Shutterstock
SEX

5 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι εθισμένος στο πορνό

Το να παρακολουθείς ερωτικές ταινίες προφανώς και δεν είναι κάτι κακό. Αρκεί, βέβαια, να γίνεται με μέτρο.

Οι εποχές που έπρεπε να πας μέχρι το video club της γειτονιάς για να νοικιάσεις κάποια πορνογραφική ταινία ή ως το κοντινότερο περίπτερο για να αγοράσεις ένα περιοδικό ερωτικού περιεχομένου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον το διαδικτυακό πορνό είναι ελεύθερο και κάθε χρήστης έχει πρόσβαση σε αυτό 24/7.

Είτε από τον υπολογιστή, είτε από το tablet, είτε το κινητό (το οποίο δεν στο συνιστούμε και μπορείς να διαβάσεις το γιατί) μπορείς να δεις ό,τι ερωτική ταινία τραβάει η όρεξή σου. Από τα πιο απλά ερασιτεχνικά videos, μέχρι τεράστιες και πολυέξοδες παραγωγές.

Το πορνό είναι άφθονο στο διαδίκτυο. Και σίγουρα δεν είναι κακό να βλέπει κανείς. Ίσα ίσα είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αρκεί να μην το παρακάνεις, έτσι;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το αμερικανικό ‘Men’s Health‘, μαζί με το ‘Women’s Health’ σχετικά με τη συχνότητα που βλέπουν πορνό οι χρήστες του διαδικτύου, φάνηκε πως το 33% των ανδρών (ηλικίας από 30 ως 40) θα δουν κάποιο ερωτικό video δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Τι γίνεται, όμως, με όσους βλέπουν πορνό πολύ πιο συχνά, σπαταλώντας αρκετές ώρες μπροστά από την οθόνη τους; Kαι πώς μπορεί να καταλάβει κανείς αν είναι εθισμένος σε αυτό; Υπάρχουν πέντε σημάδια, τα οποία πρέπει να προσέξεις.

1. Αυξάνεται αισθητά ο χρόνος που παρακολουθείς ερωτικές ταινίες

Όπως γράψαμε και πιο πάνω, αν βλέπεις πορνό 2-3 φορές την εβδομάδα (μέχρι και 30 λεπτά σε κάθε μία από αυτές), τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Όμως, αν οι φορές που παρακολουθείς ερωτικά videos είναι διπλάσιες (το ίδιο και ο χρόνος που σπαταλάς σε αυτά), ίσως είναι ένα σημάδι πως πρέπει σιγά σιγά να το μειώσεις.

2. Αρχίζεις και ψάχνεις διαφορετικό περιεχόμενο

Ακριβώς όπως συμβαίνει και σε άλλους εθισμούς, έτσι και σε ότι αφορά το πορνό, ένας χρήστης που βλέπει πάρα πολύ αρχίζει και βαριέται το απλό σεξ στα videos. Θέλει να δει διαφορετικά πράγματα, από περίεργες φαντασιώσεις του, μέχρι φετιχιστικό σεξ. Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να ψάξουν και για υλικό σε παράνομα sites. Εκεί η κατάσταση ξεφεύγει.

3. Λες ψέματα για τον ‘εθισμό’ σου

Το ψέμα είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των εθισμένων στο πορνό. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να κρατήσουν τον εθισμό τους μακριά από το περιβάλλον τους, αλλά κι από τον ίδιο τους τον εαυτό. Αν καταλάβεις πως λες ψέματα σε φίλους για τις ώρες που περνάς βλέποντας ερωτικά videos, ίσως έχεις περάσει στο επόμενο επίπεδο εθισμού.

4. Δεν μπορείς με τίποτα να το σταματήσεις

Υπάρχουν πολλές αρνητικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από την υπερβολική παρακολούθηση πορνό, όπως οικονομικά προβλήματα (από την πληρωμή συνδρομών σε sites για διάφορα videos), προβλήματα στη σχέση σου αν έχεις, καθώς και μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία. Παρόλα αυτά τα προβλήματα, αν δεν μπορείς να το σταματήσεις, τότε ναι, αυτό αποτελεί ένα βασικό δείκτη εθισμού.

5. Χάνεις το ενδιαφέρον σου για το σεξ

Σε πολλές περιπτώσεις, ένα άτομο εθισμένο στο πορνό μπορεί να χάσει σταδιακά το ενδιαφέρον του να κάνει σεξ με την/τον σύντροφό του, επειδή το ταίρι του δεν θα είναι σε θέση ή δεν θα θέλει να αντιγράψει σκηνές από αντίστοιχες ερωτικές ταινίες. Κάτι που πρέπει να το λάβεις σοβαρά υπόψη σου.