Unsplash Taylor Davidson
ΥΓΕΙΑ

6 επιστημονικοί λόγοι που το αλκοόλ σε γερνά πιο γρήγορα

Δεν φταίνε μόνο τα γονίδια για τις ρυτίδες που γίνονται όλο και πιο βαθιές σε πρόσωπο και μάτια. Βάζεις κι εσύ το χεράκι σου.

Το ότι το αλκοόλ, όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες και σε τακτική βάση, αποτελεί τροχοπέδη για την καλή λειτουργία του οργανισμού και γενικότερα για την υγεία σου είναι κάτι που ήδη γνωρίζεις. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία τα ανακαλύπτεις όταν πλέον η ζημιά που έχει γίνει είναι μεγάλη. 

Έρευνα του 2017 είχε δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί βιολογική γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο, οδηγώντας στην ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο διαβήτης και η άνοια, καθώς και στην πρόωρη γήρανση του δέρματος, του προσώπου και του σώματος. 

Το πώς και το γιατί συμβαίνει το τελευταίο, πώς δηλαδή η υπερκατανάλωση οινοπνευματωδών προκαλεί θαμπάδα, κούραση και τον σχηματισμό όλο και πιο έντονων ρυτίδων στην επιδερμίδα, επιχειρούμε να εξηγήσουμε παρακάτω.

Γι’ αυτούς τους λόγους το αλκοόλ επιταχύνει τη γήρανση

Σύμφωνα με την επιστήμη, οι αιτίες του προβλήματος είναι έξι και καθιστούν σαφές ότι εκτός από τα κακά γονίδια, ο τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο για να διατηρήσεις όσο περισσότερο μπορείς φρέσκια, νεανική και υγιή την όψη του προσώπου σου.

Αποσύνθεση των επιπέδων της βιταμίνης Α

Το αλκοόλ επηρεάζει τα επίπεδα των υγιεινών θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι και η βιταμίνη Α. Γνωστή και ως ρετινόλη, είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, σημαντική για την ανάπτυξη και τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καλή όραση, αλλά και για την  αναγέννηση νέων κυττάρων και την παραγωγή κολλαγόνου, την πρωτεΐνη που προλαμβάνει τις ρυτίδες.

Ανεπάρκεια κολλαγόνου

Με το να το παρακάνεις με τις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνεις, μειώνεις τα επίπεδα της βιταμίνης Α στον οργανισμό και κατ’ επέκταση, και εκείνα του κολλαγόνου. Αποτέλεσμα; Το δέρμα να είναι πιο ευάλωτο στο πέρασμα του χρόνου, να χάνει την ελαστικότητα και τη φρεσκάδα του.

Αφυδάτωση

Είναι γνωστή η διουρητική δράση του αλκοόλ, που αφυδατώνει τον οργανισμό με βλαβερές συνέπειες στην υγεία και την εμφάνιση, καθώς κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο ξηρό και ρυτιδωμένο. Επομένως, συνιστάται να πίνεις άφθονο νερό μετά από hangover ή να εναλλάσσεις νερό και αλκοόλ κάθε φορά που πίνεις για να μειώσεις όσο γίνεται τις αρνητικές συνέπειες.

Ερυθρότητα, οίδημα και φλεγμονή

Το αλκοόλ έχει αγγειοδιασταλτική δράση που προκαλεί διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, κάνοντας το πρόσωπο να δείχνει κόκκινο και πρησμένο, ειδικά στη μύτη και την περιοχή των ματιών – κάτι που είναι πιο εμφανές όταν πίνεις πολύ κρασί ή μπίρα.

Αύξηση βάρους

Το αλκοόλ φυσικά δεν έχει μεγάλη θρεπτική αξία, είναι όμως πλούσιο σε θερμίδες και σάκχαρα που οδηγούν σε ταχεία αύξηση του βάρους και του ποσοστού λίπους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. 

Διαταραχή ύπνου

Υπάρχει η εξής παρανόηση, μία παγίδα στην οποία λίγο-πολύ όλοι έχουμε πέσει: να πιούμε μερικά ποτά για να χαλαρώσουμε και να ξεραθούμε στον ύπνο. Κι όμως, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες αλκοόλ δεν κοιμάσαι καλύτερα. Ίσα-ίσα που κοιμάσαι χειρότερα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των κύκλων του ύπνου και να σε εμποδίσει να εισέλθεις στη φάση REM, του βαθύ δηλαδή ξεκούραστου ύπνου για το σώμα και για τη λειτουργία του εγκεφάλου.