Science History Images/Alamy/Visualhellas.gr
ΙΣΤΟΡΙΑ

5 από τις πιο διεστραμμένες πράξεις του αυτοκράτορα Νέρωνα

Το ότι του άρεσε να ντύνεται σαν άγριο ζώο είναι το λιγότερο. Το θέμα είναι τι έκανε όσο ήταν ντυμένος έτσι.

Οι πιθανότητες να έχετε ακούσει ή διαβάσει για τον Νέρωνα είναι πολλές. Οι πιθανότητες να τον έχετε στο μυαλό σας ως τον παρανοϊκό Ρωμαίο αυτοκράτορα που υποτίθεται ότι έπαιζε βιολί ενώ η πόλη γινόταν στάχτη, είναι ακόμα περισσότερες.

Θα έχετε διαβάσει επίσης ότι έχασε το μυαλό του, αλλά δεν έχετε ιδέα σε ποιο σημείο είχε φτάσει η φρενοβλάβεια του τελευταίου από την Ιουλιο-Κλαυδιανή Δυναστεία, αυτοκράτορα.

Γεννημένος στον ήδη διεστραμμένο ιστό της ρωμαϊκής βασιλικής οικογένειας, ο Νέρωνας υιοθετήθηκε από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο ως διάδοχος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Σταδιακά, κατάφερε να ξεπεράσει όλους τους προκατόχους τους σε ζητήματα που απαιτούσαν λεπτότητα. Με λίγα λόγια, δεν έδειχνε καμία. Αν σκεφτείτε ότι ο Καλιγούλας προηγήθηκε, αυτό λέει πολλά.

Στη σύντομη και βίαιη ζωή του, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας που ολοκλήρωσε τη δυναστεία που ξεκίνησε ο Αύγουστος, έχει μια σειρά από τρομερά, τρελά, παράξενα επεισόδια που γοητεύουν τους ιστορικούς. Ακολουθούν μερικά από αυτά.

Ο περίεργος φωτισμός του κήπου του

Ο πιο διάσημος μύθος για τον αυτοκράτορα, υποστηρίζει ότι έπαιζε βιολί ενώ η Ρώμη καιγόταν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πυρκαγιάς του 64 μ.Χ. Κάτι τέτοιο, δεν ισχύει. Ο Νέρωνας έκανε ένα σωρό τρελά πράγματα, αλλά αυτό δεν ήταν ένα από αυτά. Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, ο Νέρωνας ήταν εκτός. Όταν έμαθε τα νέα, επέστρεψε εσπευσμένα στην πόλη.

Μετά τη Μεγάλη Πυρκαγιά, η κοινή γνώμη κατέληξε στο (λανθασμένο) συμπέρασμα ότι ο Νέρωνας είχε προκαλέσει την εννιαήμερη πυρκαγιά που κατέκαψε τα δύο τρίτα της Ρώμης. Προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους πολίτες, έριξε το φταίξιμο στους Χριστιανούς. Τι έκανε; Τους έριχνε στα σκυλιά, τους κάρφωνε σε σταυρούς και, κατά καιρούς, βουτούσε τους χριστιανούς σε λάδι, τους έβαζε φωτιά και χρησιμοποιούσε το φως για να φωτίζει τους κήπους του τη νύχτα.

Ο Νέρωνας κλώτσησε μέχρι θανάτου τη δεύτερη γυναίκα του

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η Ποππαία Σαβίνα ήταν η μεγάλη αγάπη του Νέρωνα. Άλλωστε, χώρισε την πρώτη του σύζυγο για να την παντρευτεί. Στη συνέχεια, βέβαια, η Ποππαία χάθηκε μυστηριωδώς πριν γεννήσει το δεύτερο παιδί τους.

Οι ιστορικοί της εποχής υποστηρίζουν ότι ο Νέρωνας στην πραγματικότητα την κλώτσησε μέχρι θανάτου. Οι σύγχρονοι ιστορικοί είναι λίγο πιο επιεικείς και υποστηρίζουν ότι είναι εξίσου πιθανό η Ποππαία να πέθανε από αποβολή.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι γνωστό είναι ότι λίγο καιρό αργότερα, ο Νέρωνας ερωτεύτηκε έναν άνδρα με το όνομα Σπόρος, το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του οποίου ήταν η ομοιότητά του με την εκλιπούσα σύζυγό του.

Του άρεσε να ντύνεται σαν άγριο ζώο

Καθώς η βασιλεία του Νέρωνα προχωρούσε, το ίδιο συνέβαινε και με τις σεξουαλικές του ιδιαιτερότητες. Αν και στα νιάτα του αρκούνταν στο να πηγαίνει απλά σε μερικούς οίκους ανοχής, καθώς μεγάλωνε, οι προτιμήσεις του άλλαζαν.

Σύμφωνα με τον Ρωμαίο ιστορικό Δίων Κάσσιο, «ο Νέρωνας έδενε γυμνά αγόρια και κορίτσια σε πασσάλους και στη συνέχεια, φορώντας το δέρμα ενός άγριου θηρίου, ικανοποιούσε τη βίαιη λαγνεία του υπό την εντύπωση ότι καταβρόχθιζε μέρη του σώματός τους».

Σκότωσε τον αδελφό και τη μητέρα του

Κανονικά, ο Νέρωνας δεν θα γινόταν ποτέ αυτοκράτορας. Ωστόσο, αφού ο Κλαύδιος παντρεύτηκε την ανιψιά του, τη μητέρα του Νέρωνα, Αγριππίνα, εκείνη έπεισε τον σύζυγό της να υιοθετήσει τον Νέρωνα ως γιο του. Τότε ήταν που η Αγριππίνα, υποτίθεται ότι δηλητηρίασε τον Κλαύδιο.

Μόλις ο Νέρωνας ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 17 ετών, προειδοποιήθηκε από τους συμβούλους του να προσέχει την Αγριππίνα. Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τη θέση του στο θρόνο, ο Νέρωνας δηλητηρίασε τον ετεροθαλή αδελφό του Μπριτάνικο και στη συνέχεια, φοβούμενος την οργή της ίδιας του της μητέρας, έβαλε να την εξοντώσουν.

Πανικοβλήθηκε και διέταξε τον υπηρέτη του να τον σκοτώσει

Τους τελευταίους μήνες της σύντομης ζωής του, ο αυτοκράτορας προσπάθησε να διαφύγει από τη Ρώμη μετά από τις πολιτικές εχθρότητες που είχαν προκύψει. Εν τω μεταξύ, ο Νέρωνας είχε περάσει το διάστημα που μεσολάβησε προσπαθώντας να βρει το θάρρος να αυτοκτονήσει. Μάλιστα, προσπάθησε να πείσει μερικούς από τους φίλους του να βάλουν πρώτα τέλος στη ζωή τους για να του δείξουν πόσο εύκολο ήταν.

Τελικά, νιώθοντας πως πλησίαζε το τέλος του, αλλά μη έχοντας το θάρρος να αυτοκτονήσει, έβαλε έναν αυλικό του να τον μαχαιρώσει.