ΚΑΡΙΕΡΑ

5 πολύ καλοί λόγοι για να δουλέψεις στο εξωτερικό

Όλα όσα έμαθα δουλεύοντας για 1 χρόνο στην Ιρλανδία.

Για όλα φταίει το Erasmus. Οχτώ χρόνια αφότου παράτησα, χωρίς εμφανή λόγο, μια σταθερή δουλειά στην Αθήνα προκειμένου ν’ αναζητήσω την τύχη μου στο Δουβλίνο, συνειδητοποιώ πως για όλα φταίει αυτή η φοιτητική μου παράλειψη.

Είχα απωθημένο να ζήσω στο εξωτερικό. Αφού δεν το έκανα ως φοιτητής (ούτε ως μεταπτυχιακός φοιτητής), ο μόνος τρόπος για να το ζήσω ήταν να φύγω για δουλειά στο εξωτερικό. Έτσι, ένα κυριακάτικο απόγευμα του Φλεβάρη του 2010 πήρα το αεροπλάνο για Ιρλανδία. Οχτώ χρόνια μετά, μπορώ να γράψω με βεβαιότητα πως το ότι δούλεψα για ένα χρόνο εκτός Ελλάδας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εμπειρίες της ζωής μου.

To 2010 για να βρω δουλειά στο Δουβλίνο χρειάστηκε να έρθω σε επικοινωνία με γραφεία ευρέσεως εργασίας του εξωτερικού. Σήμερα, όποιος θέλει να εργαστεί εκτός Ελλάδας μπορεί να το κάνει είτε μέσω του Study Abroad, του προγράμματος του Deree το οποίο σε βοηθά να βάλεις τις βάσεις προκειμένου να εργαστείς στη συνέχεια στο εξωτερικό, είτε μέσω του προγράμματος Internships χάρη στο οποίο μπορείς να κάνεις πρακτική άσκηση σε πολυεθνικούς ομίλους και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο Δουβλίνο. Μετά από ένα χρόνο σε μια πολυεθνική της ιρλανδικής πρωτεύουσας όποιος φίλος με ρωτά γιατί εγκρίνω τόσο πολύ την εργασία στο εξωτερικό, του παραθέτω τους εξής πέντε λόγους:

1. Βγαίνεις από το comfort zone σου

Σύμφωνα μ’ ένα αρχαίο ρητό ‘outside your comfort zone, that’s where the magic happens’. Πηγαίνοντας στο εξωτερικό και μάλιστα σε μια χώρα που δεν έχεις επισκεφθεί ξανά -όπως εγώ τότε την Ιρλανδία- βγαίνεις από την ασφάλεια του μικρόκοσμού σου σε όλα τα επίπεδα. Από τη μία μέρα στην άλλη βρίσκεται σε μια χώρα που το μόνο που γνωρίζεις είναι (ίσως) η γλώσσα και καλείσαι να βρεις σπίτι, φίλους και ν’ αντεπεξέλθεις στις απαιτήσεις της δουλειάς σου. Μόλις τα καταφέρεις -γιατί θα τα καταφέρεις- έχεις αυτομάτως ανέβει level και είσαι πολύ πιο έτοιμος για οποιαδήποτε νέα πρόκληση έρθει στη ζωή είτε αφορά τα επαγγελματικά σου, είτε κάποιο άλλο τομέα της ζωής σου.

2. Κάνεις level up στο CV σου

Καλά τα σεμινάρια και οι μετεκπαιδεύσεις, αλλά σαν την εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό δεν έχει. Δεν αναφέρομαι μόνο στο θέμα της αυτοβελτίωσης, αλλά στο πόσο σημαντικό είναι για το HR οποιασδήποτε εταιρείας να βλέπει πως έχεις εργαστεί για x χρονικό διάστημα στο εξωτερικό. Αυτομάτως το CV σου ξεχωρίζει, αφού ο εκπρόσωπος του HR διαβάζοντάς το αντιλαμβάνεται πως είσαι προσαρμοστικός, έχεις ανοιχτούς ορίζοντες, ρισκάρεις, είσαι ανεξάρτητος και ξέρεις πολύ καλά τουλάχιστον μία ακόμα γλώσσα.

