2014, Charles Sykes/Invision/AP
ΥΓΕΙΑ

5 παράδοξοι τρόποι για να καταπολεμήσεις το άγχος

Έρευνες λένε ότι αν δεν έχεις κατοικίδιο, μάλλον ήρθε η ώρα να αποκτήσεις. 

Το άγχος ή στρες είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις που μας προκαλούν πίεση, μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε και ταυτόχρονα, μας βομβαρδίζουν με δεκάδες σκέψεις. 

Όλοι αγχωνόμαστε στην καθημερινότητά μας και αυτό είναι ΟΚ. Σε μικρές δόσεις, το άγχος είναι δημιουργικό και εποικοδομητικό. 

Όταν όμως συμβαίνει σε υπερβολικό βαθμό και γίνεται συνήθεια -θα έχεις ακούσει τη φράση «αγχώνεσαι για να αγχώνεσαι»- τότε είναι κακός σύμβουλος. Σε δυσκολεύει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, δε σε αφήνει να δεις τα πράγματα με νηφαλιότητα, επιβαρύνει την ψυχική και σωματική σου υγεία. 

Υπάρχουν πολλοί και γνωστοί τρόποι που δρουν ως φυσικά αγχολυτικά και κυρίως όλοι αφορούν δραστηριότητες που προσφέρουν ευχαρίστηση μειώνουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, σε εντυπωσιακό βαθμό, απελευθερώνουν την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, δύο ουσίες που ευνοούν την ηρεμία και τη χαρά, καθώς και την «ορμόνη της αγάπης», την ωκυτοκίνη.

Όπως η γυμναστική, ένας περίπατος στη φύση, η συζήτηση και η συναναστροφή με ένα αγαπημένο πρόσωπο, το σεξ.

Υπάρχουν όμως και μερικοί ακόμα τρόποι, που αν και μοιάζουν παράδοξοι, έχει αποδειχθεί μέσα από επιστημονικές έρευνες ότι σκοτώνουν το άγχος.

Φαντάσου ότι υπάρχει ένα μπαλόνι στο στομάχι σου

Unsplash

Είναι φυσικό να παθαίνεις δύσπνοια όταν είσαι αγχωμένος, καθώς οι αναπνευστικοί μύες, συμπεριλαμβανομένου του διαφράγματος, «τσιτώνουν» και βρίσκονται ξαφνικά σε κατάσταση έντασης.

Γι’ αυτό νιώθεις την αναπνοή σου να κόβεται και να μην μπορείς να αναπνεύσεις κανονικά. Στην προσπάθειά σου να επαναφέρεις την αναπνοή στα φυσιολογικά της, εισπνέεις πιο γρήγορα, αυξάνεις τον ρυθμό της αναπνοής και τον καρδιακό σου ρυθμό».

Σύμφωνα με την Dr. Olivia Remes του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η διαφραγματική αναπνοή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να ηρεμήσεις το νευρικό σύστημα και να διαχειριστείς το άγχος μέσα σε λίγα λεπτά.

«Φαντάσου ότι υπάρχει ένα μπαλόνι στο στομάχι σου και κάθε φορά που παίρνεις μια αναπνοή, αυτό το μπαλόνι διαστέλλεται, και μετά με κάθε εκπνοή, αυτό το μπαλόνι συρρικνώνεται. Επαναλαμβάνοντας αυτή την κίνηση για μερικά δευτερόλεπτα, βοηθάς αμέσως το σώμα και το πνεύμα σου να χαλαρώσουν».

Κάνε μία παγωμένη βουτιά

Ιταλική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 και διερεύνησε τις επιπτώσεις του κρύου/παγωμένου νερού στη διαχείριση του στρες, έδειξε ότι οι άνθρωποι που έκαναν μπάνιο στη θάλασσα μέσα στον χειμώνα είχαν «υψηλότερη αντίληψη» για την ευεξία τους και χειρίζονταν με μεγαλύτερη ψυχραιμία αγχωτικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα, η έκθεση του σώματος σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Μία άλλη έρευνα του 2007 κατάληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στο κρύο νερό λειτουργεί σαν το τρέξιμο και πλημμυρίζει το σώμα με ενδορφίνες.

Αγκάλιασε το κατοικίδιό σου 

Unsplash

«Τα ζώα συντροφιάς προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη και καταπολεμούν τη μοναξιά και το άγχος. Ακόμα και ένα χάδι, μία αγκαλιά είναι αρκετά για να μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης που σχετίζεται με το στρες, της κορτιζόλης», έδειξε η έρευνα που διεξήγαγαν τα πανεπιστήμια του Γιορκ και του Λίνκολν το 2020 εν μέσω καραντίνας και πανδημίας.

Οι ειδικοί ισχυρίστηκαν ότι αυτό οφείλεται στο ότι τα κατοικίδια «συντονίζονται συναισθηματικά με τους ανθρώπους».

Κάνε μασάζ στα πέλματα

Είναι γνωστό ότι το μασάζ χαλαρώνει το σώμα και συγκεκριμένα, όταν γίνεται στα πέλματα των ποδιών (ρεφλεξολογία), ανακουφίζει από την ένταση και το άγχος. Αυτό συμβαίνει γιατί στα πέλματα βρίσκονται πάνω από 7.000 απολήξεις νευρών από κάθε σημείο του σώματος. Φυσικό και επόμενο λοιπόν, ότι όταν χαλαρώνουν αυτά, χαλαρώνουν με τη σειρά τους και τα υπόλοιπα σημεία. 

Σύμφωνα με έρευνα του 2014, η ρεφλεξολογία, εφαρμογή ειδικών πιέσεων και μαλάξεων στο πέλμα και τη ράχη των ποδιών, μπορεί να ενεργοποιήσει μία περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τα συναισθήματα, όπως είναι το στρες.

Χτύπα απαλά το πρόσωπό σου

5 παράδοξοι τρόποι για να καταπολεμήσεις το άγχος Unsplash

Άλλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι χτυπώντας ελαφρά ή τρίβοντας απαλά το πρόσωπο με τα δάχτυλά σου (στο μέτωπο, τα ζυγωματικά, τους κροτάφους και γύρω από τα μάτια), ανακουφίζεσαι από το άγχος, καθώς αυξάνεις την κυκλοφορία του αίματος και αποσυμφορείς την ένταση στην περιοχή.