Shutterstock
ΛΙΣΤΕΣ

5 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι πραγματικά έξυπνος

Όταν δεις αυτά τα χαρακτηριστικά, μάλλον θα πρέπει να θεωρήσεις ότι αποτελούν ενδείξεις ενός συμβατικά έξυπνου ανθρώπου.

Το τι εννοούμε, όταν λέμε ότι κάποιος είναι έξυπνος, όλοι το καταλαβαίνουμε. Το να ορίσουμε όμως ποιους θα έπρεπε να λέμε έξυπνους είναι σίγουρα πιο δύσκολο εγχείρημα (η προσπάθεια του Steve Jobs δε με πείθει ακριβώς). Η αλήθεια πάντως είναι ότι θα έπρεπε να είμαστε και λίγο πιο ανοιχτόμυαλοι ως προς τις κατηγοριοποιήσεις μας. Υπάρχει μία σειρά δεξιοτήτων και ειδών ευφυΐας τις οποίες συχνά τις βάζουμε σε δεύτερη μοίρα αδικώντας ανθρώπους. Όπως και να έχει πάντως, υπάρχουν κάποια μικρά σημάδια που μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις ότι ο απέναντί σου είναι τέλος πάντων πιο έξυπνος από τον μέσο όρο. Σύμφωνα με τους συμβατικούς τρόπους ορισμού που δίνουμε στην ευφυΐα. Διαλέξαμε πέντε από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω.

Είναι τόσο πολύ Meta

To “This is so Meta” ξεκίνησε ως ένα από τα πιο αστεία πράγματα στο internet. Πλέον έχει γίνει, αν θέλετε τη γνώμη μου τουλάχιστον, αρκετά κουραστικό. Αυτό συμβαίνει λόγω της συνεχούς και ανελέητης χρήσης του. Τα πάντα είναι meta.

Όσο όμως και αν σε εκνευρίσει, αυτή η επίδειξη του meta-cognision είναι συχνά μία ένδειξη υψηλής ευφυΐας. Οι ευφυείς άνθρωποι τείνουν να κάνουν τέτοιου τύπου αστεία, να παρακολουθούν meta πλοκές και τελικά να φτιάχνουν οι ίδιοι meta ιστορίες. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά γιατί η κατανόηση των επιπέδων του meta μπορεί να αποτελέσει μία ένδειξη ότι ξέρεις ακριβώς ποιος είναι ο δικός σου ρόλος μέσα σε ένα σύνολο. Όταν κάνεις λοιπόν ένα meta αστείο, ουσιαστικά επιδεικνύεις αυτή την ικανότητα αυτογνωσίας που έχεις.

Τα εμφανή σημάδια του έξυπνου ανθρώπου

Υπάρχουν μερικές καθημερινές πρακτικές που ξέρουμε ότι οξύνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και δείχνουν ότι ένας άνθρωπος είναι ευφυής. Μπορείς, λοιπόν, να καταλάβεις συχνά τι είναι ο άλλος απλά ρωτώντας για τον τρόπο διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου του.

Η επιμονή στη λεπτομέρεια

Ένα σημάδι έξυπνου ανθρώπου είναι όταν κάποιος ενδιαφέρεται πολύ για τις λεπτομέρειες. Όταν δηλαδή το πρώτο επίπεδο, η επιφάνεια ενός πράγματος δεν του αρκεί και ψάχνει με διάφορους τρόπους δράστες, αιτίες, συνθήκες, περικείμενα. Όσα μπορούν να του καταστήσουν κάτι πολύ περισσότερο σαφές και κατανοητό. Η περιέργεια αυτή λειτουργεί ούτως ή άλλως και ως κινητήρια δύναμη για την απόκτηση ακόμα περισσότερων και ευρύτερων γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο, είναι ένδειξη δίψας για περισσότερα δεδομένα. Όσα περισσότερα τα δεδομένα, τόσο καλύτερη η ανάλυση της πραγματικότητας. Όσο καλύτερη η ανάλυση της πραγματικότητας τόσο πιο πιθανό είναι η ευφυΐα σου να είναι υψηλή.

Η απλοποίηση σύνθετων ζητημάτων

Το να αναλύεις ένα σύνθετο ζήτημα ως απλό προχωρώντας σε χοντροκομμένες γενικεύσεις είναι πολύ απλό. Μάλλον σημάδι του αντίθετου της οξύνοιας. Το πραγματικά δύσκολο εν προκειμένω είναι να έχεις καταφέρει να κατανοήσεις ένα ζήτημα με πολλές παραμέτρους τόσο καλά, ώστε παρουσιάζοντάς το να το κάνεις να μοιάζει πολύ πιο εύκολα κατανοητό από αυτό που ήταν για σένα όταν ξεκίνησες να το επεξεργάζεσαι. Πάρτε για παράδειγμα την εκλαΐκευση της επιστήμης που πάντα ήταν ένα πολύ δύσκολο task που συχνά δε γίνεται με σωστό τρόπο.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την επίλυση προβλημάτων. Εκεί μάλιστα ίσως και να φαίνεται ακόμα περισσότερο. Η διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος που έχει διάφορα παρακλάδια είναι τελικά ζήτημα της ικανότητας ενός ανθρώπου να το βάλει σε μία σειρά, να το απλοποιήσει και τελικά να βρει την κατάλληλη λύση γι’αυτό.

Δεν είναι ειδικός επί παντός

Εντάξει μην επαναλάβουμε τη ρήση του Σωκράτη που ίσως είναι και ορισμός του έξυπνου ανθρώπου. Η αλήθεια γενικά πάντως είναι ότι το να σε ρωτήσουν κάτι και να απαντήσεις απλά «δεν το γνωρίζω» δεν είναι μόνο δείγμα ειλικρίνειας. Ένας άνθρωπος που το κάνει αυτό, αντί να προχωράει σε απέραντες γενικολογίες για να κρύψει την άγνοια του, δείχνει ταυτόχρονα ότι έχει γνώσεις. Με άλλα λόγια, φαίνεται να έχει επίγνωση των πραγμάτων που κατέχει καλά και εκείνων τα οποία του είναι άγνωστα. Το να είσαι ειδικός σε όλα, ταυτόχρονα, σημαίνει συνήθως ότι δεν είσαι ειδικός σε τίποτα.