© Mohammad Sajjad / AP
ΚΟΣΜΟΣ

5 τρομακτικές καταστροφές που γνώρισε ο πλανήτης μέσα στο 2022

Πόλεμοι, πλημμύρες, τεράστιος πληθωρισμός. Αυτά είναι τα γεγονότα που σόκαραν τον πλανήτη τη χρονιά που μας πέρασε.

Το 2022 ήταν μια χρονιά που αλλιώς περιμέναμε και αλλιώς εξελίχθηκε. Η ανθρωπότητα, όχι απλά δεν απαλλάχθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά βίωσε και συνεχίζει να βιώνει τεράστιες κρίσεις. Ενεργειακές, πολιτικές, πολεμικές, οικονομικές και πολλών ακόμη ειδών.

Υπήρχαν, όμως, πέντε συμβάντα που στιγμάτισαν το 2022. Πέντε γεγονότα που μας απασχόλησαν πολύ και κυριάρχησαν στην παγκόσμια ειδησεογραφία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μερικά από αυτά, μάλιστα, μας απασχολούν μέχρι σήμερα. Ποια είναι αυτά, όμως, και για ποιο λόγο χαρακτηρίστηκαν καταστροφικά; Ας τα δούμε αναλυτικά:

Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ουκρανία Libkos / AP

Αν μας έλεγε κανείς πριν από ένα χρόνο πως εν έτι 2022 θα συνέβαινε πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, δε θα μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Κι όμως, συνέβη. Ο Vladimir Putin, λοιπόν, και η Ρωσία αποφάσισε να εισβάλει στρατιωτικά στα εδάφη της Ουκρανίας. Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Την ίδια ώρα, τα δημοσιεύματα σχετικά με τα εκατομμύρια των Ουκρανών που ζουν στη χώρα μέχρι σήμερα, εν μέσω χειμώνα, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κόβουν την ανάσα. Παρά την παγκόσμια στήριξη στην Ουκρανία, δυστυχώς, ο τερματισμός της εισβολής και των στρατιωτικών επιχειρήσεων δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Το μακελειό στο δημοτικό σχολείο στο Uvalde των ΗΠΑ

Τέξας Wong Maye-E / AP

Η καθημερινότητα, συνήθως, στην πόλη Uvalde του Τέξας, είναι συνήθως ήρεμη. Στις 24 Μαΐου 2022, ωστόσο, συνέβη κάτι που θα τη στιγμάτιζε για πάντα. Ένας ένοπλος εισέβαλε σε δημοτικό σχολείο και άρχισε να πυροβολεί εναντίον των μαθητών, ρίχνοντας περισσότερες από 100 σφαίρες.

Ο απολογισμός ήταν τραγικός: 19 παιδιά και 2 δάσκαλοι έπεσαν νεκροί. Όπως αποδείχτηκε τελικά, ο δράστης ήταν ο 18χρονος Salvador Ramos, που ισχυρίστηκε πως ήταν πρώην μαθητής του σχολείου και ότι είχε δεχθεί bullying από πρώην συμμαθητές του. Η τραγωδία αυτή άνοιξε και πάλι τις συζητήσεις σχετικά με την εκτεταμένη οπλοχρησία στις ΗΠΑ.

Οι τεράστιες πλημμύρες στο Πακιστάν

Πακιστάν Fareed Khan / AP

Κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, το Πακιστάν επλήγη από τεράστιες πλημμύρες που σκότωσαν περισσότερους από 17 χιλιάδες ανθρώπους και άφησαν άστεγους εκατομμύρια ακόμη. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως το 15% του πληθυσμού της χώρας επηρεάστηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το χειρότερο ήταν, όμως, ότι εξαιτίας των πλημμυρών καταστράφηκαν οι αγροτικές καλλιέργειες, με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό της χώρας να αντιμετωπίζει μεγάλο ζήτημα επισιτισμού. Αρκετές ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αναλάβει δράση προκειμένου να υπάρξει στήριξη στους πληγέντες, ωστόσο, το πρόβλημα ασιτίας του ντόπιου πληθυσμού παραμένει πολύ μεγάλο.

Η οικονομική κρίση στη Συρία

Συρία Ariel Schalit / AP

Οι Σύριοι είναι ένας λαός που έχει βασανιστεί πολύ την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα, από το 2015 έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 39.000 αεροπορικές επιδρομές στην επικράτεια της χώρας.

Σήμερα, μπορεί οι στρατιωτικές επιχειρήσεις να έχουν μειωθεί αρκετά, ωστόσο, ο πολυετής πόλεμος, η πολιτική ανισορροπία και η πανδημία έχει επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση των Σύριων που ζουν ακόμη μέχρι σήμερα με πενιχρή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ελάχιστο ηλεκτρικό ρεύμα.

Αυξανόμενος πληθωρισμός και τεράστια ακρίβεια

Πληθωρισμός Omar Sanadiki / AP

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η φτώχεια και ο πληθωρισμός αυξάνεται παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες. Οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής και την ενέργεια παραμένουν στα ύψη. Η κατάσταση είναι ακόμη δυσκολότερη στις αναπτυσσόμενες χώρες, εκεί που υπάρχει τεράστιο ζήτημα επισιτισμού.

Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως επεξεργάζονται διάφορα μέτρα προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση στα πορτοφόλια κυρίως των πολιτών ευάλωτων κοινωνικών και οικονομικών ομάδων, ωστόσο, το πρόβλημα της ακρίβειας παραμένει ακόμη πολύ μεγάλο.