iStock
ΣΧΕΣΕΙΣ

5 τοξικές συμπεριφορές που δεν έχουν θέση σε μία σχέση

Οι υγιείς σχέσεις χτίζονται πάνω στην αγάπη, στον σεβασμό, στην επικοινωνία και κρατούν αποστάσεις από οποιαδήποτε τοξικότητα. 

Το ότι στο μυαλό των γυναικών ο ιδανικός άντρας είναι ψηλός, μελαχρινός -ή ξανθός, γούστα είναι αυτά- με ανοιχτόχρωμα μάτια, λαμπερό χαμόγελο, γραμμωμένο σώμα και τρομερή αίσθηση του χιούμορ είναι μία παλιομοδίτικη, στερεοτυπική αντίληψη. Παρομοίως και ότι ο άντρας θέλει τη γυναίκα ψηλή, ξανθιά και με καλογυμνασμένες καμπύλες.

Σίγουρα, η εξωτερική εμφάνιση παίζει πρωταρχικό ρόλο ώστε να δημιουργεί η πολυπόθητη έλξη και να γεννηθεί ο έρωτας. Για να μετουσιωθεί όμως το πάθος σε συντροφική σχέση, που να είναι υγιής και για τα δύο μέρη, τότε άλλα πράγματα, πιο βαθιά έχουν βαρύνουσα σημασία.

Το γνωρίζεις από την εμπειρία σου, το βλέπεις στο περιβάλλον σου, το συνειδητοποιείς κάθε μέρα όλο και περισσότερο με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, την κοινωνία να ματώνει διαρκώς από γυναικοκτονίες και τις σχέσεις να πνίγονται από τοξικές συμπεριφορές.

Οι υγιείς σχέσεις, που αντέχουν στον χρόνο, χτίζονται πάνω στην αγάπη, στον σεβασμό, στην επικοινωνία και την ειλικρίνεια και κρατούν αποστάσεις από οποιαδήποτε τοξικότητα· από συμπεριφορές που αποτελούν κόκκινο πανί και δεν υιοθετεί ποτέ κάποιος που αγαπά αληθινά. 

Η συναισθηματική κακοποίηση

Πολύ πριν η βία γίνει σωματική, εκδηλώνεται η λεκτική βία, που εκφράζεται μέσα από υποτιμητικά και υβριστικά σχόλια και απειλές, τα οποία στόχο έχουν να λυγίσουν την αυτοεκτίμηση του έτερον ήμισυ. Να το γεμίσουν με άγχος, ανασφάλεια, αρνητικά συναισθήματα, ακόμα και με φόβο.

Να παίξουν ένα άσχημο παιχνίδι με την ψυχολογία του και να το κάνουν να προσέχει κάθε φορά τι θα πει και πώς θα το πει για να μην πυροδοτήσει άθελά του κάποιο νέο ξέσπασμα. 

Ο σπόρος της αμφιβολίας 

Κάπου θα έχει πάρει το αυτί σου τον όρο gaslighting. Σε απλά ελληνικά, είναι η χειριστική συμπεριφορά που ασκεί κάποιος με εμφανείς, αλλά κυρίως αφανείς τρόπους, ώστε να περάσει την άποψη του, την επιθυμία, την ανάγκη του στον άλλον, κάνοντάς τον να αμφιβάλλει για τις προθέσεις, τις σκέψεις, τα θέλω του (Μήπως είσαι υπερβολική/ός;, Μήπως φαντάζεσαι πράγματα;).

Προσπαθεί πονηρά να γίνει το δικό του και αν δε γίνει, θα είναι πάντα έτοιμος για καυγά.

Η χειραγώγηση στα πάντα

Ένας σωστός σύντροφος δεν προσπαθεί να ελέγχει ό,τι αφορά τον/τη σύντροφό του, να τον/την χειραγωγεί για να τον/την αλλάξει, υποδεικνύοντάς πώς θα ντυθεί, πώς θα μιλήσει, με ποιους θα βγει, τι δουλειά θα κάνει και πώς θα την κάνει, πώς θα ζει τη ζωή του/της. 

Τα παιχνίδια ενοχής

Αντί να κουνάει το δάχτυλο, να απαριθμεί λάθη και να αρχίζει να μοιράζει ευθύνες, αναζητώντας τον αποδιοπομπαίο τράγο, θα κάνει ένα βήμα πίσω σε στιγμές σύγκρουσης, θα αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του/της αναλογεί και θα μπει στη θέση του άλλου για να δει τα πράγματα και από τη δική του οπτική γωνία.

Μόνο έτσι λύνονται οι παρεξηγήσεις, μόνο έτσι εξομαλύνονται οι συγκρούσεις, μόνο έτσι διορθώνονται τα λάθη μια και καλή.

Η παραβίαση των ορίων

Πρέπει να σέβεται τα «όχι» της άλλης πλευράς και τα οποία μπορεί να αφορούν από τη σεξουαλική τους ζωή μέχρι τη σχέση τους, γενικότερα. Όταν θέτουμε όρια, πρέπει να γίνονται σεβαστά. 

Εν κατακλείδι

Σύντροφος είναι αυτός που κάνει τον άνθρωπο με τον οποίο έχει επιλέξει να μοιράζεται τη ζωή του να νιώθει καλά μέσα στη σχέση τους, να γεμίζει από αγάπη, έρωτα και ευτυχία, να απολαμβάνει την ψυχική του ηρεμία, να νιώθει ασφαλής, να είναι ο εαυτός του.

Οι τοξικές συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στις ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις.