Jamie McCarthy/Getty Images for Bill & Melinda Gates Foundation
ΑΙ

5 σημειώσεις για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης από τον Bill Gates

Οι κλάδοι που πρόκειται να αλλάξουν συθέμελα το αύριο στην καθημερινότητα όλων μας, οι φόβοι και οι κίνδυνοι που εγείρονται. Ο Mr. Microsoft σε ένα εκτενές κείμενο για το AI, απ’ όπου ξεχωρίσαμε τα σημαντικότερα σημεία.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το ιερό δισκοπότηρο», «το ChatGPT είναι τόσο σημαντική ανακάλυψη όσο ήταν ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και το Ίντερνετ», «το AI είναι κάτι σαν τα πυρηνικά όπλα και την πυρηνική ενέργεια του 21ου αιώνα». Δεν είναι λίγες οι φορές που ο συνιδρυτής της Microsoft Bill Gates έχει προκαλέσει έναν μικρό πανικό με τις δηλώσεις του σχετικά με τα νευρωνικά δίκτυα, ένα ζήτημα για το οποίο ενδιαφέρεται από τις πρώτες-πρώτες ημέρες που μάθαινε κώδικα, όπως έχει παραθέσει σε μια αναλυτική συνέντευξη στο Forbes.

Ανέκαθεν ένιωθε μια ακατανίκητη γοητεία για αυτά τα συστήματα, παρακολούθησε εκ των έσω τη σταθερή εξέλιξη της ομάδας OpenAI από το 2016 μέχρι το λανσάρισμα του ChatGPT και όπως παραδέχεται η ταχύτητα της προόδου ξεπέρασε κάθε προσδοκία του.

Κάπως έτσι, δόθηκε το έναυσμα για να οραματιστεί πώς θα εξελιχθεί η τεχνητή νοημοσύνη την επόμενη δεκαετία.

Το αποτέλεσμα καταγράφηκε σε ένα εκτενές κείμενο με τίτλο «Η εποχή του AI έχει ξεκινήσει» στο προσωπικό του blog. Παρακάτω συνοψίζουμε τα κυριότερα σημεία που πρόταξε ο Bill Gates με ένα μικρό σχόλιο.

 

«Η πρόοδος στο AI θα οδηγήσει στη δημιουργία προσωπικών βοηθών»

Ένα εργαλείο απόλυτα προσωποποιημένο, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο σε υπολογιστή και κινητό τηλέφωνο, εκτελώντας χρέη βοηθού: για παράδειγμα θα διαβάζει την προσωπική σου αλληλογραφία, θα γνωρίζει τις επαγγελματικές συναντήσεις σου, θα ξέρει όσα σου αρέσουν και όσα σε ενοχλούν, όσο ενδεχομένως πρέπει να κάνεις για τη σωματική ή την ψυχική σου υγεία. Κάπως έτσι προβλέπει ο Bill Gates ότι η AI τεχνολογία θα ενσωματωθεί στη ζωή μας – ένας ρεαλιστικός στόχος με τα τωρινά δεδομένα, όπως επισημαίνει.

Σε σημείο που ίσως τελικά «ο βασικός τρόπος που θα ελέγχεις τον υπολογιστή δε θα είναι κλικάροντας ή αλλάζοντας καρτέλες, παρά γράφοντας απλά μια εντολή στα αγγλικά».

«Βλέπω διάφορους τρόπους που το AI θα βελτιώσει το πεδίο της υγείας»

Ήδη υπάρχει λογισμικό εξεζητημένο στο να εξετάζει βιολογικά δεδομένα ασθενών, να βρίσκει μοτίβα ανάμεσα σε παθογόνα και να σχεδιάζει κατάλληλα φάρμακα, πράγμα το οποίο προβλέπεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο και «να αυξήσει δραματικά τη συχνότητα των ιατρικών ανακαλύψεων». Εκτός αυτού, το AI πρόκειται να αποδεσμεύσει το ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό από δουλειές ρουτίνας, όπως και να δώσει τη δυνατότητα ιατρικών συμβουλών ειδικά σε περιοχές που δεν υπάρχουν πολλοί γιατροί.

«Την επόμενη δεκαετία, το AI λογισμικό θα φέρει επανάσταση στην εκπαίδευση»

Η υπόσχεση από πλευράς τεχνολογίας για αναμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας υφίσταται από την περίοδο εφεύρεσης των υπολογιστών, αλλά αυτό μέλλει να πραγματοποιηθεί με την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τον Bill Gates: αυτά τα εργαλεία θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τα ενδιαφέροντα και το στυλ μάθησης κάθε μαθητή ξεχωριστά, θα καταγράφει την πρόοδο σε πραγματικό χρόνο, αναγνωρίζοντας πότε κουράζεται ο μαθητής και με ποια κίνητρα βελτιώνεται η απόδοσή του κοκ.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν η τεχνολογία φτάσει σε απόλυτο επίπεδο εξέλιξης, «η μάθηση θα βασίζεται στη σχέση μεταξύ μαθητών και καθηγητή – [η τεχνητή νοημοσύνη] θα βελτιώσει αλλά ποτέ δε θα αντικαταστήσει τη διαδικασία μέσα στην τάξη».

«Οι δυνάμεις της αγοράς δε θα οδηγήσουν τα AI προϊόντα στην υπηρεσία των φτωχών»

Σε διάφορα σημεία του κειμένου, ο Bill Gates υπογραμμίζει τη δυνατότητα που παρέχουν τα AI μοντέλα να μειωθούν οι ανισότητες σε παγκόσμια κλίμακα – στην υγεία, την εκπαίδευση κοκ. Ωστόσο, το πρόταγμα αυτό παραμένει στη δεοντολογική σφαίρα των πραγμάτων, με τον Gates να επισημαίνει ότι «κυβέρνηση και φιλανθρωπικοί οργανισμοί πρέπει να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Όπως αναφέρει στο τέλος, οι δυνάμεις της αγοράς (οι οποίες μέχρι στιγμής κατευθύνουν το άρμα της τεχνητής νοημοσύνης) δε δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Υπάρχει πιθανότητα ότι τα μοντέλα AI να βγουν εκτός ελέγχου»

Μπροστά στην υπαρξιακή αγωνία του αν ποτέ οι μηχανές πρόκειται να απειλήσουν την ανθρωπότητα, ο Bill Gates απαντάει «ίσως, αλλά όχι άμεσα». Όπως διευκρίνισε, το μέλλον είναι τα υπερ-έξυπνα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, πράγμα το οποίο θα επιτευχθεί μόλις οι προγραμματιστές μπορέσουν να κάνουν έναν αλγόριθμο να τρέχει με τις ταχύτητες ενός υπολογιστή (ο ίδιος υπολογίζει πως θα συμβεί μέσα στην επόμενη δεκαετία).

«Τότε θα έχουμε μια απίθανα δυνατή Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (σ.σ. όχι με συγκεκριμένο σκοπό λειτουργίας), ένα μοντέλο το οποίο θα είναι σε θέση να κάνει τα πάντα που κάνει ένας ανθρώπινος εγκέφαλος, αλλά χωρίς κάποιο πρακτικό όριο στο μέγεθος της μνήμης και την ταχύτητα που δουλεύει». Σε αυτό το σημείο δε θα είναι πια βέβαιο ότι τα μηχανήματα δε θα αυτονομηθούν σε επίπεδο σκοπών.