© Unsplash
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

6 πράγματα που δεν ήξερες για τις ασφάλειες αυτοκινήτου

Τι είναι το «προσωπικό ατύχημα», τι ορίζει ο νόμος για τις βασικές καλύψεις και πότε θα πάρεις τα λεφτά σου στην απευκτέα περίπτωση που κάποιος σε τρακάρει.

Μαζί με την απόκτηση αυτοκινήτου, έρχονται μαζί και κάποιες υποχρεώσεις που πάνε πακέτο. Πρέπει να έχεις δίπλωμα, άδεια, τα βασικά σύνεργα στο πορτ μπαγκάζ όπως φαρμακείο, πυροσβεστήρα και αλυσίδες και φυσικά, ασφάλεια αυτοκινήτου.

Η απόφαση για την εταιρεία στην οποία θα εμπιστευτείς την ασφάλειά σου αλλά και το πακέτο που θα επιλέξεις, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λαμβάνεται ελαφρά την καρδία. Οι επιλογές είναι πολλές, όμως υπάρχει μία εταιρεία, η οποία άλλαξε την ασφάλεια για τα καλά και γιορτάζει τα 10 χρόνια.

Αυτή η εταιρεία είναι η Hellas Direct και με αυτή την αφορμή, ας δούμε 6 πράγματα που μπορεί να μη γνώριζες για τις ασφάλειες αυτοκινήτου και τις παροχές τους.

Τι πρέπει να καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου;

Όπως είπαμε και πιο πάνω, κάποια πράγματα είναι υποχρεωτικά από τον νόμο – και καλώς είναι έτσι. Οι λογικές του «εγώ είμαι άσος στο τιμόνι και δεν τα χρειάζομαι αυτά» απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα. Άσε, δηλαδή, που είναι και άκρως επικίνδυνες. Έτσι, το νομικό μας σύστημα ορίζει ότι όλοι ανεξαιρέτως οι οδηγοί οφείλουν να έχουν κάποιες βασικές καλύψεις.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές; Αστική Ευθύνη/Υλικές Ζημιές και Αστική Ευθύνη/Σωματικές Βλάβες. Που σημαίνει πως η ασφάλειά σου σε καλύπτει για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές που μπορεί να προκαλέσεις σε κάποιον άλλο.

Οι έξτρα καλύψεις τι αφορούν;

ΟΚ, και τώρα που είδαμε τι ορίζει το Σύνταγμα, ας πάμε και ένα βήμα παρακάτω. Αν θες να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, υπάρχει μία πληθώρα επιλογών στην Hellas Direct από την οποία και μπορείς να επιλέξεις. (Το τι ακριβώς χρειάζεσαι και το πόσο πολύτιμο θεωρείς το αυτοκίνητό σου έχει να κάνει προφανώς και με την αντικειμενική του ή και υποκειμενική αξία. Ίσως, νιώθεις δεμένος συναισθηματικά με αυτό και θες να το προσέξεις λιγάκι παραπάνω).

Έτσι, μπορείς με ένα απλό κλικ στο site της εταιρείας να επιλέξεις προστασία από: πυρκαγιά, εξεγέρσεις και πολιτικές αναταραχές (δυστυχώς πάντα υπάρχει περίπτωση να βρεθεί σπασμένο το αυτοκίνητό σου, ακόμα και αν δε φταις, τρομοκρατικές ενέργειες (ό,τι ακριβώς ισχύει και για την προηγούμενη περίπτωση, εκτός αν όντως αποτελείς στόχο τρομοκρατών), αστική ευθύνη προς τρίτους από πυρκαγιά, φυσικά φαινόμενα (ναι, συμβαίνουν και αυτά στην Ελλάδα), ολική κλοπή, μερική κλοπή ακόμα και αντικατάσταση οχήματος.

Και υπάρχουν και οι προαιρετικές καλύψεις. Που σημαίνει πως ναι μεν δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμες και -είναι σίγουρο αυτό- δεν θα ήθελες να σου χρειαστούν και να μην τις έχεις: Οδική Βοήθεια, Θραύση Κρυστάλλων, Νομική Προστασία.

Τι είναι το προσωπικό ατύχημα;

Ας ξεκαθαρίσουμε μία πολύ διαδεδομένη παρανόηση: η ασφάλεια του αυτοκινήτου καλύπτει αρχικά τις ζημιές ή σωματικές βλάβες που πιθανόν να προκαλέσουμε εμείς σε κάποιον άλλο οδηγό. Το «προσωπικό ατύχημα» λοιπόν καλύπτει τις πιθανές σωματικές βλάβες που μπορεί να πάθουμε εμείς. Είμαστε, δηλαδή, καλυμμένοι από όλες τις πλευρές.

Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για ασφάλεια αυτοκινήτου;

Στην Hellas Direct, κανένα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να συμπληρώσεις τα στοιχεία του αυτοκινήτου σου και τα στοιχεία του οδηγού και ιδιοκτήτη. Συμπληρώνοντας την πινακίδα σου, εμφανίζονται αυτόματα τα στοιχεία του αυτοκινήτου σου. Διαφορετικά, τα συμπληρώνεις εσύ, με βάση την άδεια κυκλοφορίας σου. Επίσης, ενδέχεται να σου ζητηθεί να στείλεις φωτογραφίες της άδειας κυκλοφορίας και ένα βίντεο του αυτοκινήτου σου για τον προασφαλιστικό έλεγχο.

Αν εμπιστευτώ την Hellas Direct, σε πόσες μέρες θα είναι σε ισχύ το συμβόλαιό μου;

Μόνο σε 1 μέρα! Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις την αγορά σήμερα και η ασφάλεια του αυτοκινήτου σου να ξεκινά από αύριο. Γιατί όμως να αφήσεις μέχρι τελευταία στιγμή αυτή την υποχρέωση; Δεν είναι λίγο αγχωτικό να θες να φύγεις για ταξίδι με το αυτοκίνητο στις 14 Αυγούστου και να μην είσαι σίγουρος αν είσαι ή όχι ασφαλισμένος; Στην Hellas Direct μπορείς να κάνεις την αγορά μέχρι και 30 ημέρες πριν από την ημερομηνία που θέλεις να ξεκινά το συμβόλαιό σου. Κάνες άγχος, όλα τακτικά και νοικοκυρεμένα.

Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω για να λάβω την αποζημίωση;

H Hellas Direct ξεχωρίζει για την παροχή πολύ γρήγορης αποζημίωσης μέσω της υπηρεσίας Fast Track, με την οποία πάνω από τις μισές ζημιές της Hellas Direct κλείνουν έως και σε 24 ώρες. Δεν περιμένεις καθόλου, με άλλα λόγια.