Getty Images/Ideal Image
ΕΓΚΛΗΜΑ

5 εξωφρενικές ιστορίες για τους διαβόητους ηγέτες της Yakuza

Με 80.900 μέλη παγκοσμίως και 150.000 άτομα να δραστηριοποιούνται γύρω από αυτή, είναι η πιο γνωστή και ίσως πιο επικίνδυνη οργάνωση.

Η Yakuza ή Ιαπωνική μαφία, είναι μια ομάδα από συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος στην Ιαπωνία. Με 80.900 μέλη σε όλο το κόσμο, σύμφωνα με εκτίμηση του 2009, είναι η μεγαλύτερη οργάνωση στον κόσμο. Συνολικά, δραστηριοποιούνται σε αυτήν 150.000 άτομα και είναι γνωστή για τους αυστηρούς κώδικες συμπεριφοράς.

Για όσους ενδιαφέρονται για το θέμα, είναι χρήσιμο να θυμούνται ότι η σκοτεινή -και ταυτόχρονα κατά κάποιο τρόπο λαμπερή- φήμη της Yakuza προέρχεται από τις εγκληματικές πράξεις μεμονωμένων ανθρώπων που πραγματικά έζησαν στο κόκκινο και που πραγματικά επηρέασαν την ιστορία της Ιαπωνίας.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τους πιο γνωστούς ηγέτες της Yakuza και τις εξωφρενικές ιστορίες που τους ακολουθούν.

Ο Kenichi Shinoda και το σπαθί σαμουράι

Ο Kenichi Shinoda είναι το αφεντικό της Yamaguchi-gumi, της μεγαλύτερης οργάνωσης της Yakuza. Ο Shinoda κάποτε εξέτισε ποινή φυλάκισης έξι ετών για αδικήματα με πυροβόλα όπλα και αποφυλακίστηκε το 2011. Τη δεκαετία του 1970, όταν ήταν αρχηγός της οργάνωσης Kodo-Kai (θυγατρική της Yamaguchi-gumi), σκότωσε ένα αντίπαλο αφεντικό με σπαθί σαμουράι. Εξέτισε 13 χρόνια στη φυλακή για το αδίκημα αυτό. Τη δεκαετία του 1980, απήχθη και βασανίστηκε από την αντίπαλη συμμορία Dojin-Kai.

Ο Satoru Nomura και οι απειλές στον δικαστή

Ο Satoru Nomura είναι ο επικεφαλής της Kudo-Kai, μιας οργάνωσης της Yakuza. Τον Σεπτέμβριο του 2021 καταδικάστηκε σε θάνατο για την εμπλοκή του σε μια σειρά δολοφονιών και απόπειρες δολοφονίας που έλαβαν χώρα μεταξύ 1998 και 2014. Η καταδίκη θεωρήθηκε ως σημάδι ότι η ιαπωνική κυβέρνηση ασχολείται πιο σοβαρά από ποτέ με τη δραστηριότητα της Yakuza.

Μία από τις απόπειρες δολοφονίας πραγματοποιήθηκε το 2013 εναντίον μιας νοσοκόμας, η οποία μαχαιρώθηκε από ένα πρωτοπαλίκαρο, αλλά επέζησε. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Nomura της προκάλεσε κακό διότι, όπως υποστήριξε, του είχε παράσχει κακή φροντίδα μετά από μια αποτυχημένη εγχείρηση μεγέθυνσης πέους.

Όταν άκουσε την καταδίκη του, ο Nomura είπε στον δικαστή: «Σας ζήτησα μια δίκαιη απόφαση. Αλλά αυτή δεν είναι καθόλου δίκαιη. Θα το μετανιώνετε αυτό για το υπόλοιπο της ζωής σας».

To comeback του Kazuo Taoka

Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Yakuza, ο Kazuo Taoka ήταν επικεφαλής του Yamaguchi-gumi στα μεταπολεμικά χρόνια και επέβλεψε την ανάπτυξή του σε ένα εξαιρετικά ισχυρό καρτέλ. Όπως και ο Yoshi Kodama, ο οποίος επίσης άκμασε στα χρόνια του πολέμου και μετά, ο Taoka υποστήριζε ακροδεξιές, υπερεθνικιστικές πολιτικές απόψεις.

