Shutterstock
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5 πράγματα που θα έκαναν το Google Maps ακόμα καλύτερο

Η ολοήμερη μελέτη χαρτών πριν από ένα ταξίδι είναι παρελθόν. Το Googe Maps όμως θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερο.

Θυμάστε κάτι τεράστιους χάρτες-βιβλία που έπρεπε να μελετάνε οι πατεράδες μας επί 3 μερόνυχτα πριν φύγουμε για διακοπές στη Φοινικούντα; Το πιθανότερο είναι, αν είστε από 25 και πάνω, ότι τους θυμάστε. Κάποιες φορές μάλιστα, αν η διαδρομή ήταν μεγάλη, μπορεί να χρειάζονταν και δύο και τρεις από αυτούς. Αυτά (ευτυχώς) αποτελούν ένα πολύ μακρινό παρελθόν και ο κύριος λόγος της βολικής τους απουσίας είναι το Google Maps. Κανείς οδηγός πλέον -όπου (σχεδόν) και αν πηγαίνει- δεν χρειάζεται να ανησυχεί μήπως τυχόν πάρει λάθος δρόμο και χαθεί. Τo Google Maps θα είναι εκεί ως ο προστάτης των οδηγών που δεν τα πάνε και τόσο καλά με τον προσανατολισμό. Τα πράγματα όμως θα μπορούσαν να είναι ομολογουμένως ακόμα καλύτερα.

Όχι μόνο ταχύτερες διαδρομές

Από τις συχνότερες περιπτώσεις προβλημάτων που μας προκαλεί το Google Maps. Για τους Έλληνες των μεγάλων πόλεων εντοπίζεται συχνά στα ταξίδι των διακοπών τους στα νησιά. Η έμφαση που δίνεται στην ταχύτερη διαδρομή μπορεί να είναι λογική ως αρχή (όλοι θέλουμε να φτάσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στον προορισμό μας). Υπάρχει όμως περίπτωση αυτή η ταχύτερη διαδρομή να αποτελείται από κακοτράχαλους, σκοτεινούς ή και επικίνδυνους δρόμους. Το ιδανικό θα ήταν κάθε φορά που επιλέγεται ένας δρόμος που αποτελεί παράκαμψη να υπάρχει μία σήμανση ότι η συγκεκριμένη διαδρομή που προτείνεται είναι τέτοια και πιθανώς επικίνδυνη.

Περισσότερες πληροφορίες για τα διόδια

Αδιαμφισβήτητα η επιλογή για αποφυγή διοδίων είναι πάρα πολύ χρήσιμη. Θα ήταν όμως ακόμα χρησιμότερη με πληροφορίες που αφορούν με το ποσό των διοδίων ξεχωριστά και ως άθροισμα. Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε πολύ και τον προϋπολογισμό πριν από κάθε ταξίδι.

Πληροφορίες για ενδιάμεσες στάσεις

Ήδη υπάρχει η επιλογή να βάλεις όσες ενδιάμεσες στάσεις επιθυμείς μεταξύ της αφετηρίας και του προορισμού σου. Μέχρι εδώ καλά. Αυτό που θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον το Google Maps θα ήταν να υπολογίσει και με βάση τις επιλεγμένες στάσεις ποια διαδρομή θα είναι η συντομότερη. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι η διαδρομή καθορίζεται ανάλογα με τη σειρά που ο χρήστης τοποθετεί τις στάσεις του χειροκίνητα. Χρειάζεται όμως να υπολογίσεις εσύ με ποια σειρά θα γίνει η διαδρομή. Δεν θα ήταν πολύ ευκολότερο αν καθοριζόταν με αυτοματοποιημένο τρόπο;

Επιλογή ασφαλέστερης διαδρομής

Όπως προείπαμε, το Google Maps ασχολείται πρώτα από όλα με την ταχύτητα διαδρομής. Θα ήταν όμως εξαιρετικά βοηθητικό για τους νέους οδηγούς ή για μέρη παντελώς άγνωστα να υπάρχει μία επιλογή διαδρομής που θα είναι η ασφαλέστερη (με περισσότερα φανάρια για παράδειγμα ή χωρίς μεγάλες ανηφόρες). Έτσι ο κάθε οδηγός θα έχει μπροστά του μία επιλογή. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα επιλέγουν την ασφαλέστερη διαδρομή και ας χρειαστεί να σπαταλήσουν λίγο περισσότερο χρόνο στο τιμόνι.

Κατάσταση παρκαρίσματος

Δεν λέμε προφανώς να σου βρίσκει θέσεις πάρκινγκ, γιατί κάτι τέτοιο προς το παρόν είναι αδύνατο. Μπορεί να υπάρχει όμως μίας προειδοποίηση (ενδεχομένως με βάση δεδομένα των ίδιων των χρηστών ή υπολογισμό των συνθηκών σε κάθε γειτονιά) ότι το παρκάρισμα στον προορισμό σου είναι εύκολο, μέτρια δυσκολίας ή δύσκολο. Κάτι τέτοιο είναι σίγουρα βοηθητικό για την ψυχική μας ηρεμία αλλά και για τον προγραμματισμό του χρόνου μας μέσα στην ημέρα.