Getty Images
SCIENCE

5 επιτεύγματα του 2020 που μας άφησαν με το στόμα ανοικτό

Φέτος εντοπίσαμε έναν πραγματικό δεινόσαυρο (και το γεύμα του) και εξολοθρεύτηκε ένας δολοφονικός ιός. Τα καλύτερα είναι ήδη στο δρόμο για το 2021.

Η εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού είναι ένα γεγονός που σίγουρα κλέβει τη λάμψη από πολλές καινοτόμες στιγμές του 2020. Η καταπολέμηση του Covid-19 με τα εμβόλια, είναι αυτό που ευχόμαστε όλοι να συμβεί, ώστε να ανοίξει στη συνέχεια μια χαραμάδα φωτός σε όλες τις ανακαλύψεις και τα επιτεύγματα που συνέβησαν μέσα στη φετινή χρονιά, που απέδειξαν πως η ανθρωπότητα μπορεί να εξελίσσει το παρόν της, να προετοιμάζει το μέλλον της και να εμπλουτίζει την ιστορία της, παρά τα εμπόδια που εμφανίζονται στην πορεία. Ακολουθεί μια αυθεντική best-of ανασκόπηση του 2020.

Ένα παράξενο βουητό στον Άρη

Το Νοέμβριο του 2018, η αποστολή ερευνητικού χαρακτήρα InSight, της NASA επιχείρησε να εξερευνήσει τη δομή του πλανήτη Άρη με σεισμόμετρο και θερμικό αισθητήρα, μέσα από ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ. Το ρομπότ σύντομα διαπίστωσε πως στη φαινομενικά μοναχική επιφάνεια αυτού παγερού πλανήτη, κάθε άλλο παρά μόνο του ήταν. Υπάρχει βουητό στον πλανήτη Άρη και κάποιος/κάτι, θεωρητικά, το παράγει.

Κάποιες θεωρίες έκαναν λόγο για αντηχήσεις ίδιες με αυτές που κάνει ο άνεμος στην κορυφή ενός βουνού ή μαι φουρτουνιασμένη θάλασσα, Όμως ο τόνος αυτού του βουητού ήταν πιο παρατεταμένος, διαρκής και μυστηριώδης. Υπάρχει κάτι σε αυτόν τον πλανήτη που προκαλεί ένα θόρυβο. Το «είμαστε μόνοι στον γαλαξία» ακούγεται ήδη σαν ανέκδοτο ανάμεσα σε ATIA που έχουν κατασκηνώσει στον Άρη και μας χαζεύουν στα κρυφά.

Η πιο παλιά ύλη στον πλανήτη Γη

 

H ιστορία σε αυτή την περίπτωση κάνει τη δική της ρελάνς λυρισμού και μας αποκαλύπτει ότι το πιο παλιό, απτό, υλικό προϊόν στο πλανήτη υπήρξε πριν ακόμα γεννηθεί ο ήλιος (!). Πρόκειται για τη σκόνη ενός αστεριού, που γεννήθηκε δισεκατομμύρια έτη πριν από τον ήλιο, η οποίο απελευθερώθηκε σε μετεωρίτη που προσγειώθηκε στην Αυστραλία το 1969. Αυτά τα κομμάτια αστερόσκονης εικάζεται πως είναι ηλικίας 5 δισεκατομμυρίων ετών.

Το τελευταίο γεύμα ενός δεινοσαύρου

Άτιμη Covid-19, να κλέβεις τη λάμψη ακόμα και από ένα πραγματικό, πλήρες επεισόδιο “Jurrassic Park” που συνέβη κάτω από τη μύτη μας. Αναφερόμαστε σε εκείνο του επεισόδιο όπου η Suncor, μια εταιρεία ενέργειας από τον Καναδά, κάνοντας εξορύξεις σε ανθρακωρυχείο κοντά στην Alberta, έκανε μια ανακάλυψη που κάθε άλλο παρά «ενέργεια» θύμιζε.

Πρόκειται για έναν αγκυλόσαυρο, ηλικίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ετών, με άθικτα τμήματα της σπονδυλικής του στήλη και όλο τον «εξοπλισμό» του κορμού του. Μέσα στο στομάχι του, ανακαλύφθηκε ένας χυλός από κλαδιά και φτέρες που είχε προσπαθήσει να φάει, αλλά η πέψη μάλλον ήταν κάπως βαριά.

Η εξολόθρευση ενός ιού

Χρειάζεται υπομονή και χρόνος και τα αποτελέσματα δεν έρχονται τόσο γρήγορα όσο επιθυμούμε. Το 2020 ήταν η χρόνια της απόλυτης εξολόθρευσης του ιού Ebola, ο οποίος είχε εντοπιστεί στην περιοχή Kivu του Κονγκό και είχε ως απολογισμό 2.300 νεκρούς και 3.480 μολύνσεις. Κάθε μέρα είναι και μια μάχη κόντρα στους πανδημικούς/ενδημικούς ιούς και το μονοπάτι του Ebola ίσως έχει να μας διδάξει πολλά για όσα συμβαίνουν σήμερα στο μέτωπο του Covid -19.

Το πιο παλιό κρανίο Homo Erectus

Δυο σπουδαστές αρχαιολογίας, ο Jesse Martin και η Angeline Leece έλεγαν έκπληκτοι ο ένας στον άλλο «αποκλείεται να πιστέψουν οι καθηγητές μας αυτό που βρήκαμε». Οι σπουδαστές του πανεπιστημίου La Trobe, από την Αυστραλία, είχαν εντοπίσει κομμάτια κρανίου, κατά τη διάρκεια ανασκαφής στη Νότια Αφρική. Τα κομμάτια θύμιζαν αρχικά μπαμπουίνο. Στη συνέχεια όμως, η ταυτοποίηση τους, έδειξε τον σκελετό ενός Homo Erectus, ηλικίας 2.000.000 ετών. Με την ανακάλυψη αυτή, συμπληρώθηκε ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο στο γενεαλογικό δέντρο της ανθρώπινης φυλής.