Pexels
FITNESS

5 λάθη που καταστρέφουν εντελώς την προπόνησή σου

Ποιες αβλεψίες κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορούν να βλάψουν τους μύες του σώματός μας και τι πρέπει να κάνουμε για να προφυλαχτούμε από αυτές.

Η προπόνηση, τόσο από το σπίτι όσο και στο γυμναστήριο, απαιτεί ακρίβεια, σωστή μεθοδολογία και υπομονή. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες φυσικής αγωγής, ο κύριος λόγος για τον οποίο πρέπει να τηρούμε κατά την άσκησή μας το συγκεκριμένο τρίπτυχο σαν ευαγγέλιο, είναι η αποφυγή τραυματισμών που θα φέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. 

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, αρκετοί ερευνητές μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο κάνουν γυμναστική οι άνθρωποι και κατέληξαν στα πέντε πιο συχνά λάθη. Ποια είναι αυτά, γιατί πολλές φορές τα αγνοούμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε και τι κακό ενδέχεται να προκαλέσουν στο σώμα και τον οργανισμό μας;

Τρώμε μετά τη γυμναστική

Υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: ποτέ δεν τρώμε μέχρι και δύο ώρες πριν την προπόνηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα μας είναι απασχολημένο με την πέψη της τροφής, εμποδίζοντας το αίμα να ρέει όπως θα έπρεπε στους μύες.

Αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση τροφής επιδρά αρνητικά στην αποκατάσταση των μυών, ενώ αποτελεί την κύρια αιτία για κράμπες και ναυτία. Αν πραγματικά πεινάμε, το καλύτερο θα ήταν δύο ώρες πριν την προπόνηση, να φάμε ένα ελαφρύ σνακ ή μια μπάρα.

Δεν κάνουμε καλό ζέσταμα

Μπορεί συχνά να το ξεχνάμε, αλλά η προθέρμανση πριν από την προπόνηση είναι απαραίτητη, τόσο για την αποφυγή εμφάνισης τραυματισμών όσο και για την καλύτερη απόδοση. Το ζέσταμα ουσιαστικά βελτιώνει την ικανότητα του νευρικού συστήματος να διεγείρει τους μύες του σώματος και να παράγει δύναμη.

Η διαδικασία αυτή, όπως εξηγούν οι γυμναστές, απαιτεί μόλις μερικά λεπτά, ακόμη κι αν έξω κάνει κρύο, ενώ το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να εκτελέσουμε τις ασκήσεις του κύριου προγράμματος γυμναστικής, απλά σε χαμηλότερη ένταση.

Δεν παίρνουμε σωστές αναπνοές

Η σωστή αναπνοή στη γυμναστική δεν είναι μια μικρή λεπτομέρεια. Πρόκειται για μια θεμελιώδη διαδικασία που διευκολύνει την οξυγόνωση των μυών και επιτρέπει στο σώμα να αποβάλει το περίσσιο διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά την άσκηση.

Γι’ αυτό όταν σηκώνουμε βάρη, οι προπονητές συνιστούν να παίρνουμε μια βαθιά αναπνοή πριν ξεκινήσουμε ένα σετ, αλλά και αφότου το ολοκληρώσουμε. Έτσι θα αποφύγουμε πιθανά λάθη που μπορεί να επιφέρουν κάποιο σοβαρό τραυματισμό.

Δεν πίνουμε αρκετό νερό

Πριν και μετά το τέλος της προπόνησης, πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα νερού. Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος και τη διατήρηση της ροής του αίματος κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δεν κάνουμε πολλές διατάσεις

Οι διατάσεις πριν από την προπόνηση, μπορούν να είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη τραυματισμών και τη βελτίωση της απόδοσης, ιδιαίτερα αν ασκούμαστε τις πρωινές ώρες, τότε που οι μύες είναι συσπασμένοι.

Το ίδιο σημαντικό, όμως, είναι να μην τις ξεχάσουμε και μετά το τέλος της άσκησης, καθώς η απότομη πτώση της θερμοκρασίας του σώματος, το φέρνει σε κατάσταση χαλάρωσης και επιτρέπει την εμφάνιση μυϊκών τραυματισμών.