ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
SPONSORED

4+1 χρήσεις της κοπής με πλάσμα που πρέπει να γνωρίζετε

Το πλάσμα κοπής διαθέτει τεράστια πλεονεκτήματα και γι’ αυτό χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από διαφόρων ειδών βιομηχανίες και επαγγελματικούς κλάδους.

Η ευελιξία, η ευκολία χρήσης, η ταχύτητα κοπής, η ακρίβεια, η ασφάλεια κ.ά., είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η συγκεκριμένη μέθοδος, δίνοντας τη δυνατότητα κοπής μετάλλων με τον καταλληλότερο τρόπο.

Αν και το πλάσμα κοπής είναι ένα ιδιαίτερα γνωστό εργαλείο, είναι πολύ πιθανό να μη γνωρίζετε το ποιες ακριβώς είναι οι χρήσεις του, αλλά και σε ποιους τομείς και κλάδους εφαρμόζεται.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε μαζί τις δημοφιλέστερες χρήσεις της κοπής με πλάσμα!

1. Αεροπορική βιομηχανία

Μία από τις πιο γνωστές εφαρμογές της κοπής με πλάσμα είναι στην αεροπορική βιομηχανία.

Σε αυτή χρησιμοποιούνται μηχανές κοπής με πλάσμα, οι οποίες κόβουν με μεγάλη ακρίβεια τα διαφορετικά μεταλλικά εξαρτήματα των αεροσκαφών, ώστε στη συνέχεια να συγκολληθούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν ένα στέρεο και ασφαλές τελικό αποτέλεσμα.

Φυσικά, η κοπή πλάσματος εφαρμόζεται τόσο σε στρατιωτικά όσο και σε επιβατικά / εμπορικά αεροπλάνα.

2. Κατασκευαστικός τομέας

Η κοπή με πλάσμα χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό και στον κατασκευαστικό τομέα, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα μπορούσατε να μαντέψετε και μόνοι σας.

Η συγκεκριμένη μέθοδος, προσφέροντας τεράστια ακρίβεια κι αποτελεσματικότητα, δίνει τη δυνατότητα για κοπή μετάλλων σε διάφορες μορφές και σχήματα.

Άρα, πώς θα μπορούσε ο τομέας των κατασκευών να μη χρησιμοποιεί την κοπή με πλάσμα;

3. Αυτοκινητοβιομηχανία

Άλλη μια βιομηχανία που εκμεταλλεύεται τα πολλά πλεονεκτήματα της κοπής με πλάσμα είναι και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Η κύρια λειτουργία της μεθόδου είναι να κόβει τα διαφορετικά είδη μετάλλων με τα οποία θα εξοπλιστούν τα αυτοκίνητα, ενώ παράλληλα θα δημιουργεί τα ξεχωριστά κάθε φορά σχήματα που απαιτούνται από τους κατασκευαστές αμαξιών, ανάλογα με τις ανάγκες και τα κριτήρια που έχουν θέσει.

Επιπλέον, τα καλά κομμένα μέταλλα και εξαρτήματα (που θα παραχθούν από κοπή με πλάσμα, φυσικά) μπορούν στη συνέχεια να συγκολληθούν πολύ πιο εύκολα συγκριτικά με διαφορετικές μεθόδους και εργαλεία.

4. Καλλιτεχνικός τομέας

Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι η κοπή με πλάσμα θα εφαρμοζόταν στον καλλιτεχνικό χώρο;

Και όμως, πιστέψτε το, διότι συμβαίνει.

Στις περιπτώσεις που ένας καλλιτέχνης επιθυμεί να εργαστεί με διαφορετικά είδη μετάλλων που δεν είναι τόσο εύκολο και απλό να κοπούν, τότε μια μηχανή κοπής πλάσματος είναι το ιδανικό εργαλείο για αυτόν, ώστε να δώσει το καλύτερο δυνατό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Η μεταλλική τέχνη (metal art), η διακόσμηση εσωτερικών χώρων και η γλυπτική είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τέχνης στα οποία εφαρμόζεται η κοπή με πλάσμα.

5. Βιομηχανία κλειδαράδων

Η τελευταία χρήση της συγκεκριμένης λίστας συνδέεται με τη βιομηχανία των πολύτιμων – για όλους μας – κλειδαράδων.

Πολλές φορές η δουλειά των συγκεκριμένων επαγγελματιών απαιτεί την κοπή σκληρών και ανθεκτικών μετάλλων, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Γι’ αυτό, οι κλειδαράδες συχνά καλούνται να χρησιμοποιήσουν μηχανές κοπής πλάσματος για να τρυπήσουν, να κόψουν και να διαπεράσουν τέτοια «επίμονα» μέταλλα (π.χ. ανοξείδωτο ατσάλι), ώστε να αποκαταστήσουν την πρόσβαση σε ένα κλειδωμένο χρηματοκιβώτιο ή θησαυροφυλάκιο, για παράδειγμα.

Οι χρήσεις της κοπής με πλάσμα δεν περιορίζονται σε όσα είπαμε παραπάνω, μιας και πολλές ακόμα βιομηχανίες και κλάδοι αξιοποιούν τα ασύγκριτα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

Οι παραπάνω εφαρμογές, ωστόσο, είναι οι δημοφιλέστερες, οπότε τις θεωρήσαμε ένα καλό σημείο για να ξεκινήσουμε. Τώρα, λοιπόν, πήρατε μια ιδέα για το πόσο χρήσιμο είναι το πλάσμα κοπής και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί!