iStock
ΑΙ

6 επαγγέλματα που απειλούνται άμεσα από το ChatGPT

Διαχειρίζεται με ευκολία μεγάλα ποσοτικά δεδομένα, γράφει κείμενα και επεξεργάζεται εικόνες. Μένει να δούμε πώς το ChatGPT θα αναδιαμορφώσει το εργασιακό τοπίο.

Μια δεκαετία πίσω, έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για το μελλοντικό γίγνεσθαι στον εργασιακό τομέα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μέχρι το 2033 το 47% των εργασιακών θέσεων θα έχει εξαληφθεί από την τεχνητή νοημοσύνη, πράγμα το οποίο ακόμη κι αν αποδείχθηκε ότι έπεσε έξω (ίσως για τον λόγο ότι οι αυτόματοι μηχανισμοί δε συμφέρει να αντικαταστήσουν τα εργατικά χέρια), συνεχίζει να τρομάζει σαν πιθανότητα.

Πάρε, για παράδειγμα, το βασικό ερώτημα που πλανάται αφότου διαδόθηκαν τα νέας γενιάς εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, τύπου ChatGPT: Μήπως σε λίγο καιρό η δουλειά που κάνω θα διεκπεραιώνεται με ακρίβεια και ταχύτητα από ένα νευρωνικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να είμαι απαραίτητος;

Με τον ίδιο φόβο ταυτίζονται άνθρωποι από τελείως διαφορετικά επαγγέλματα, μόλις δοκιμάζουν τις επιμέρους εργασίες που φέρνουν εις πέρας αυτά τα νέα εργαλεία: παραδίδουν κείμενα σε διαφορετικό ύφος γραφής, γράφουν και διορθώνουν κώδικα προγραμματισμού, συνθέτουν μουσική, λύνουν πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις και παράγουν εικονογραφημένες εικόνες, με βάση γραπτές εντολές.

Ωστόσο, το επίμαχο ερώτημα δεν αφορά το σήμερα, αλλά όλες τις εξελιγμένες εκδόσεις που έπονται στο κοντινό μέλλον, με τη σκέψη ότι θα είναι απαλλαγμένα από bugs και ανακρίβειες που ακόμη ταλαιπωρούν τα νευρωνικά δίκτυα, όπως διαπιστώσαμε στον διάλογο με την AI εκδοχή της μητέρας του Χίτλερ.

Έστω ότι λειτουργούν άρτια, λοιπόν, την επόμενη μέρα – τι θα σημαίνει αυτό; «Όσον αφορά τον εργασιακό τομέα, πιστεύω ότι πρωτίστως θα αποτελέσουν ένα εργαλείο βελτίωσης διάφορων επαγγελμάτων, παρά ότι θα τα εξαλείψουν», δήλωσε στο κανάλι του CBS ο καθηγητής Oded Netzer από το πανεπιστήμιο Κολούμπια, υπογραμμίζοντας ότι πρώτη και κύρια προϋπόθεση αυτών των συστημάτων είναι ότι δέχονται εντολές και δεδομένα, άρα και πάλι υπάρχει το ανθρώπινο χέρι που τα τροφοδοτεί. Το στοίχημα είναι να μάθεις πώς να τα χειρίζεσαι, επομένως.

Ακολουθούν τα επαγγέλματα που αναμένεται να βιώσουν πιο άμεσα τις αναταράξεις του AI.

Εκπαιδευτικοί

Ποιος μαθητής θα ήταν τόσο ηθικός ώστε να απαρνηθεί την ευκολία ενός chatbox που ετοιμάζει εργασίες σε μηδενικό χρόνο; Ευτυχώς, γλίτωσαν από αυτόν τον πονοκέφαλο δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί μετά το λανσάρισμα εργαλείων εντοπισμού AI περιεχομένου, όπως το GPTZero, αλλά δεν αυτός ο μοναδικός βραχνάς: το Business Insider εκτιμά ότι μελλοντικά τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα αναλάβουν μέρος της διδακτικής διαδικασίας.

Προγραμματιστές

Πρόκειται για τη γλώσσα που καταλαβαίνουν «εκ φύσεως» τα μηχανήματα τύπου ChatGPT, άρα είναι και το πιο πρόσφορο έδαφος για να αναλάβουν ρόλο στην παραγωγική διαδικασία, αντικαθιστώντας entry-level προγραμματιστές. Εταιρείες όπως η OpenAI έχουν ήδη δηλώσει τη σκέψη τους να αφαιρέσουν μηχανικούς λογισμικού με αυτόν τον τρόπο. Στην ίδια θέση βρίσκονται οι αναλυτές δεδομένων (πχ αναλυτές αγοράς), αφού το κατεξοχήν προσόν των AI εργαλείων είναι να επεξεργάζονται ταχύτατα πολλές πληροφορίες, εξάγοντας αποτελέσματα, ποσοστά κοκ.

Δικηγόροι

Πρόσφατα, το ChatGPT πέρασε επιτυχώς ένα διαγώνισμα νομικής, έστω και με μέτριο βαθμό. Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλος όγκος λάντζας στα δικηγορικά που θα μπορούσε να αναλάβει μέσα από απλές γραφειοκρατικές λειτουργίες, όπως επικύρωση συμφωνητικών για μισθώσεις κατοικιών, διαθήκες κοκ, οπότε δεν είναι απίθανο στο μέλλον να επιλέγουν οι νομικοί «ανάμεσα σε αυτά με τα οποία θέλουν να ασχοληθούν και εκείνα που θα δίνουν στο μηχάνημα», όπως είπε ο Jason Boehmig, συνιδρυτής και CEO νομικής εταιρείας λογισμικού.

Δημοσιογράφοι

Κατά την άποψη του Paul Krugman, είναι θέμα χρόνου να πέσει μια γερή ψαλίδα στα επαγγέλματα που άπτονται του γραπτού λόγου. Το πρώτο βήμα έγινε από το BuzzFeed που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα χρησιμοποιεί τεχνολογία της OpenAI για να δημιουργήσει περιεχόμενο, παίρνοντας ως αντάλλαγμα μια αλματώδη αύξηση στην αξία των μετοχών της.

Ειδικοί διαβλέπουν ότι το αυτοματοποιημένο υλικό θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια στον κλάδο των media, με συνέπεια (από την άλλη) να επανέλθει η αξία του πρωτογενούς περιεχομένου.

Illustrators

Ένα από τα παρακλάδια που άπλωσε η εταιρία OpenAI την περσινή χρονιά ήταν το DALL-E, ένα πρόγραμμα που μετατρέπει γραπτές εντολές σε εικόνες. Η μικρή ανάλυση και τα bugs που παρατηρήθηκαν, βελτιώθηκαν με τη δεύτερη έκδοση του εργαλείου, έτσι που αυξήθηκε η ανησυχία σε εικονογράφους και illustrators για το μέλλον του κλάδου τους.

Οικονομολόγοι

Χρηματοοικονομικοί αναλυτές, οικονομικοί σύμβουλοι, ίσως και λογιστές, θα κληθούν το επόμενο διάστημα να ενσωματώσουν τις παροχές του AI στη ροή της εργασίας τους, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς τους αφορά διαχείριση μεγάλων αριθμητικών data.