AMC
LIFE

5 τρόποι για να διατηρείς πάντα την ψυχραιμία σου

Πώς θα παραμένεις πάντα ζεν και ψύχραιμος, ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω σου.

Με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, είναι δύσκολο να διατηρήσει κανείς την ψυχραιμία του. Σε καταστάσεις που υπό κανονικές συνθήκες θα πέρναγαν πιο χαλαρά, πλέον ανάβουν τα αίματα. Γι’ αυτό βρήκαμε 5 τρόπους για να είσαι πάντοτε ζεν και ψύχραιμος.

Φτιάξε τη δική σου ρουτίνα χαλάρωσης

Μια εποχή γεμάτη από τοξικές καταστάσεις, χρειάζεται το δικό της detoxing. Για κάθε 20 λεπτά που κάνεις doomscrolling αρνητικών ειδήσεων στο κινητό σου, κάποια άλλη δραστηριότητα πρέπει να μπει ως «αντίβαρο» για να αποφορτιστείς. Το διάβασμα, η μαγειρική, το τρέξιμο στους αγαπημένους σου δρόμους, είναι μερικές από τις λύσεις που υπάρχουν εκεί έξω.

Άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου

Αναζητούμε ένα χέρι βοηθείας, μια φιγούρα που θα μας σώσει από τον πνιγμό της «αρνητίλας». Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις τρόπο σκέψης. Αλλά το να βρεις τα θετικά μίας κατάστασης και να προσπαθήσεις να παραμείνεις αισιόδοξος, είναι κάτι που μπορείς να το κάνεις.

Επικεντρώσου σε ό,τι μπορείς να διαχειριστείς

Οι καιροί επιβάλλουν το να διαχειριστεί ο καθένας αυτό που αντέχει και αυτά που ορίζουν την καθημερινότητα του. Οτιδήποτε την ξεπερνά, μπορεί να νικηθεί όχι με το να κάνεις δυσοίωνες σκέψεις, αλλά μόνο αν επαναλαμβάνεις διαρκώς στον εαυτό σου τη μαγική φράση «δεν είναι δικό μου πρόβλημα».

Μεταμόρφωσε χαοτικές καταστάσεις σε δημιουργικές απόπειρες

Αν οι σκέψεις σου τρέχουν όπως οι δρομείς του στίβου στο δρόμο για το χρυσό μετάλλιο, τότε είναι προτιμότερο να βγάλεις ένα τετράδιο ή να ανοίξεις κάποιο blog και να τις καταγράψεις. Αν σε ηρεμεί το να πιάνεις την κιθάρα και να γρατζουνάς με τις ώρες, τότε παιδέψου λίγο περισσότερο και γράψε ένα μουσικό κομμάτι. Αν σου αρέσει να κάνεις βιντεοκλήση με τους φίλους σου και να λέτε καφρίλες με τις ώρες, σκέψου μήπως έχει φτάσει εκείνη η στιγμή για να αγοράσεις ένα καλό μικρόφωνο και μια κάρτα ήχου για τον υπολογιστή σου και να ξεκινήσεις το δικό σου podcast. Κάτι καλό μπορεί να βγει από όλα τα παραπάνω και όχι μόνο.

Όρισε ξανά τη νοοτροπία σου

Ο Jay Shetty έχει γράψει: «ένα από τα σημαντικότερα προτερήματα της νοοτροπίας ενός μοναχού, είναι η ικανότητα του ως προς το να μην αποσπάται η προσοχή του από τα διάφορα “τι θα γινόταν αν” της ζωής και αντί αυτών, να εστιάζει στα “τι μπορεί να γίνει τώρα”. Την περασμένη χρονιά, κληθήκαμε να αναπροσαρμόσουμε τις ιδέες μας για το πώς θα θέλαμε να είναι η ζωή μας.

Πολλοί από εμάς ακόμα υποφέρουν γιατί επικεντρώνονται κυρίως στην ιδέα του “τι θα γινόταν αν”.Αυτός είναι ένας από τους λόγους που νιώθουμε αγχωμένοι σήμερα. Ξυπνάμε καθημερινά, τσεκάρουμε την επικαιρότητα από τα smartphones μας και απλά προσπαθούμε να βρούμε τρόπους αντίδρασης σε οτιδήποτε συμβαίνει σήμερα. Ποτέ δε θα αφήναμε όμως τυχαία άτομα να μας επιβάλλουν τι να σκεφτούμε ή τι να φορέσουμε.  Αν θέλουμε να ζήσουμε με μεγαλύτερη θετικότητα, ψυχραιμία και focus σ’ αυτά που έχουν αξία, πρέπει να διαμορφώνουμε εμείς οι ίδιοι τη νοοτροπία μας καθημερινά, να τη “φοράμε” όπως το παντελόνι μας. Να οργανώνουμε καθημερινά τον χάρτη των σκέψεων μας, όπως οργανώνουμε το γραφείο μας».