμπου, από τον δρόμο που συνδέει τα χωριά Χαβριάτα και Χαβδάτα. Το τοπίο που θα συναντήσεις είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό – θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Φυσικά, οι δυσκολίες δε σταματούν εδώ, αφού η παραλία δεν είναι οργανωμένη και θα χρειαστεί να κουβαλήσεις -και να κατέβεις μαζί της τα σκαλιά- μία ομπρέλα καθώς και κάποιες λίγες προμήθειες.

Μπορεί το τοπίο να είναι γεμάτο επιβλητικά και απόκρημνα βράχια, δυστυχώς όμως δεν προσφέρουν παρά ελάχιστη σκιά. Όπως καταλαβαίνεις, η φάση δεν είναι ιδανική για οικογενειακές διακοπές. Είναι όμως τέλεια για παρέες και νεαρά ζευγάρια που θέλουν να ζήσουν κάτι το λίγο πιο εξωτικό. (Το γεγονός ότι τα κινητά δεν πιάνουν μπορεί να φέρει δυσκολίες, σε βοηθά όμως να ηρεμήσεις απόλυτα).

Τα νερά είναι καταγάλανα και πεντακάθαρα, ενώ και ο βυθός της περιοχής προσφέρεται για μακροβούτια και υποβρύχιες εξερευνήσεις. Στις φωτογραφίες, η Πλατιά Άμμος σε κάνει να νομίζεις ότι είναι αμμουδιά. Κι όμως, δεν είναι, αφού αποτελείται από λευκά βότσαλα, τα οποία σε κάποια σημεία είναι τόσο μικροσκοπικά ώστε δίνουν την αίσθηση της άμμου.

Πώς όμως και γιατί δεν είναι πιο γνωστή η συγκεκριμένη παραλία της Κεφαλονιάς; Σημαντικό ρόλο σε αυτό είχε παίξει ο μεγάλος σεισμός του 2014. Τότε ένα μέρος από τα σκαλιά που οδηγούν στην Πλατιά Άμμο είχαν καταρρεύσει με αποτέλεσμα να γίνει απρόσιτη οδικά. Κάποιοι λίγοι τυχεροί έφταναν εκεί με σκάφος για να την απολαύσουν σε σχεδόν πριβέ συνθήκες.

Τώρα, όμως, τα 400 περίπου σκαλιά έχουν επισκευαστεί. Και η Πλατιά Άμμος περιμένει τους πιο υπομονετικούς και θαρραλέους επισκέπτες του νησιού για να τους προσφέρει μία μοναδική εμπειρία.