shutterstock
ΥΓΕΙΑ

5 τρόποι να σταματήσεις να τρως τα νύχια σου

Μία συνήθεια που δεν είναι τόσο άκακη όσο ακούγεται.

Το να τρως τα νύχια σου είναι φαινομενικά μια άκακη συνήθεια. Ή έστω μια συνήθεια που όσοι έχουν, συχνά δεν κάνουν ποτέ την προσπάθεια να κόψουν. Στην πραγματικότητα όμως είναι μια συνήθεια ανθυγιεινή (ειδικά σε εποχή πανδημίας) και αντιαισθητική για την όψη των δαχτύλων σου, αλλά και ένα συχνά αποκρουστικό θέαμα για όσους σε βλέπουν να τα τρως. Πώς μπορείς λοιπόν να το κόψεις;

Εφάρμοσε την οδηγία κατά του κορονοϊού

Σταμάτα δηλαδή να αγγίζεις το πρόσωπό σου. Η πρώτη και δυσκολότερη οδηγία που δόθηκε κατά του κορονοϊού είναι να μην ακουμπάμε το πρόσωπό μας. Το να ακουμπάς το πρόσωπό σου είναι κάτι που συνήθως κάνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις, ακριβώς όπως και το να τρως τα νύχια σου. Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι οι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπό τους 23 φορές την ώρα. Ένας εύκολος τρόπος να το πετύχεις είναι η εξάσκηση. Καθίστε στον καναπέ για 5 λεπτά ακίνητοι με τα χέρια κάτω. Σιγά σιγά, αποκτάς μεγαλύτερη επίγνωση του εαυτού σου και μαθαίνεις να τον κοντρολάρεις. Με το να μην ακουμπας το πρόσωπό σου λοιπόν κερδίζεις και τον κορονοϊό και αναπόφευκτα σταματάς τα τρως τα νύχια σου.

Κάνε menicure

Το menicure είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις για το 2020. Τα βαμμένα νύχια σε αποτρέπουν περισσότερο από το να τα τρως.

Φόρεσε γάντια

Θέλαμε δεν θέλαμε επιστρέψαμε στον κορονοϊό. Τι να κάνουμε είναι και αυτός χοτ τάση της εποχής. Βασικά έχει φύγει λίγο από τη μόδα, αλλά προβλέπεται να ξαναγυρίσει. Αν είναι χειμώνας είσαι οκ με τα μάλλινα ή τα πλαστικά, αλλά το καλοκαίρι δυσκολεύει την κατάσταση.

Κατάγραψε πότε ακριβώς το κάνεις

Περάστε μια μέρα γράφοντας ένα ημερολόγιο. Σημειώστε ακριβώς πότε τρώτε τα νύχια σας, την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε και τα συναισθήματα που νιώθετε ακριβώς όταν πάτε να το κάνετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε κάποιες από τις ψυχολογικές πτυχές πίσω από τη συνήθεια σας. Ο εντοπισμός αυτών είναι το πρώτο βήμα για να το ξεπεράσετε.

Δούλεψέ το με έναν ειδικό

Η ονυχοφαγία μπορεί να σχετίζεται με τις διαταραχές άγχους και να προκύπτει μαζί με άλλες επαναληπτικές συμπεριφορές όπως η τριχοτιλλομανία. Μπορείς να ζητήσεις πληροφορίες από τη Μονάδα Θεραπείας Συμπεριφοράς Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε. Αθήνας.