123rf.com
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5 τεχνολογικές Startups που άλλαξαν τη ζωή μας #prostokalytero

Πέντε φορές που κάποιοι επέλεξαν να κάνουν αυτό που δεν μπορούσαν.

Ο δυσκολότερος αντίπαλος που καλείσαι να ξεπεράσεις είναι ο εαυτός σου. Είναι αυτός που θα σου βάλει εμπόδια, που θα φοβηθεί, που θα σε κρατήσει πίσω, που θα σε κάνει να νιώσεις ότι δεν μπορείς να πετύχεις αυτό που σκέφτεσαι.

Το να καταφέρεις να νικήσεις τον εαυτό σου απαιτεί θέληση, ικανότητα και πάθος γι’ αυτό που θέλεις να κάνεις, ανεξάρτητα από τα εμπόδια που θα συναντήσεις στη διαδρομή. Όταν όμως, έρθει η στιγμή που το πετύχεις, τότε θα μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου (ίσως και πολλών άλλων) #prostokalytero. Κυρίως γιατί θα ξέρεις ότι δεν έκανες απλώς αυτό που μπορούσε,ς αλλά αυτό που δεν μπορούσες. Αυτό που δεν πίστεψε κανείς ότι μπορείς να κάνεις.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ανθρώπων που πίστεψαν στο όνειρό τους και πέτυχαν, δημιουργώντας startups που διακρίθηκαν και συνεχίζουν να αλλάζουν τη ζωή μας #prostokalytero.

Pollfish

Το Pollfish ζει και αναπνέει μέσα στη νέα ψηφιακή εποχή. Η κεντρική λειτουργία του είναι η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας διεξαγωγής ερευνών, που δίνει στον καθένα τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια έρευνα και να επιλέξει το κοινό από το οποίο τον ενδιαφέρει να πάρει απαντήσεις.

Eίναι με άλλα λόγια ένα εργαλείο που δίνει το πολυπόθητο feedback στους δημιουργούς εφαρμογών, ώστε να αντιληφθούν εύκολα σε ποιους πρέπει να απευθύνονται. Από τον Ιανουάριο του 2013, όταν και γεννήθηκε έχει αλλάξει τη ζωή πολλών χρηστών #prostokalytero.

Syncbnb

H Syncbnb αποτελεί μια ακόμη ελληνική startup, η οποία από τη γέννησή της βάλθηκε να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων #prostokalytero. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την κεντρική ιδέα (Αλέξανδρος Καραβίτης και Πέτρος Ζιώγας), δημιούργησαν ένα εργαλείο το οποίο δίνει την δυνατότητα σε ιδιοκτήτες και manager ακινήτων να συγχρονίζουν τα ημερολόγια μεταξύ διαφορετικών καναλιών μίσθωσης όπως Airbnb, booking.com, tripadvisor κ.α. ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες για όλους διπλοκρατήσεις δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα να εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες που δίνουν οι πλατφόρμες αυτές.

Την εφαρμογή αυτή σήμερα, την χρησιμοποιούν ήδη χιλιάδες άνθρωποι που νοικιάζουν ακίνητα σε δεκάδες πόλεις του κόσμου και στις πέντε ηπείρους.

Plazz

Μια σχετικά πιο νέα startup που τα πηγαίνει περίφημα και αλλάζει τη ζωή μας #prostokalytero είναι το Plazz, το οποίοι το καλοκαίρι που μας πέρασε συζητήθηκε έντονα. Το Plazz έχει στόχο να μας φέρει κοντά στην αγαπημένη μας παραλία.

Eίναι ο πιο απλός και εύκολος τρόπος για να ανακαλύψεις μοναδικές παραλίες και μάλιστα σου επιτρέπει να κάνεις online κράτηση ξαπλώστρας ή ομπρέλας απευθείας από τον υπολογιστή, το tablet ή το κινητό σου τηλέφωνο, απλά κατεβάζοντας την εφαρμογή. Μια ιδέα που έβγαλε αρκετούς από τη δύσκολη θέση και σίγουρα γλίτωσε (μπόλικο) πολύτιμο χρόνο.