3. Κερδίζεις την ανεξαρτησία σου

Όσο μένεις στην ίδια πόλη ή ακόμα και στην ίδια χώρα με τους γονείς σου, δύσκολα κερδίζεις στο 100% την ανεξαρτησία σου. Θα ‘ναι το πλύσιμο των ρούχων; Θα ‘ναι ένα ταψί με παστίτσιο; Πάντα οι γονείς σου θα έχουν ένα τρόπο -στον οποίο δεν θα προβάλεις ιδιαίτερη αντίσταση- ώστε να σ’ έχουν από κοντά. Στο εξωτερικό δεν ισχύουν αυτά. Πρώτον, γιατί μετά την πρώτη φορά που θα πας στη δουλειά με λερωμένα ή ασιδέρωτα ρούχα θα συνειδητοποιήσεις πως δεν υπάρχει πλέον κανείς εκεί γύρω για να σε φροντίσει και δεύτερον γιατί μέχρι να φτάσει το ταψί με το παστίτσιο από την Ελλάδα στο μέρος που βρίσκεσαι, θα έχεις λιμοκτονήσει. Οπότε, μετακομίζοντας στο εξωτερικό μέσω κάποιου από τα προγράμματα του Deree δεν μένει άλλη επιλογή από το ν’ αναλάβεις εξ ολοκλήρου την φροντίδα του εαυτού σου.

4. Η Ελλάδα δεν είναι το κέντρο του κόσμου

Μία Ρωσίδα, ένας Γερμανός, ένας Κινέζος κι εγώ. Αυτή ήταν η σύνθεση της πρώτης νυχτερινής εξόδου μου σε δουβλινέζικη παμπ με συναδέλφους από τη δουλειά. Συζητήσαμε για τα πάντα. Από το ποδόσφαιρο μέχρι την παγκόσμια οικονομική κρίση. Καθώς περνούσε η ώρα, συνειδητοποιούσα πως η επιρροή που ασκούσε (και ασκεί) η Ελλάδα σε οποιοδήποτε σύγχρονο ζήτημα παγκόσμιας εμβέλειας είναι αμελητέα έως ανύπαρκτη. Δεν φταίει (μάλλον) ότι κάνουμε κάτι πολύ λάθος, όσο ότι είμαστε μόνο 10.000.000 άνθρωποι. Αυτή η νυχτερινή έξοδος, αλλά και γενικότερα η παραμονή μου στην Ιρλανδία αποτέλεσε μια πολύ καλή ευκαιρία για ν’ αντιληφθώ πως η Ελλάδα δεν αποτελεί το κέντρο του κόσμου, αλλά απλώς μια μικρή χώρα στον ευρωπαϊκό νότο.

5. Ιστορίες για να διηγείσαι

Μπορεί η δουλειά στο εξωτερικό να έχει σημαντικές διαφορές από το Erasmus, ωστόσο έχουν ένα μεγάλο κοινό. Όταν γυρίσεις πίσω στην Ελλάδα είτε από το ένα είτε από το άλλο, θα έχεις άπειρες ιστορίες για να διηγείσαι. Ιστορίες για την πρώτη και τελευταία μέρα σε μια χώρα μακριά από την πατρίδα. Ιστορίες για ανθρώπους από την άλλη άκρη του πλανήτη που έκανες φίλους. Ιστορίες που ένιωσες μόνος. Ιστορίες που ένιωσες ο βασιλιάς του κόσμου. Ιστορίες με Έλληνες που συνάντησες στο πιο άκυρο σημείο. Ιστορίες που δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσεις, όσα χρόνια κι αν περάσουν.