Το 1978, ένα αντίπαλο μέλος της συμμορίας πυροβόλησε τον Taoka στο πίσω μέρος του λαιμού, ενώ βρισκόταν σε νυχτερινό κέντρο του Κιότο. Ο Taoka επέζησε από την επίθεση και ο επίδοξος δολοφόνος του, Kiyoshi Narumi, βρέθηκε άγρια δολοφονημένος σε μια βουνοπλαγιά λίγες εβδομάδες αργότερα.

Ο Taoka έζησε άλλα τρία χρόνια πριν πεθάνει από καρδιακή προσβολή το 1981 εν μέσω αυξανόμενων νομικών προβλημάτων. Στη συνέχεια, η γυναίκα του έγινε επικεφαλής της οργάνωσης μέχρι να διορίσει τον διάδοχό της το 1984.

Ο Yoshio Kodama και ο πρόεδρος Eisenhower

Ο Yoshio Kodama, ένας πρώιμος ηγέτης της Yakuza, ανέβηκε με την αυτοκρατορική Ιαπωνία στις δεκαετίες του 1930 και του ’40, αλλά επέζησε της πτώσης της και συνέχισε να ευημερεί στη μεταπολεμική εποχή. Κατασκόπευε για την ιαπωνική κυβέρνηση στην Κίνα κατά τη διάρκεια των ετών του πολέμου και έγινε εξαιρετικά πλούσιος με το λαθρεμπόριο πολύτιμων μετάλλων πίσω στην Ιαπωνία. Η ιαπωνική κυβέρνηση τον προήγαγε σε αντιναύαρχο για τις προσπάθειές του.

Αν και βρέθηκε στη λίστα με τους «εγκληματίες πολέμου κατηγορίας Α» από τις κατοχικές δυνάμεις των ΗΠΑ μετά τον πόλεμο, ο Kodama έλαβε αμνηστία μετά από δύο χρόνια φυλάκισης και εκτιμήθηκε από τους Αμερικανούς για τις έντονες αντικομμουνιστικές του τάσεις. Χρησιμοποίησε κακοποιούς της Yakuza για να πατάξει αριστερές ομάδες, ενώ το 1960 οργάνωσε ακόμη και το σχέδιο ασφάλειας για την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Eisenhower.

Ο Tadamasa Goto έλαβε ταχεία μεταμόσχευση ήπατος ως ανταμοιβή για τη συνεργασία του με το FBI

Στον Tadamasa Goto, ηγέτη της Goto-gumi, είχε απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ λόγω του ποινικού του ιστορικού. Ωστόσο, κατάφερε να λάβει βίζα για να εισέλθει στη χώρα το 2001, με αντάλλαγμα την παροχή πληροφοριών στο FBI σχετικά με τη δραστηριότητα της Yakuza στην Αμερική.

Ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ, ο Goto υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος στο UCLA από έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Αμερική, παρά το γεγονός ότι υπήρχε έλλειψη οργάνων και περισσότεροι από 100 άνθρωποι ετησίως πέθαιναν εκείνη την εποχή λόγω έλλειψης.

Ο Jim Stern, πρώην επικεφαλής της μονάδας ασιατικών εγκληματικών επιχειρήσεων του FBI, ανέλαβε τη μονάδα μετά τη συμφωνία με τον Goto και δήλωσε στους Los Angeles Times ότι αισθανόταν ότι το FBI είχε ουσιαστικά εξαπατηθεί από το αφεντικό της Yakuza: «Δεν νομίζω ότι ο Goto έδωσε στο γραφείο κάτι σημαντικό. Ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες πήρε, έκανε τη μεταμόσχευση και γέλασε πίσω από την πλάτη μας». Η απάντησή του; «Αν οι Αμερικανοί γκρινιάζουν τόσο πολύ γι’ αυτό, ας έρθουν στην Ιαπωνία και ας πάρουν πίσω το συκώτι».