Stoferno.gr

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία δύο φίλων από τη Μύκονο (Δημήτρη Λυκούρη και Νίκο Κουσαθανά) οι οποίο πρόσφατα δημιούργησαν το Stoferno.gr, μιας startup που είναι κάτι σαν το ‘ελληνικό uber των πακέτων’. Ουσιαστικά, κατεβάζοντας την εφαρμογή ο χρήστης μπορεί να αγοράσει ότι θέλει από κάποιο κατάστημα, να βρει κάποιο διανομέα μέσω της πλατφόρμας και τα προϊόντα να φτάσουν στην πόρτα του σπιτιού του.

Η πίστη στην ιδέα τους, τους βοήθησε να ξεπεράσουν όποια εμπόδια βρέθηκαν στο δρόμο τους και να φτιάξουν τη δική τους startup, η οποία τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά και σίγουρα έχει βοηθήσει αρκετούς.

Phee

Υπάρχουν ομάδες και άνθρωποι που εδώ και μερικά χρόνια έχουν αντιληφθεί ότι η επιχειρηματικότητα και η αγάπη για την ελληνική γη και τα ελληνικά προϊόντα, θα μας πάνε όλους ένα βήμα μπροστά και θα αλλάξουν τη ζωή μας #prostokalytero. Όπως ο Σταύρος Τσομπανίδης με την Phee, η οποία αξιοποιεί τα νεκρά φύκια των ελληνικών θαλασσών προσφέροντας κοινωνικό και οικολογικό έργο.

Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες φύκια, τα οποία αντί να πεταχτούν και να δαπανηθούν για αυτήν την ενέργεια πολλά δημόσια χρήματα, ανακυκλώνονται και μπαίνουν στην καθημερινότητά μας. Μέσω μίας θήκης, ενός γυαλιού, ενός σουπλά, ενός σουβέρ.

Πέντε περιπτώσεις που κάποιοι πίστεψαν πως θα μπορέσουν να κάνουν αυτό που δεν μπορούσαν. Πέντε φορές που άνθρωποι επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο, αλλάζοντας #prostokalytero τη ζωή πολλών άλλων. Κάτι αντίστοιχο κάνουν καθημερινά και οι άνθρωποι της Παπαστράτος, αλλάζοντας προς το καλύτερο και στηρίζοντας την ισότητα στον εργασιακό χώρο. Η Παπαστράτος, άλλωστε είναι η μόνη εταιρία στην Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί με τη διάκριση equal pay. Επίσης, με ενεργό ρόλο και έργο προς την κοινωνία, στηρίζει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, συνεργάζεται με πολλές ΜΚΟ, αναλαμβάνοντας vision-πρωτοβουλίες.

 

Έτσι ξεκινάει η νέα ταινία-μανιφέστο της Παπαστράτος, μια ταινία-ωδή προς αυτούς που την κάνουν αυτό που είναι, την αλλάζουν, την εξελίσσουν, την εμπνέουν καθημερινά: τους ανθρώπους της, τους ανθρώπους της. Δεν είναι μια κενή υπόσχεση. Είναι η αλήθεια τους. Η αλήθεια ανθρώπων που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφεραν να μεταμορφώσουν κυριολεκτικά μια βαριά βιομηχανία, σε μία start up 88 ετών. Αλλάζοντας εντελώς το προϊόν τους, τις δομές τους, τις εγκαταστάσεις τους, το εργασιακό τους μοντέλο. Αλλάζοντας τα πάντα #prostokalytero.

Γιατί το βασικότερο, όπως είπαμε και στην αρχή, είναι να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, να αλλάξεις τις συνήθειές σου, να μη φοβηθείς την αλλαγή και να γίνεις καλύτερος.

(Κεντρική φωτογραφία: 123rf.com)