Shutterstock
YOUTUBE

5 πράγματα που δεν γνώριζες για το YouTube που σήμερα γίνεται 16

Μια μέρα σαν κι αυτή το 2005, το YouTube εμφανίστηκε στον κόσμο του ίντερνετ. Από τα πρωτόλεια λάθη μέχρι τη σημασία του στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, σίγουρα ανήκει στα επιτεύγματα του 21ου αιώνα.

Αγίου Βαλεντίνου σήμερα και στο YouTube (ή στη Google) ανοίγουν σαμπάνιες. Πριν από 16 χρόνια, οι Steve Chen, Chad Hurley και Jawed Karim, οι οποίοι δούλευαν στο PayPal, κατοχύρωσαν το όνομα του YouTube, μιας πλατφόρμας που ξεκίνησε από την ιδέα του να γίνεται ευκολότερος ο διαμοιρασμός των οικιακών τους βίντεο. Λίγο μετά το άνοιγμά του και την beta λειτουργία του με τους 30 χιλιάδες επισκέπτες, οι προβολές ξεπέρασαν τις 2 εκατομμύρια την ημέρα. Μέχρι το 2006, το YouTube πρόβαλε πάνω από 100 εκατομμύρια βίντεο και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Με αφορμή τα 16α γενέθλιά του, συγκεντρώσαμε πέντε σημαντικά στοιχεία για την ιστορία και τη σημασία του YouTube σήμερα.

Τo domain του YouTube κατοχυρώθηκε μια μέρα σαν κι αυτή το 2005, αλλά υπήρξε ένα πρόβλημα με το όνομα. Πολλοί πληκτρολογούσαν στο διαδίκτυο utube.com και έμπαιναν σε μια ιστοσελίδα με σωλήνες από το Ohio. Οι υπεύθυνοι της σελίδας είδαν τα μεγάλα νούμερα επίσκεψης και παραξενεύτηκαν. Όταν αποσαφηνίστηκε το θέμα, η διεύθυνση της ιστοσελίδας άλλαξε σε utubeonline.com.

«Λοιπόν, εδώ είμαστε, μπροστά από τους ελέφαντες». Αυτά είναι τα πρώτα λόγια από το βίντεο που ανέβηκε στο YouTube, δύο μήνες αργότερα. Ήταν ένα βίντεο 18 δευτερολέπτων του συνιδρυτή της πλατφόρμας, Jawed Karim. Μακριά από τα παραδοσιακά «Subscribe στο κανάλι μου» και «Like, rate, comment» μετά από κάθε βίντεο, ο Karim συγκέντρωσε 152 εκατομμύρια προβολές με ένα «αυτό ήταν πάνω-κάτω». Ένα χρόνο αργότερα, το YouTube πουλήθηκε στην Google για 1,65 δις δολάρια.

Το ιδρυτικό τρίο δε βρήκε αμέσως την ιδέα του YouTube. Σύμφωνα με τον θρύλο, το YouTube ξεκίνησε τη ζωή του ως ιστότοπος γνωριμιών με βίντεο με τίτλο Tune In Hook Up, που λέγεται ότι επηρεάζεται από το HotorNot. Οι τρεις αποφάσισαν τελικά να μην ακολουθήσουν αυτή τη διαδρομή. Η έμπνευση για το YouTube όπως το γνωρίζουμε σήμερα πιστώνεται σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις. Το πρώτο ήταν η αδυναμία του Karim να βρει βίντεο στο διαδίκτυο εκείνο το βίντεο με την εμφάνιση της Janet Jackson με τον Justin Timberlake και το δεύτερο, όταν ο Hurley και ο Chen δεν μπόρεσαν να μοιραστούν βίντεο από ένα πάρτι για δείπνο λόγω περιορισμών συνημμένων μέσω e-mail.

Ένας ακριβής ορισμός που δόθηκε για τα τρία μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν στην περίοδο της Αραβικής Άνοιξης, στις μαζικές διαδηλώσεις που προσπάθησαν να αλλάξουν τις συνθήκες ζωής στις αραβικές χώρες. Ο κοινωνιολόγος Philip N. Howard είπε: «Το Facebook προγραμματίζει τις διαδηλώσεις, το Twitter τις συντονίζει, το YouTube τις ανοίγει στον κόσμο».

Εκτός από τα δράματα των YouTubers με τις διαμάχες και τις έχθρες του, τις υποκινήσεις μίσους χρηστών και τον αντισημιτισμό του PewDiePie, το YouTube έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση εκπαιδευτικών βίντεο πάνω σε ενδιαφέροντα των δημιουργών που δεν έβρισκαν φωνή σε ένα μεγαλύτερο κοινό. Επεξηγηματικά, αναλυτικά, ιστορικά, επιστημονικά ή και βίντεο αποκαθήλωσης έχουν εκατομμύρια προβολές και κατέστησαν το YouTube ένα πιο ελκυστικό, εκπαιδευτικό εργαλείο για όσα δεν προσφέρει το σχολείο.